Na er jaren over te hebben gesproken, is de regering in 2015 eindelijk begonnen met een project waarbij mensen met een grondhuurperceel dit kunnen omzetten naar eigendom. Een eigendomstitel geeft de bezitter meer rechtszekerheid dan grondhuur.
Grondhuur wordt uitgegeven voor verschillende doelen, waaronder bebouwing en bewoning, ter uitoefening van Tuinbouw, landbouw, etc. Voor de duur van ten minste 15 en ten hoogste 40 jaren. Eigendom ( 625 e.v. SBW) is het recht van een zaak het vrije genot te hebben en daarover volledig te mogen beschikken.
Grondhuur kan aan derden worden overgedragen, nadat toestemming van de Staat Suriname is verkregen. De toestemming wordt overigens altijd gegeven, mits de bestemming niet wordt gegarandeerd, de landinrichting wordt geschaadt, of op enig andere wijze het algemeen belang niet met de overdracht is gediend.
Het recht van grondhuur is ingevoerd door de nieuwe regelgeving in 1982. verschil tussen grondhuur en erfpacht is dat erfpacht ook door particulieren onderling gevestigd kan worden. Om geldig te zijn moeten de rechten van grondhuur en erfpacht overgeschreven worden in de registers op het hypotheekkantoor.
Voor een perceel van 500 m2 zal dan het tarief van SRD 0,50 per m2 gelden. Voor gronden van 500-800 m2 is dat SRD 0,60 per jaar en voor 800-1500 m2 is het tarief gesteld op SRD 0, 65 cent. Het canonrecht voor percelen die groter dan 1500 m2 zijn is vanaf komend jaar SRD 0,75.
Gebruiksrecht en eigendomsrecht
Het belangrijkste verschil dat een erfpachtrecht alleen een recht geef tot gebruik of genot van de grond en gebouwen van iemand anders. Als je als erfpachter iets bouwt op of in de grond van een ander, dan wordt dat automatisch eigendom van de grondeigenaar.
Inschrijvingen in het Kadaster moeten door een notaris worden gedaan. Ook wanneer je een deel van je perceel wilt verkopen dien je langs te gaan bij een notaris. Via de notaris wordt een akte van levering opgemaakt welke ondertekend wordt door de verkoper, de koper en de notaris.
Voordelen erfpacht afkopen
Hogere woningwaarde: de waarde woning van je huis stijgt als de erfpacht is afgekocht. Huis makkelijker verkopen: je woning verkopen is een stuk eenvoudiger met eeuwigdurend afgekochte erfpacht.
Het opstalrecht is het recht om in, op of boven een onroerende zaak (bijvoorbeeld een stuk grond) van iemand anders gebouwen, werken of beplantingen in eigendom te hebben. Ook wel recht van opstal. Het gebouw of ander bouwwerk dat op andermans grond staat, wordt het opstal genoemd.
De kosten voor de goedkeuring van een uitmetingskaart inclusief het toekennen van een perceelsID door het MI-GLIS bedragen slechts SRD 50,- (vijftig Surinaamse Dollars).
Grondconversie is het tegen betaling omzetten van stukken perceel uitgegeven in grondhuur naar eigendom.
Wel is het zo dat de notaris je in principe binnen de vier maanden bij zich moet roepen voor het verlijden van de definitieve verkoopakte. Mocht dit echter om één of andere reden niet binnen de vier maanden gebeurd zijn, is de verkoopovereenkomst nog altijd geldig.
De notaris maakt het tarief van het MI-GLIS over bij het aanbieden van de getekende aktes. Kosten: 7% van de koopsom en de kale grondwaarde (zegelrechten belasting) + maximaal 3% van de koopsom (notariskosten) + 0.5% (kosten MI-GLIS).
Als u in Suriname een hypotheek wil nemen dan moet u een vast inkomen hebben. Bij de aanvraag moet u een werkgeversverklaring indienen en een kopie van uw loonslip. De woning dient als onderpand voor de hypotheekgever. De hypotheekrente in Suriname is vele male hoger dan in Nederland.
WAT IS DE PERCEELSIDENTIFICATIE (PERCEELSID)? Het is een uniek identificatienummer van een perceel. Net zoals elke burger een ID nummer heeft voor burgerlijke zaken, krijgt een perceel een perceelsID.
Wat is eigendom belast met opstal? Wanneer jouw eigendom belast is met opstal, dan is iemand anders eigenaar van een zaak in of op jouw grond of gebouw. Het kan gaan om kabels en leidingen in de grond of een antenne op je dak.
Een zelfstandig opstalrecht betekent dat het recht op zichzelf staat. Het zelfstandige opstalrecht kan ten einde komen door middel van opzegging. Opzegging is mogelijk tenzij er in de akte van vestiging iets anders is bepaald.
Recht van opstal fiscaal
Het vestigen van een recht van opstal heeft geen directe fiscale gevolgen in de inkomstenbelasting. Het heeft wel gevolgen in de registratiebelasting, er moeten namelijk registratierechten op betaald worden.
Erfpachters kunnen in sommige gevallen eigenaar worden van hun erfpachtgrond. De erfpachter kan de grond van de gemeente kopen en er zo volledig eigenaar van worden. Het recht van erfpacht eindigt dan.
Het grote nadeel van erfpacht, is dat je kostenplaatje voor de toekomst vaak onzeker is. De erfpachtcanon staat meestal vast voor een bepaalde periode, vaak 49 of 99 jaar, maar het kan ook korter zijn. Voor die periode weet je dus wat je elke maand of elk jaar moet betalen aan huur voor de grond.
Bij eeuwigdurende erfpacht sluit je in plaats van een nieuw tijdvak van 50 jaar een tijdvak voor altijd af. Zo krijgen huizenbezitters en ondernemers met bedrijfspand op erfpachtgrond meer zekerheid over hun erfpachtkosten.
Een stedenbouwkundig attest wordt aangevraagd via Omgevingsloket. Indien uit een stedenbouwkundig attest blijkt dat u mag kan bouwen op de grond, heeft u de zekerheid dat het om bouwgrond gaat.
Het ereloon van de notaris en aktekosten bedragen zo'n 2 % van de verkoopprijs. Als je een schatting wil maken van hoeveel een bouwgrond je gaat kosten, tel je dus best 10 of 12,5% registratierechten + 2 % notariskosten erbij.
Splitsen of verkavelen? Een perceel kan gesplitst of verkaveld worden. Voor het splitsen is er geen omgevingsvergunning nodig, voor het verkavelen wel.