Probeer in je eigen gevoel van realiteit te blijven. De leugens kunnen oprecht en geloofwaardig overkomen, waardoor je kan twijfelen aan je eigen waarheid. Ga er niet mee in. Het bevestigen van de leugens of het te lang luisteren naar de leugens is ook niet goed voor de persoon die last heeft van pathologisch liegen.
Mensen liegen om verschillende redenen. Soms proberen ze anderen te beschermen, soms willen ze zichzelf beschermen, en soms is het gewoon om een situatie aangenamer te maken. Er kan ook een soort angst bestaan voor de gevolgen van de waarheid of een leugen wordt gebruikt om je aan een sociale norm te houden.
Eerlijkheid belonen
Om te voorkomen dat liegen een gewoonte wordt, is het goed om te laten weten dat je eerlijkheid en openheid belangrijk vindt. Prijs je kind als het de waarheid vertelt. Zeg bijvoorbeeld: 'Ik vind het niet goed wat je hebt gedaan, maar ik vind het erg fijn dat je er eerlijk over bent.
De meeste mensen voelen zich extra gespannen als ze liegen, waar ook hun lichaam op reageert. Hartkloppingen, zweten, misschien trillen – dezelfde reacties als je bij angst hebt. Dat is natuurlijk omdat je bang bent dat je leugen wordt doorzien.
Pathologische leugenaars hebben andere hersenen dan eerlijke mensen. Psychologen van de Universiteit van Zuid-Californië ontdekten dat mensen die frequent liegen, minder grijze stof (zenuwcellen) en juist meer witte stof (zenuwverbindingen) in hun prefrontale cortex hebben.
Ze beginnen vaak met liegen tussen de leeftijd van twee en vier jaar. Dit komt omdat ze beginnen te beseffen dat ze een aparte persoonlijkheid hebben en dat hun acties consequenties hebben. Ze ontdekken dat ze een bepaald gedrag kunnen verbergen of manipuleren om te voorkomen dat ze in de problemen komen.
Een pathologisch leugenaar liegt zeer regelmatig, over van alles. Hij - of zij - weet wel dat hij liegt, maar op den duur gaat hij in zijn eigen verhalen geloven. Vaak zijn het heel gedetailleerde, fantasierijke leugens, die ergens te mooi zijn om waar te zijn.
Liegen is onschuldig en niet bewust. Je kind wordt beter in liegen: ook als je doorvraagt, houdt het vast aan zijn verhaal. 8-12 jaar: je kind gaat begrijpen dat zijn gedrag voor een bepaalde reactie zorgt en gaat meer strategisch liegen.
Pathologisch liegen is de onbedwingbare drang om te liegen. Veel mensen vertellen weleens een leugen, bij kinderen is er ook vaak sprake van fantasie. Pas als liegen tot ernstige problemen leidt in de omgang tussen de leugenaar en zijn omgeving is sprake van pathologisch ofwel ziekelijk gedrag.
Het doel van liegen is vaak om negatieve gevolgen te voorkomen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het achterhouden van informatie voor je partner om een ruzie te voorkomen. Ook verzinnen van een smoesje valt onder het ontwijken van negatieve gevolgen.
Bij ernstige leugens kunnen er flink wat problemen ontstaan als deze worden ontdekt door een ander. Denk aan het verlies van vrijheid, geld, werk, reputatie of een gebroken relatie. Als we liegen dan wordt dit vaak beschouwd als een leugentje om bestwil, oftewel liegen met een goede bedoeling.
#1: Leugen vreet vertrouwen op
Da's mooi gezegd, maar da's alles wat er mooi aan is want mooi is het verder totaal niet. Liegen vreet het vertrouwen tussen jou en je partner op, telkens een beetje en dus telkens meer. Vertrouwen en liegen zijn twee tegenpolen, die gaan echt niet samen.
Liegen kan werken als een soort verslaving; je gebruikt het om je te redden uit een ongemakkelijke situatie of als je je even niet goed voelt. Omdat liegen je gemakkelijker afgaat dan de waarheid vertellen, is het moeilijk om hiermee te stoppen.
Zo herken je een pathologische leugenaar: 'Ze zijn meesters in verhalen vertellen' Iedereen vertelt weleens een leugentje om bestwil, maar een pathologische leugenaar leeft in een wereld die gebouwd is op leugens.
Waarom liegen en manipuleren jongeren? Liegen en manipuleren zien we vaak terug bij jongeren die kampen met een verslaving. Als zij behoefte hebben aan hun middel, dan beheerst dit hen op zo'n manier dat alle andere gevoelens zoals liefde, waarheid en eergevoel op de achtergrond raken.
De stoornis is voor een deel erfelijk. Dus als het in je familie voorkomt, is de kans groter dat jij het ook krijgt. Ook lijkt het erop dat de persoonlijkheidsstoornis samengaat met hersenafwijkingen.
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom mannen en vrouwen liegen. Mensen die liegen doen dit b.v. niet alleen om bewust de waarheid te verbergen, maar vaak ook omdat ze zich niet veilig genoeg voelen om eerlijk te zijn. Als reactie hierop kiest men dan vaak voor vluchtgedrag (liegen) wat voor korte termijn werkt.
De straffen die kunnen worden opgelegd variëren, afhankelijk van de ernst van de overtreding en de geldende wetgeving. Personen die betrapt worden op het liegen over hun leeftijd kunnen te maken krijgen met taakstraffen, boetes of in extreme gevallen zelfs een lichte gevangenisstraf.
Ook gaat ADHD soms samen met opstandig en zelfs antisociaal gedrag, zoals stelen, liegen en grovere criminaliteit. Financiën zijn vaker een probleem, evenals functioneren op school, studie en werk. Veel mensen met ADHD hebben problemen met inslapen, en het zelfbeeld is ook vaak negatief.
Liegen heeft te maken met de fase waarin je kind zit (zijn ontwikkeling) of met een bepaalde angst. Bijvoorbeeld omdat je kind bang is voor straf of afkeuring. Je kind wil dan door te liegen een straf voorkomen. Of je kind is erg onzeker en doet zichzelf anders voor dan het is.
Je voelt je niet helder, suffig, vergeetachtig, verstrooid of wat verward en kan moeite hebben met je te concentreren of met het oplossen van problemen. Het lukt misschien niet (of moeizaam) om op woorden te komen en wat je wil zeggen. Het lijkt alsof je wartaal uitspreekt. Je kan je intens moe voelen en wazig zien.
Dat is de verkeerde vraag : psychologen zijn überhaupt niet geïnteresseerd in de "waarheid" of "leugens" : het ware doel van die mensen, is om zoveel mogelijk leeg te plukken van de patient die voor hun ogen zit, door de "behandeling" zo lang mogelijk te laten duren, door "wazige taal" te gebruiken, waarmee je alle ...
Er zijn ook mensen die na langere tijd nog steeds verbetering merken. Dat komt omdat de hersenen op een bepaalde manier wel 'flexibel' zijn. Hersencellen die beschadigd zijn, kunnen niet meer herstellen, maar andere delen van de hersenen kunnen die functies overnemen.