Bewaartip voor dit productBewaar de kaas in de koelkast. Bewaar het in een bewaarbakje of de plastic verpakking. Dit voorkomt uitdroging.
Die zachte borrelkaasjes a la brie of camembert? Deze zijn ook het meest vochtig en worden het snelst aangetast. Probeer deze binnen twee weken op te eten (niet vervelend natuurlijk). De hoge vochtigheid zorgt er wel voor dat deze kaas niet in de vriezer bewaard kan worden.
Zacht en halfzacht (geit, camembert, brie): doe in een hersluitbare plastic container.Zachte kazen moeten worden verpakt in wasachtig, vetvrij bakpapier . Hierdoor blijft het vocht van de kaas behouden, maar kan deze toch ademen. Bewaar in de koelkast.
Camembert wordt zowel vloeibaarder als aromatischer naarmate het ouder wordt, dus wat vocht en wat geur zijn onvermijdelijk, maar zorg goed voor het product en deze dingen kunnen worden geminimaliseerd. De beste manier om Camembert te bewaren is om het in de houten doos te bewaren waarin het geleverd wordt, gewikkeld in het papier waarin het geleverd wordt, in een groentelade .
Er is ook speciaal, wasbaar kaaspapier verkrijgbaar. Ook vetvrij bakpapier of ademend huishoudfolie zijn goede opties op kaas in te bewaren.
Kies in plaats daarvan voor bakpapier of waspapier , waardoor de kaas kan ademen en extra vocht wordt voorkomen. U kunt ook kaaspapier gebruiken, hoewel de prijs daarvan veel hoger is. Als u meer dan één soort kaas inpakt, wilt u uw kaas ook labelen.
Kaas bewaren in aluminiumfolie of huishoudfolie doe je beter niet, want die verhinderen dat de kaas kan ademen. Bakpapier gaat overtollig vocht tegen en voorkomt zo schimmelvorming. Net als alle zuivelproducten neemt kaas gemakkelijk geurtjes op, bijvoorbeeld van andere producten in de koelkast.
Kazen die van nature een scherpe smaak hebben, zoals blauwschimmelkaas of camembert, hebben een sterke ammoniakgeur zodra ze bedorven zijn. Deze geur is te vergelijken met kattenurine.
Kazen die niet echt hard zijn maar ook niet extreem zacht - zoals Gouda en gruyère - blijven na opening makkelijk drie weken goed. Ongeopend kan je ze twee maanden bewaren in de vriezer. Hetzelfde geldt niet voor zachte en uiterst smeuïge kazen zoals feta, camembert en brie.
Het is niet aan te raden om camembert in te vriezen, omdat het zijn textuur en structuur verliest in de vriezer. Ik zou aanraden om je camembert in porties te verdelen en zoveel te bakken als je nodig hebt als je niet van plan bent om het hele wiel te maken.
Hoe je camembert serveert. Je kunt camembert serveren met elk soort geroosterd brood, van stokbrood tot pitabrood, om te dippen . Snijd het brood in kleine stukjes of vingers om dit makkelijker te maken. Broodstengels zijn ook goed om te dippen, net als kaascrackers en rauwe groenten (de iets gezondere optie).
Kazen die zich goed laten invriezen. Harde en half harde kazen laten zich het best invriezen. Kaas zoals cheddar, Zwitserse, Parmezaanse, Camembert, Münster, Provolone, blauwe kaas, Edam en Romano, vriezen goed in vanwege hun lage vochtgehalte.
Je kunt het opwarmen voor een ooey-gooey heerlijke avondtraktatie, of je kunt het koud serveren op een cracker zoals je dat met een brie zou doen . Echter, zowel brie als camembert zijn absoluut heerlijk op zichzelf!
Zachte witte kazen zoals brie en camembert hebben een korst die je prima kunt eten. Deze kazen krijgen hun karakteristieke uiterlijk door de schimmel Penicillum camemberti. Dit is een 'goedaardige' schimmel die familie is van penicilline en de schimmel op droge worst.
Met een kaasdoos houd jij je kaas lekker lang vers
Ze zijn gemaakt van hoogwaardig kunststof en kunnen tegen een stootje. Hierdoor gaan ze jarenlang mee! De kaasdozen zijn eenvoudig te combineren met andere voorraaddozen en vershoudbakjes uit dezelfde series.
De culturele impact van camembert in de Franse keuken
In Frankrijk wordt Camembert vaak aan het einde van een maaltijd gegeten, gecombineerd met een stukje knapperig stokbrood en een glas wijn . Het belichaamt de Franse filosofie van het genieten van de geneugten van het leven door middel van eenvoudige, hoogwaardige ingrediënten.
Geopend zijn harde kazen ongeveer 2 weken houdbaar. Half harde zijn in de koelkast 2 maanden houdbaar en geopend 2 weken. Zachte kazen zijn het minst lang houdbaar, in de originele verpakking zijn ze 1 tot 2 weken houdbaar.
Zachte kazen zoals brie en camembert kunnen tot vier uur buiten de koelkast op kamertemperatuur worden bewaard , maar u moet proberen ze niet te lang buiten de koelkast te laten staan, omdat het vochtgehalte ze vatbaarder maakt voor bacteriegroei. En het laatste wat u wilt, is dat er schimmel ontstaat en het feestje verpest.
" Ongeopende kazen zoals brie, camembert en feta zijn prima zolang hun houdbaarheidsdatum dat voorschrijft en dit kan in de regio van 4-8 weken zijn . Sommige kaasfabrikanten beweren dat ze zelfs 2-3 weken na hun houdbaarheidsdatum houdbaar blijven als ze op de juiste manier worden behandeld en opgeslagen in de koelkast.
Eet geen zachte kazen zoals feta, brie, camembert of blauwe kaas, of Mexicaanse kazen zoals queso blanco en queso fresco, tenzij op de verpakking duidelijk staat dat het product is gemaakt met gepasteuriseerde melk. Hotdogs en vleeswaren. Vermijd deze tenzij ze worden opgewarmd tot ze stomend heet zijn.
Probeer die kaas wat lucht te geven. Laat de kaas uitgepakt op kamertemperatuur en de ammoniak zal waarschijnlijk verdwijnen. Als dat niet gebeurt, is de kaas overrijp en heb je een slachtoffer op je handen.
Camembert is een witte schimmelkaas, die van koemelk wordt gemaakt. De gebruikte schimmel is Penicillium camemberti. Een camembert heeft een gewicht van zo'n 250 gram, een dikte van 3 centimeter en een diameter van 10 à 11 centimeter.
U kunt de kaas ook in bakpapier of slagerpapier wikkelen. Wikkel het vervolgens losjes in een Ziploc-zak. Controleer voordat u de rits sluit of er nog wat lucht in de zak zit, zodat uw kaas voldoende zuurstof en vochtigheid heeft.
Daarnaast is aluminiumfolie ook een handig hulpje tijdens het schilderen. Je draait de folie bijvoorbeeld makkelijk om een deurknop heen. Het blijft perfect zitten en als de verf rondom is gedroogd, haal je het er makkelijk af. Aluminiumfolie is ook tijdens het barbecueën onmisbaar.
Kaas bewaar je het beste in de koelkast, zo dicht mogelijk bij de bodem van het apparaat - het groentevak is ideaal. Wikkel het in aluminiumfolie of gewaxt papier (gewaxt papier is het beste van de twee). Op deze manier ingepakt, kan de kaas ademen en zich verder ontwikkelen zonder uit te drogen.