Bereken de oppervlakte van elke ruimte door de lengte van de rechthoeken te vermenigvuldigen met de breedte. Meerdere rechthoeken per ruimte tel je samen op, alsook andere wiskundige figuren (zoals een driehoek) in je kamer. De som van al deze oppervlakten is je woonoppervlakte.
Lengte x breedte
Wil je de woonoppervlakte berekenen? Vermenigvuldig de lengte met de breedte van een ruimte. Meet hierbij van binnenmuur tot binnenmuur. Tel de vierkante meters van alle ruimtes bij elkaar op en je hebt de totale oppervlakte van een woning berekend.
De makelaar bepaald het woonoppervlak als volgt: per woonlaag wordt de totale oppervlakte gemeten van alle ruimtes waar de hoogte tot het plafond minimaal 1,5 meter is. Er wordt gemeten exclusief de buitenmuren, maar inclusief alle binnenmuren.
De woonoppervlakte is gelijk aan de som van de netto-vloeroppervlakten van de vertrekken van een woning. Tot de vertrekken behoren huiskamers, eetkamers, slaapkamers, werk-, eet- en woonkeukens en voorts andere binnenruimten, geschikt voor bewoningsdoeleinden, indien ze ten minste 4 m2 groot zijn.
Gebruiksoppervlak mag je namelijk de hal, berging technische ruimte de trap etc meetellen. Woonoppervlak zijn de ruimtes met een woonbestemming en moeten voldoen aan de bijbehorende bouwbesluit regels. Jouw zolder mag je strict gezien niet als woonfunctie tellen, aangezien de ruimte niet afgesloten kan worden.
Woonoppervlakten hebben een duidelijke woonfunctie. Denk aan de woonkamer, hal, keuken, slaapkamers en badkamer. De oppervlakte wordt binnenmaats gemeten. Dit houdt in dat gemeten mag worden van binnenmuur tot binnenmuur (de buitenmuurdikte telt dus niet mee).
De Gebruiksoppervlakte is de oppervlakte in uw woning (het aantal vierkante meters) dat gebruikt kan worden om te wonen. Hierbij moet de stahoogte minimaal 1,5 meter zijn. Aangebouwde delen die dicht zijn (zoals een garage, berging, erker, aanbouw of dakkapel) horen ook bij de Gebruiksoppervlakte.
Verschil woonoppervlak en gebruiksoppervlak
Het woonoppervlak gaat alleen over de ruimtes die geschikt zijn voor bewoning. Bij het gebruiksoppervlak tellen ook de volgende ruimtes mee: Sanitaire ruimtes (badkamer, toilet) Niet dragende binnenwanden.
De gebruiksoppervlakte van een woning is de oppervlakte binnen de buitenste muren, gemeten op vloerniveau. Een buitenmuur kan ook een scheidingsmuur van een buurpand zijn. Let op: de oppervlakte die een binnenmuur inneemt telt dus mee als gebruiksoppervlakte.
Eigenlijk altijd zijn die gegevens opgesplitst in twee getallen: de woonoppervlakte, oftewel hoeveel woning je hebt, en de perceeloppervlakte, een totaalgetal. Het perceel is dus de woning inclusief de grond eromheen.Uiteraard zegt de woonoppervlakte hoe groot je woont, alle verdiepingen bij elkaar opgeteld.
De definitie van gebruiksoppervlakte (GO) volgens NEN 2580 is: de vloeroppervlakte van een ruimte of van een groep van ruimten, gemeten op vloerniveau, tussen de opgaande scheidingsconstructies, die de desbetreffende ruimte of groep van ruimten omhullen.
- Een onverwarmde berging, een garage, balkon en terras worden (meestal) niet meegerekend in de gebruiksoppervlakte wonen, maar in overige inpandige ruimte of in gebouwgebonden buitenruimte of externe buitenruimte.
Wanneer je de woonoppervlakte meet, doe je dat binnenmaats (van binnenmuur tot binnenmuur). Daarnaast heb je nog ruimten met een andere funktie: de aangebouwde stenen berging of berging achter in de tuin. Of een kelder, vliering; die vallen onder de overige inpandige ruimte.
Een woonoppervlakte is een ruimte met een woonfunctie. Dit is dus de woonkamer, keuken, slaapkamers, de badkamer en de hal. Meet de binnenruimte van binnenmuur naar binnenmuur.
Het BVO is simpelweg het vloeroppervlak van een ruimte of gebouw, gemeten langs de buitenomtrek van de opgaande scheidingsconstructies, zoals muren die de desbetreffende ruimte(s) omhullen. Het BVO kan dus gaan om een enkele ruimte, maar ook om het totaal van een gebouw.
Je meet van binnenmuur tot binnenmuur. De dikte van de muur wordt dus niet meegeteld. Wanneer het een schuin dak betreft, mag het oppervlak boven 1,50 meter hoogte meegeteld worden in de berekening. Om de inhoud van de woning te meten maak je de som van lengte x breedte x hoogte.
De WOZ wordt bepaald aan de hand van verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt (referentiepanden). Verder wordt de WOZ van de woning berekend op grond van objectkenmerken, zoals: De grootte van de woning. De inhoud van de woning Gebruiksoppervlakte van de woning.
Factoren die de WOZ-waarde bepalen
De WOZ wordt bepaald op basis van verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt, maar ook de ligging van je woning, het bouwjaar, het type woning en voorheen de inhoud van de woning in kubieke meters.
Wat is woonoppervlakte
De woonoppervlakte is het aantal vierkante meters van het eigendom dat effectief bewoonbaar is. Alle ruimtes binnen de woning worden meegerekend, maar de tuin, oprit en andere buitenruimtes tellen niet mee in de woonoppervlakte. Deze ruimtes tellen wél mee bij de woonoppervlakte: Slaapkamers.
Ontwikkelingen op de huizenmarkt
Voor een vierkante meter woonoppervlak werd in 2021 gemiddeld 3.300 euro betaald, 14,4 procent meer dan in 2020.
Als uitgangspunt geldt dat de bewoonbare oppervlakte wordt berekend door de oppervlakte van alle woonvertrekken samen te tellen, gemeten vanaf en tot de binnenkanten van de opgaande muren (dus de binnenmuren zelf niet meerekenen).
Gemiddeld heeft een Nederlander 53 vierkante meter woonoppervlakte. Er zijn grote verschillen tussen regio's en ook tussen het beschikbare woonoppervlakte naar type huishoudens. In de Randstad is het gemiddelde woonoppervlak per persoon doorgaans kleiner dan daarbuiten.
In Nederland is de gemiddelde woonruimte per persoon 53 m2 en in Amsterdam 40 m2. Een eenpersoonshuishouden in Amsterdam heeft gemiddeld 62 m2woonoppervlakte tot zijn beschikking, een eenpersoonshuishouden in Nederland 88 m2.
NEN 2580 is de norm waarin richtlijnen zijn opgesteld voor het opmeten van de inhoud en gebruiksoppervlakte van woningen en gebouwen. Op die manier kan er geen discussie over ontstaan. Door een NEN 2580 meting te laten uitvoeren zorgt u dat de ruimte nauwkeurig wordt opgemeten volgens deze normering.
Ja, een overkapping telt net als andere tuingebouwen, bijgebouwen en bouwwerken, aanbouwen en uitbouwen mee in de gebouwgebonden buitenruimte van maximaal 30 m² dat je vergunningsvrij mag bijbouwen.