De N-term wordt berekend door alle cijfers die behaald zijn bij het desbetreffende examen te delen door het aantal leerlingen dat heeft deel genomen aan het examen. Als dit cijfer lager is dan verwacht dan wordt de N-term omhoog aangepast. Het tegenovergestelde geldt als het cijfer hoger is dan verwacht.
Om je gemiddelde te berekenen tel je alle cijfers bij elkaar op en deel je het door het aantal cijfers: (5,6 + 5,2 + 6,6 + 7,6 + 7,3)/5= 6,46. Als er niet tussentijds wordt afgerond en dit cijfer wordt omgezet naar een eindcijfer, zou je uitkomen op een 6.
Deel jouw behaalde punten door het totaal te behalen punten. Heb jij bijvoorbeeld 48 van de 60 punten behaald? Maak dan de rekensom 48 : 60 = 0,8.
De aanpassing van de eindexamencijfers is een bepaald jaar wordt uitgedrukt in een zogenaamde N-term, ook wel normeringterm genoemd, of kortweg normering. Dit is een getal wat aangeeft op welke manier de cijfers worden aangepast. Een N-term hoger dan 1,0 betekent dat de cijfers worden opgehoogd.
Met een N-term worden de scorepunten voor een examen omgezet naar een cijfer. Een N-term is doorgaans een getal tussen 0,0 en 2,0. Bekijk onze video over de normering in 2023 voor een uitleg over hoe de N-term precies werkt of ga naar Examenblad.
Een cijfer lager dan een 5,5 is een onvoldoende, een cijfer vanaf 5,5 tot en met 7,4 is een voldoende en een cijfer van 7,5 of hoger is een goed.
Een 5 (of lager) geldt als onvoldoende, een 6 (of hoger) geldt als voldoende.
De normering is de maatstaf die gehanteerd wordt bij het becijferen van toetsen. Er zijn twee manieren om te normeren: relatief en absoluut. Bij een absolute normering geldt voor iedereen dezelfde norm. Bijvoorbeeld: bij elke twee fouten gaat er een punt af.
Stel je gaat je eindexamen in met een 7,2 . Je kunt dan berekenen, welk cijfer je moet halen voor je centraal eindexamen om een voldoende (5,5) te staan. Je doet dit als volgt: 0,5 × 7,2 = 3,6 (het schoolexamen telt namelijk voor 50% mee)
Gemiddeld moeten alle resultaten van je centraal examen minimaal een voldoende zijn. Dit wordt de 5,5-regel genoemd. Zijn al je eindcijfers een 6 of hoger, dan ben je sowieso geslaagd.Als je één 5 hebt en de rest is 6 of hoger, dan ben je ook geslaagd.
De N-term wordt ook wel de normeringsterm (of nog korter: normering) genoemd. De N-term bepaalt hoeveel vragen je goed moet hebben om een voldoende te halen voor je examen. Het kan zo zijn dat de eindexamens het ene jaar moeilijker zijn dan het andere jaar.
Als een examen relatief makkelijk is, wordt de N-term laag (minimaal 0,0). Je moet dan meer scorepunten halen voor een voldoende, dan wanneer een examen relatief moeilijk is. Is een examen relatief moeilijk, dan wordt de N-term hoger (maximaal 2,0, in principe).
De N-term staat voor normeringsterm. Het is het cijfer dat bepaalt hoe streng je examen wordt nagekeken. Als je een toets met vijftig vragen maakt, komt daar een score uit.
Op 14 juni om 08:00 werden de n-termen (de normering) bekend gemaakt van de eindexamens van het eerste tijdvak op de website van Cito.
Op welke dag wordt de n-term bekend gemaakt voor de examens in 2023? Op woensdag 14 juni 2023 maakt het Cito de definitieve normen bekend voor vmbo, havo en vwo op de website van het Cito.
Om 08:00 uur worden de normeringen bekendgemaakt.
Kort daarna zal jouw school beginnen met het vaststellen van alle examenuitslagen. De uitslag van het tweede tijdvak is op vrijdag 28 juni 2024 (bekendmaking normering om 08:00 uur).
Cijfer berekenen 70 procent normering
Een normering van 70 procent betekent dat als er voor een toets bijvoorbeeld 100 punten behaald kunnen worden, bij 70 punten (70%) een 6.0 wordt behaald.
Een A+ wordt alleen uitgedeeld wanneer de score 100% is. Een A staat voor een score van 95%, een A- voor een score van 90%, een B+ voor een score van 85% en dit gaat zo verder tot E-, wat staat voor een score van maximaal 30%.
Daarbij geldt de regel: 5,5 en alles wat daarboven ligt is voldoende; alles onder 5,5 is onvoldoende.
Een 5,5 is een voldoende. In het onderwijs hanteren we al sinds jaar en dag deze grens tussen onvoldoende en voldoende, in vaktermen: de cesuur.
Nee, je mag maximaal 2 vijven OF 1 vijf en 1 vier OF 1 vier hebben op je eindlijst.
Eindcijfers alle examenvakkenJe bent geslaagd als:
je 2 keer een 5 hebt, een 7 of hoger en voor de rest 6 of hoger;geen enkel eindcijfer lager dan een 4 is. Let op: ook voor de afzonderlijke keuzevakken moet je ten minste het eindcijfer 4 halen.
Dat rekenkundig gemiddelde moet voldoende zijn; 5,5 of hoger. Je bent geslaagd bij een gemiddelde van 5,50 of hoger, maar niet met een gemiddelde van 5,49.