Om de opvoerhoogte te berekenen kunnen wij uitgaan van de volgende gegevens. H = Hgeo + X + (0,2 x L) + 10 [m] H = 5 + 1 + 3 + 10 = 19 [m]. De opvoerhoogte is in totaal 19 m. Met de optie voor tuinbesproeiing vertrekkende vanaf de tappunten in huis, wordt een benodigd debiet van 2–3 m3/h aangenomen.
Opvoerhoogte (H) verticale afstand tussen het vloeistofniveau aan de zuigzijde tot waar de vloeistof moet komen. Opvoerhoogte is de druk van die de pomp moet leveren om een bepaalde pompcapaciteit te leveren. In de pompcurve is de opvoerhoogte meestal uitgedrukt in mwk.
De maximale opvoerhoogte is in feite de maximale druk die een pomp kan leveren.
Manometrische opvoerhoogte is het verschil in druk tussen zuig- en perszijde, en gevormd door statische opvoerhoogte vermeerderd met de totale weerstand in de zuig- en persleidingen (Hw) alsmede de snelheidshoogte (Hv).
De stand bepaalt de opvoerhoogte (druk die de pomp creëert): voor verwarmingsinstallaties met radiatoren varieert de hoogte tussen 1 à 2 m (de meters staan voor de hoogte van een vrije waterkolom die overeenkomt met een druk van 10 à 20 kPa [kilopascal]), afhankelijk van de grootte van de installatie.
De hoeveelheid water die een waterpomp per tijdseenheid kan leveren wordt uitgedrukt als debiet. In het Engels uitgedrukt als flow. Het debiet wordt uitgedrukt in m3/uur of liters/minuut.
De geodetische opvoerhoogte heeft betrekking op het daadwerkelijke fysieke verschil in hoogte tussen het vloeistofniveau in de put en het hoogste punt van de persleiding of het waterniveau in de uitstroomopening.
De statische opvoerdruk is gelijk aan de som van de geodetische opvoerdruk en het drukverschil tussen pers- en zuigreservoir. Men spreekt van "statische opvoerdruk" omdat het juist dàt deel van het te overwinnen drukverschil betreft dat niet bestaat ten gevolge van de beweging van het fluidum.
De maximale aanzuigdiepte van een beregeningspomp / hydrofoorpomp is ongeveer 8 meter. Deze maximale aanzuigdiepte wordt bij iedere pomp aangegeven. Wanneer een pomp het water van dieper dan 8 meter aan moet zuigen, adviseren wij u om te kiezen voor een bronpomp.
Een waterkolom van 10 m hoogte heeft een druk van 1 atmosfeer. Dat betekent dat je met een zuigpomp water maximaal 10 m omhoog kunt zuigen.
Horlogefabrikanten drukken de mate van waterdichtheid van een horloge doorgaans uit in bar (of atmosfeer), waarbij 10 meter waterdruk gelijk is aan 1 bar. Als een horlogefabrikant aangeeft dat het horloge bestand is tegen een waterdruk van 5 bar zou het horloge tot 50 meter waterdicht moeten zijn.
Druk wordt uitgedrukt in bar, debiet in m³/uur of liter/minuut. Het debiet dat een aftakking kan leveren, hangt af van verschillende factoren, waaronder: de druk aan de aftakking. de diameter, de lengte en het materiaal van de distributieleiding / aftakking.
Pompkarakteristiek: Nuttig vermogen. =(Nuttig vermogen / toegevoerd vermogen) *100.
Gegevens. Na afronding van een beregeningsontwerp blijkt dat er een gemiddelde capaciteit nodig is van ongeveer 2,5m3/uur en een werkdruk aan de sproeier van ongeveer 3 Bar.
De dynamische druk in het kanaal wordt veroorzaakt door de verplaatsing van de lucht in het kanaal. Deze druk is gelijk aan 0,602 keer de snelheid in het kwadraat. En dit laatste, het kwadraat van de snelheid is zeer belangrijk. Bij een verdubbeling van de snelheid zal de dynamische druk 4 keer groter worden.
Wat is totaaldruk? De totaaldruk is de som van alle statische drukken en de dynamische druk.
Een waaier, impeller of schoepenwiel is een roterende component van een turbopomp, die de energie van de motor die de pomp aandrijft, overbrengt naar het medium, dat verpompt wordt.
Bij de start van centrifugaalpompen is de persafsluiter in de meeste gevallen nog gesloten. Hoewel dit voor centrifugaalpompen de aanbevolen aanloopsituatie is, moet de persafsluiter zo snel mogelijk openen nadat de pomp op toeren is gekomen, om te voorkomen dat de pomp te lang 'dooddraait'.
Blokpompen zijn eentraps lagedruk-centrifugaalpompen in blokconstructie met direct aangeflensde luchtgekoelde standaardmotor. Het slakkenhuis heeft een axiale aanzuigopening en een radiaal geplaatste persopening. De pompen zijn standaard met hoek- of motorpoten uitgerust.
De enige manier om het debiet te kennen bij een bepaalde druk over de pomp is een zogenaamde Q-H kromme te maken. Fabrikanten doen dat. Ze testen de pomp en meten bij diverse drukken de hoeveelheid verpomte vloeistof (water) De gevonden waarden zetten ze in en grafiek. De zogenaamde Q-H kromme.
Het debiet (ook wel flow rate of 'volumesnelheid' genoemd) is een natuurkundige grootheid voor een doorstromend medium uitgedrukt als de hoeveelheid van een vloeistof of gas per tijdseenheid.