Over het algemeen rijpen de meeste peren beter nadat je geplukt hebt dan aan de boom zelf. Hierdoor kun je vaak nog maanden genieten nadat je hebt geoogst. Bewaar je oogst op een donkere, koele plek. Als het kan, leg ze dan zo neer dat ze elkaar niet aanraken, bijvoorbeeld op een plank of tafel.
Een goed onderkomen is een donkere, niet te droge kelder die gelucht kan worden via een raam aan de noordkant. Een gelijkmatige temperatuur van 2 – 4°C is meestal goed. Hou de luchtvochtigheid tamelijk hoog door de vloer af en toe nat te maken. Bij een te droge lucht gaan de vruchten rimpelen.
Voor langdurige opslag, koel onrijpe peren bij een temperatuur van 32 tot 35°F . Europese peren kunnen één tot drie maanden bewaard worden. Verwijder opgeslagen fruit ongeveer één week voor gebruik om volledig te laten rijpen bij kamertemperatuur.
Onrijpe peren kunnen prima rijpen op een fruitschaal bij kamertemperatuur. Ze worden dan steeds zachter en malser. Houd je van een stevige peer? Bewaar ze dan in de koelkast.
Latere appelrassen kunnen na het plukken het beste even de tijd krijgen om na te rijpen. Een maand is daar een goede periode voor. Peren kunnen het beste een paar dagen na het plukken opgegeten worden. Ze smaken dan beter dan direct na het plukken.
Stop de peren in een bruine papieren zak samen met een rijpe banaan of appel. Deze vruchten geven ethyleen af, een gas dat fruit sneller laat rijpen. Houd de peren goed in de gaten, want het kan snel gaan! Deze truc werkt ook bij andere onrijpe vruchten zoals avocado's, tomaten, nectarines, en mango's.
Als je niet veel tijd hebt om te wachten tot je peren rijp zijn, gebruik dan de beproefde bananentruc. Doe je peren in een papieren zak of een afgesloten ruimte met een rijpe banaan of appel . Rijpe appels en bananen geven een gas af dat ethyleen heet, dat het rijpingsproces in onrijpe peren op gang brengt.
Het oogstmoment van handperen, zoals Conference en Concorde, valt gelijk met de herfstappels. Ze zijn plukrijp in de periode eind augustus tot begin oktober. Stoofperen, zoals de Gieser Wildeman en de Sint Remy, kan je het beste nog iets langer laten hangen en oogsten van midden september tot midden oktober.
Onrijpe Conference peren kunnen prima rijpen op een fruitschaal bij kamertemperatuur. Rijpe peren kun je ook in de koelkast bewaren, dan blijven ze langer houdbaar en lekker sappig! Peren smaken wel het beste als ze op kamertemperatuur zijn, dus haal ze voor gebruik uit de koelkast en laat ze even op temperatuur komen.
Er zijn fruitsoorten die van nature ontzettend veel ethyleengas produceren en tegelijk ook vatbaar zijn voor besmetting van andere ethyleenrijke vruchten. Appels, abrikozen, bananen, kiwi's, mango's, meloenen, nectarines, papaja's, passievruchten, peren en pruimen leg je daarom niet in dezelfde schaal.
Het meeste fruit blijft het langst goed in de koelkast: zoals appels en peren (2-4 weken), perziken en nectarines (3-7 dagen), kiwi (1-3 weken), druiven (7 dagen) en aardbeien, aalbessen, bramen, bosbessen, cranberries, frambozen, kersen en kruisbessen (1-3 dagen).
Verse peren, peren op sap (uitgelekt) en gedroogde peren staan net zoals ander fruit in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram per dag. Perensap, peren op siroop en perenjam en perencompote staan niet in de Schijf van Vijf.
Zacht fruit kun je meestal rauw invriezen. Bij hard fruit zoals appels en peren kan dit ook, maar dan verkleuren ze. Daarom is het beter om ze eerst te koken of er een jam of moes van te maken.
Veelgestelde vragen over peren plukken
Wanneer start de perenpluk? De perenpluk in 2024 start op dinsdag 20 augustus. Wanneer de peren rijp zijn en de pluk exact start is elk jaar verschillend door de weersomstandigheden. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je hoort als eerste wanneer de peren rijp zijn.
Een rijpe appel of peer is te herkennen aan het feit dat hij zonder al teveel moeite loslaat van de boom. Als u echt kracht moet zetten kan het fruit waarschijnlijk beter nog even blijven hangen.
Je hebt de keuze om ze grondig te wassen of te schillen voordat je ze gebruikt. Het goede nieuws is dat je een peer niet per se hoeft te schillen, omdat de schil waardevolle voedingsvezels bevat. Het schillen van peren kan, net als bij appels, leiden tot een snelle verkleuring van het vruchtvlees.
Peren oogst bewaren
Over het algemeen rijpen de meeste peren beter nadat je geplukt hebt dan aan de boom zelf. Hierdoor kun je vaak nog maanden genieten nadat je hebt geoogst. Bewaar je oogst op een donkere, koele plek. Als het kan, leg ze dan zo neer dat ze elkaar niet aanraken, bijvoorbeeld op een plank of tafel.
Doe de hele peren in een geperforeerde plastic zak of een papieren zak en leg ze in de groentelade van uw koelkast. Winterperen en Bartlett-peren blijven tot twee maanden goed in de koelkast, terwijl onrijpe zomerperen tot een week in de koelkast kunnen blijven.
Als je jouw peren in een papieren zak steekt, blijft het gas gevangen in de zak. Daardoor zullen de peren dus sneller rijpen. Wil je dat het nog sneller gaat? Leg dan een rijpe banaan samen met je onrijp fruit in de zak.
Pluk ze dus op tijd en laat ze daarna niet te lang liggen; in de koelkast (in de fruitla) blijven ze nog wel een week of twee goed. Fruit dat half oktober of zelfs in november afrijpt, is juist uitstekend te bewaren.
Peren rijpen van binnen naar buiten. Aan het begin van het seizoen laat je ze thuis 4-5 dagen rijpen, later in het seizoen is 3-4 dagen genoeg. Zodra de schil van de peer verandert van groen naar ook een tintje geel, is die waarschijnlijk rijp.
Perenbomen kunnen het beste in de winter worden gesnoeid, wanneer de groei stil staat en de temperaturen niet lager zijn dan -5 graden Celsius. De periode tussen begin december en eind februari is hiervoor het meest geschikt. Zomer snoei vindt plaats tussen juni en augustus.
Na aankoop zijn peren ongeveer drie tot zeven dagen goed. Wist je dat je peren beter niet in een schaal met bananen, appels of perziken kunt leggen? Deze vruchten zorgen ervoor dat de peren sneller rijpen. Je kunt je peren ook in de koelkast bewaren, dan blijven ze minstens twee tot drie weken goed.
“Dat komt omdat peren, appelen en ook bananen nog groen of onrijp geplukt kunnen worden. Tijdens de bewaring in koelcellen wordt de rijping onderbroken. Na de maandenlange bewaring kunnen ze narijpen. De kwaliteit blijft heel hoog.