Een leiding kan bevriezen bij temperaturen onder de nul, maar ook als er veel koude wind is.
Wil je de waterleiding tegen vorst beschermen dan dien je de geul minimaal 80 cm diep te graven. Een andere mogelijkheid is de waterleiding te ommantelen met een bekisting met isolatiemateriaal. Ook is het mogelijk de leiding van een warmtelint te voorzien.
Bij vorst kunnen leidingen in en rond het huis bevriezen of zelfs scheuren. Dit kan voor veel schade zorgen aan je muren én inboedel.
Is er geen wind, dan is de grens ergens tussen -4 en -5 graden, binnen een dag. Zit er nog helemaal geen vorst in de grond, dan kan het enkele dagen duren. Zit de leiding tegen een verwarmd woonhuis, dan kan het nog langer duren. De officiele vorstgrens die met leidingen wordt aangehouden is 60 cm.
Wanneer de temperatuur in je woning onder de 7 graden daalt, kunnen buizen of leidingen die in een zolderruimte of berging zijn gemonteerd bevriezen.
Hoe diep de vorst in de bodem dringt, hangt uiteraard van de temperatuur af, maar ook en vooral van de hoeveelheid water in de bodem. Hoe natter de grond, hoe dieper deze bevriest. Vandaar dat in zuidelijk Flevoland gedurende de vorstperiode in januari de laag bevroren grond varieerde van 12 tot 20 centimeter.
Zorg voor een geïsoleerde en tochtdichte ruimte waar de hoofdkraan (water) en watermeter zich bevinden. Ga de watermeter en waterleiding isoleren met bijvoorbeeld een deken of verwarmingslint. Laat kwetsbare, slecht geïsoleerde leidingen leeg en sluit ze af. Denk aan de buitenkraan en leidingen in de tuin.
Om de waterleiding definitief tegen vorst te beschermen levert WebHeat Frost verwarmingskabels die voldoende bescherming bieden tot -20°C bij diameters tot 60 millimeter. Bij grotere diameters of complexe situaties adviseert WebHeat het gebruik van WebHeat SR zelfregelende verwarmingskabels.
Waterleidingen kan je tegen vorst beschermen door ze te isoleren met glaswol, polyethyleenschuim of een verwarmingskabel.
Een vorstvrije buitenkraan is uitgerust met een lange spindelas. Deze spindelas zorgt dat de watertoevoer aan de binnenkant van de spouwmuur wordt afgesloten. Zo kan de buitenkraan en de waterleiding dus niet meer bevriezen! De BONFIX vorstvrije gevelkraan is een buitenkraan die vaak wordt aangesloten.
Kan een tyleenslang bevriezen? Het water in een tyleenslang kan bevriezen, maar de tyleenslang zelf is niet gevoelig voor vorstschade. De tyleen op zich is vorstbestendig. Als het water in de tyleenslang weer is ontdooid, kan de tyleenslang weer gebruikt worden zoals voor de vorst.
IJs zet uit
Dat de waterleiding kan scheuren (springen) komt omdat bevroren water uitzet tijdens bevriezing. Dat uitzetten is een vernuftige vinding van De natuur, want vanwege dat grotere volume van ijs, is het soortelijk gewicht van ijs lager dan van water, waardoor het ijs op het water drijft.
Als jouw waterleidingen en kruipruimte niet geïsoleerd zijn, dan heb je een grote kans dat in de winter jouw waterleidingen zullen bevriezen. Bij nachtvorst zal de temperatuur in de kruipruimte door tocht en vocht snel afnemen.
Als u een flexibele waterleiding wilt laten aanleggen is een tyleen leiding de beste oplossing. Deze leidingen zijn gemaakt van een kunststof dat flexibel maar heel sterk is. Deze leidingen kunnen zowel onder de grond als in muren en vloeren worden weggewerkt.
De vorstgrens zit op 60 tot 65 cm. Dieper komt de vorst niet in Nederland.
Bij strenge vorst kan de temperatuur in een kunststof regenwaterafvoerleiding (HWA-leiding) gemakkelijk onder 0° Celcius uitkomen. AIs de leiding leeg is, zal er niet veel gebeuren. Een PVC-leiding wordt hooguit bros: hij breekt sneller als je er een klap op geeft of als er iets tegenaan valt.
Leidingenisolatie en warm tapwater
Let hierbij wel op dat u alleen circulatieleidingen isoleert. Het isoleren van andere leidingen van het warme tapwater is niet verstandig. Normale leidingen moeten namelijk zo snel mogelijk afkoelen om legionella in de leidingen te voorkomen.
Leg de leidingen in de muur in een mantelbuis, dat vangt uitzetting en krimp op en voorkomt eventuele schade aan tegel- of stucwerk. Bij het leidingwerk dat in het zicht blijft, zijn knelfittingen handig. Ook voor het bevestigen van de waterleiding wat tips.
De koudwaterleiding dient geïsoleerd te worden om condens te voorkomen en opwarming te vermijden. Condensvorming kan corrosie, lekkage en schade aan inventaris, opgeslagen meterialen of plafonddelen of gebouwconstructies veroorzaken. Meerdere isolatiematerialen zijn geschikt voor de isolatie van koudwaterleidingen.
De soort polyetheen die gebruikt wordt voor tyleen buizen is LDPE. Dit materiaal kan worden belast tot een temperatuur van 70 graden Celsius. Een tyleenslang is vanwege het materiaal tamelijk flexibel. Dit vergemakkelijkt de montage, zeker op moeilijk bereikbare plekken.
Een waterleiding van kunststof (tyleen) slangen is betaalbaar en bovendien veel eenvoudiger aan te leggen dan koperen waterleidingbuizen. Ze zijn met name geschikt voor koude waterleidingen, maar, indien geisloleerd, ook geschikt voor warm water.
Voor het isoleren van de waterleiding maak je gebruik van polyethyleen buisisolatie. Deze schuif je over de waterleiding heen en de naden plak je af met buisisolatie tape. Bij bochten zaag je de isolatie in verstek om een goede aansluiting te verkrijgen. De afsluiters isoleer je niet.
Een waterleiding kan springen door verstoppingen, verkalking, slijtage of invloeden van buitenaf, dan is direct ingrijpen noodzakelijk om verdere waterschade en waterverspilling te voorkomen. De buitenkraan is ook een veelvuldige oorzaak van het springen van de waterleiding.
Bevroren water zet uit waardoor de buitenkraan kapot kan gaan. Het gevolg hiervan is lekkage en het risico dat de waterleidingen gaan springen. De waterleiding gaat springen omdat er water in de waterleiding achterblijft doordat de buitenkraan niet is afgesloten.
Strenge vorst, een koude ondergrond of een stevige oostenwind kunnen zorgen voor een bevroren watermeter of waterleiding. Wanneer de watermeter zich buiten het huis bevindt, dan is de kans op bevriezing extra groot.