Monkeypox is geen soa, maar kan wel tijdens seks worden overgedragen. Monkeypox verspreidt zich gemakkelijk bij huid-op-huidcontact. Virusdeeltjes die bijvoorbeeld in de blaasjes zitten, kunnen dan in aanraking komen met de slijmvliezen of (onopgemerkte kleine) wondjes/scheurtjes in je huid.
Monkeypox (apenpokken) is een virusinfectie. Het virus is voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar het is wel besmettelijk en de ziekte kan erg pijnlijk verlopen. Monkeypox verspreidt zich het makkelijkst via intensief huid-op-huidcontact.
Monkeypox wordt overgebracht door intiem contact, zoals zoenen, vrijen en seks, met iemand die besmet is. Heel soms wordt het ook via onbeschermd contact met besmet materiaal (bijvoorbeeld beddengoed) overgebracht. Het virus kan binnendringen via de slijmvliezen en kleine wondjes/scheurtjes in de huid.
Vlekjes, blaasjes en korstjes op uw huid kunnen komen door het apenpokken-virus. Maar meestal komen ze door iets anders. U kunt apenpokken krijgen als u iemand met het virus lang knuffelt of zoent. De meeste mensen worden niet erg ziek van apenpokken.
Het monkeypoxvirus is nu vooral gevonden bij mannen die seks hebben met mannen. Maar iedereen kan het krijgen. Je krijgt het virus als je dicht bij elkaar bent. Of je homo, hetero, vrouw of man bent, maakt niet uit.
Je moet in quarantaine als je een hoog-risicocontact bent van iemand bij wie de apenpokken zijn vastgesteld. Hier is sprake an als je huid-op-huid contact hebt gehad met een besmet persoon. Ben je in contact geweest met een besmet persoon? Dan moet je drie weken in quarantaine.
Monkeypox komt tot nu toe vooral voor bij MSM (mannen die seks hebben met mannen) die vaak seks hebben en meerdere partners hebben. Door minder of geen risicovolle contacten te hebben, kun je dus de kans verlagen om monkeypox te krijgen.
Apenpokken kan je krijgen door: Direct contact met de huidletsels die veel virus bevatten. Bijvoorbeeld door langdurig huid-op-huid-contact of door seksueel contact. Contact met lichaamsvochten of slijmvliezen van een besmet persoon.
Apenpokken doet een beetje aan dat andere pokkenvirus, de waterpokken. Bijna elk kind krijgt die ziekte wel een keer. De symptomen lijken op die van apenpokken. Als je waterpokken hebt krijg je vlekjes, blaasjes en korstjes over je hele lichaam.
Symptomen van monkeypox (apenpokken)
koorts. hoofdpijn. spierpijn. gezwollen lymfeklieren.
Dat kunnen vlekjes zijn, die veranderen in bultjes, daarna in blaasjes, vervolgens in pusblaasjes en uiteindelijk in korstjes. Meestal verdwijnen die huidafwijkingen weer na twee tot vijf weken. De meeste mensen herstellen daar gewoon van.
Bel uw huisarts als u denkt dat u monkeypox (apenpokken) hebt. Uw huisarts kan een testafspraak voor u maken bij de GGD. U kunt meestal dezelfde dag of de dag erop terecht en wordt dan alleen op monkeypox getest. U krijgt de uitslag binnen 48 uur.
Monkeypox is een zoönotische infectie met een virus uit het genus orthopoxvirus. Het virus is van West-Afrikaanse origine en het vermoedelijke reservoir zijn knaagdieren.
Meestal niet gevaarlijk
Het virus lijkt voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar kan dodelijk zijn voor mensen met een heel zwakke afweer. Dat komt in Europa bijna nooit voor. Je kunt er wel een tijdje goed ziek van zijn. Na een paar weken genees je vanzelf.
Inmiddels zijn er wereldwijd ruim 16.000 gevallen van monkeypox (apenpokken) vastgesteld die verspreid zijn over 75 landen. Zowel het aantal gevallen als het aantal landen met ziektegevallen blijven stijgen.
Mensen die nu ingeënt worden, krijgen het vaccin Imvanex. Dat is geen specifiek vaccin tegen apenpokken, maar tegen de pokken. Toch wordt verwacht dat het ook beschermt tegen apenpokken: bij dieren is dit al bewezen. Omdat het vaccin al voor de pokken wordt ingezet, is ook bekend dat het veilig is.
Vervelende symptomen, maar zelden dodelijk
Het begint vaak met koorts, hoofdpijn, spierpijn, gezwollen lymfeklieren, rillingen en moeheid. Na een tot drie dagen verschijnen er vlekken op de huid. Deze huiduitslag gaat over in blaasjes. De ziekte is, zeker in westerse landen, zelden dodelijk.
Vlekjes, blaasjes en korstjes op uw huid kunnen komen door het apenpokken-virus. Maar meestal komen ze door iets anders. U kunt apenpokken krijgen als u iemand met het virus lang knuffelt of zoent. De meeste mensen worden niet erg ziek van apenpokken.
De ziekte begint vaak met koorts, hoofdpijn, spierpijn, gezwollen lymfeklieren, rillingen en moeheid, meldt het RIVM. Na een tot drie dagen krijg je een uitslag die meestal in het gezicht begint en die daarna over het hele lichaam verschijnt. Deze uitslag begint met vlekken die overgaan in blaasjes.
Of ik pijn had, vroegen ze. De bultjes kriebelden, maar pijn? Dat gelukkig niet.”
Apenpokken genezen meestal spontaan na een drietal weken. Gedurende die tijd blijft je het best in isolatie.
Monkeypox is geen krentenbaard
Monkeypox is iets anders dan krentenbaard (een huidinfectie door een bacterie, die wel vaak in Nederland voorkomt). Op Aruba, Bonaire, Curaçao en Suriname gebruikt men de naam apenpokken vaak voor deze ziekte krentenbaard.
Het vaccin geeft niet direct goede bescherming na de eerste prik. Het hoogtepunt van beschermende antistoffen is 2 weken na de 2e vaccinatie. Dat is ongeveer 6 weken na de eerste prik. Bij personen die maar één vaccinatie van de GGD nodig hebben, is het hoogtepunt van beschermende antistoffen twee weken na de prik.
Op dit moment verspreidt het virus zich namelijk vooral tussen mannen die seks hebben met mannen. Dat is toeval, legt Koopmans uit. Een man met apenpokken had seks met een man, waarna het virus verder in die groep mannen rondging. Maar andere mannen, vrouwen en kinderen lopen net zo goed risico om het virus te krijgen.
U kunt gevaccineerd worden tegen apenpokken als u tot een risicogroep behoort.