Wil je de woonoppervlakte berekenen? Vermenigvuldig de lengte met de breedte van een ruimte.Meet hierbij van binnenmuur tot binnenmuur.Tel de vierkante meters van alle ruimtes bij elkaar op en je hebt de totale oppervlakte van een woning berekend.
De makelaar bepaald het woonoppervlak als volgt: per woonlaag wordt de totale oppervlakte gemeten van alle ruimtes waar de hoogte tot het plafond minimaal 1,5 meter is. Er wordt gemeten exclusief de buitenmuren, maar inclusief alle binnenmuren.
De gemeente haalt de oppervlakte van een woning uit de gemeentelijke basisadministratie voor Adressen en Gebouwen (BAG). Planviewer heeft van alle gemeenten de informatie uit de BAG. Wil je weten wat de oppervlakte van jouw huis is? Ga dan naar Planviewer.nl en geef je adres op in de zoekbalk.
Zo telt bijvoorbeeld een garage, berging of kelder niet mee, vermits je daar veelal niet woont. Een afgewerkte zolder is dan wel inbegrepen in je woonoppervlakte, tenzij er sprake is van een bergzolder, een zolder waar je enkel op kan met een niet-vaste trap en/of een zolder met onvoldoende daglicht.
Lengte x breedte
Wil je de woonoppervlakte berekenen? Vermenigvuldig de lengte met de breedte van een ruimte. Meet hierbij van binnenmuur tot binnenmuur. Tel de vierkante meters van alle ruimtes bij elkaar op en je hebt de totale oppervlakte van een woning berekend.
De woonoppervlakte is gelijk aan de som van de netto-vloeroppervlakten van de vertrekken van een woning. Tot de vertrekken behoren huiskamers, eetkamers, slaapkamers, werk-, eet- en woonkeukens en voorts andere binnenruimten, geschikt voor bewoningsdoeleinden, indien ze ten minste 4 m2 groot zijn.
De Gebruiksoppervlakte is de oppervlakte in uw woning (het aantal vierkante meters) dat gebruikt kan worden om te wonen. Hierbij moet de stahoogte minimaal 1,5 meter zijn. Aangebouwde delen die dicht zijn (zoals een garage, berging, erker, aanbouw of dakkapel) horen ook bij de Gebruiksoppervlakte.
Eigenlijk altijd zijn die gegevens opgesplitst in twee getallen: de woonoppervlakte, oftewel hoeveel woning je hebt, en de perceeloppervlakte, een totaalgetal. Het perceel is dus de woning inclusief de grond eromheen.Uiteraard zegt de woonoppervlakte hoe groot je woont, alle verdiepingen bij elkaar opgeteld.
Het bijgebouw, in dit geval een tuinkamer van OPUS – home office pods, mag je meetellen bij de woonoppervlakte wanneer het geïsoleerd is, verwarmd is, voldoende daglicht binnenlaat en bouwkundig is geschikt als verblijfsruimte.
U vindt in de BAG Viewer gegevens uit de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG). Deze worden bijgehouden door gemeenten. Naast gegevens van woningen en andere gebouwen, vindt u ook ligplaatsen (van schepen) en standplaatsen (denk aan woonwagens).
Je hebt een plan van je woning
Deel ze dan op in verschillende rechthoeken om de oppervlakte te berekenen door de lengte en breedte te vermenigvuldigen en tel ze daarna bij elkaar op. Ga zo door tot je alle ruimtes berekend hebt en tel alle ruimtes opnieuw op om de totale bewoonbare oppervlakte te weten.
Wanneer je de woonoppervlakte meet, doe je dat binnenmaats (van binnenmuur tot binnenmuur). Daarnaast heb je nog ruimten met een andere funktie: de aangebouwde stenen berging of berging achter in de tuin. Of een kelder, vliering; die vallen onder de overige inpandige ruimte.
Wat is woonoppervlakte
De woonoppervlakte is het aantal vierkante meters van het eigendom dat effectief bewoonbaar is. Alle ruimtes binnen de woning worden meegerekend, maar de tuin, oprit en andere buitenruimtes tellen niet mee in de woonoppervlakte. Deze ruimtes tellen wél mee bij de woonoppervlakte: Slaapkamers.
Ontwikkelingen op de huizenmarkt
Voor een vierkante meter woonoppervlak werd in 2021 gemiddeld 3.300 euro betaald, 14,4 procent meer dan in 2020.
Alleen de ruimtes met een duidelijke woonfunctie worden gemeten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de woonkamer, keuken, badkamer, slaapkamer en de hal. Ruimtes zoals de garage, kelder, vliering, (externe) bergruimten en balkons hebben geen woonfunctie en worden daarom niet meegerekend.
Binnen de 'gebruiksoppervlakte overige inpandige ruimte' vallen de m²'s van de binnenruimtes die gebruikt worden voor andere doelen. Denk hierbij aan de kelder, garage en bergzolder.
De gebruiksoppervlakte wonen (in de volksmond ook wel woonoppervlakte genoemd) stelt de makelaar vast aan de hand van de uniforme meetinstructie. Deze meetinstructie zorgt voor eenduidige vermeldingen van de gebruiksoppervlakte bij de woningen op funda. Hierdoor kan je woningen goed met elkaar vergelijken.
Het Netto Vloeroppervlak van een gebouw is de oppervlakte, gemeten op vloerniveau, tussen de binnenmuren van de afzonderlijke ruimten. Het NVO is gelijk aan het BVO minus de ruimte voor constructiedelen.
In NEN 2580 is bepaald dat de gebruiksoppervlakte wordt berekend door van de totale oppervlakte binnen de wanden van de woning, het BVO (bruto vloeroppervlak) de volgende oppervlaktes af te trekken: Grondoppervlak van dragende wanden. Oppervlak van vides en trapgaten, indien groter dan 4 m2.
De definitie van gebruiksoppervlakte (GO) volgens NEN 2580 is: de vloeroppervlakte van een ruimte of van een groep van ruimten, gemeten op vloerniveau, tussen de opgaande scheidingsconstructies, die de desbetreffende ruimte of groep van ruimten omhullen.
Je kunt de totale oppervlakte van je perceel eenvoudig opmeten, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een rolmeter of door online opmeten via websites zoals CADGIS. Hier kan je het Belgische kadastrale percelenplan raadplegen en zelfs een afdruk maken door je adres in te geven en de tools te selecteren.
Het BVO is simpelweg het vloeroppervlak van een ruimte of gebouw, gemeten langs de buitenomtrek van de opgaande scheidingsconstructies, zoals muren die de desbetreffende ruimte(s) omhullen. Het BVO kan dus gaan om een enkele ruimte, maar ook om het totaal van een gebouw.
Een van die regels is dat een zolder pas als gebruiksoppervlakte wonen aangemerkt mag worden, als er voldoende daglichttoetreding is. Er moet sprake zijn van meer dan 0,5 m² raamoppervlakte. En hierin ligt het geheim voor het bereiken van meer mensen die jouw woning willen kopen. Mensen zoeken vaak op grootte.
Een woonoppervlakte is een ruimte met een woonfunctie. Dit is dus de woonkamer, keuken, slaapkamers, de badkamer en de hal. Meet de binnenruimte van binnenmuur naar binnenmuur.
Wat is een grote tuin? Laten we om te beginnen even vaststellen vanaf welke oppervlakte we spreken van een grote tuin. Wij spreken zelf over een middelgrote tuin vanaf 250 m2 en over grote tuinen vanaf 1500 m2.