Chocomel werd lang geproduceerd door Nutricia en kwam begin 21e eeuw in bezit van FrieslandCampina. In België wordt Chocomel nog steeds onder de naam Cécémel verkocht. De verpakkingen dragen de slogan 'De enige èchte' (in het Frans 'Le seul vrai').
Dat is een voordeel voor sporters of mensen met een bepaalde vorm van suikerziekte. Maar het blijft wel suiker natuurlijk. Bovendien heeft Cécémel het hoogste suikergehalte van de vijf: 3,9 klontjes per glas van 200 ml. Milbona zit daar net onder met 3,7 klontjes, Everyday heeft er 3,2 en Albert Heijn 2,7.
Melk (1,4% vet), suiker, cacao (1,6%), koffie extract (1%), stabilisatoren (carrageen en guargom), aroma. Gedeeltelijk afgeroomde melk, suiker, cacao (1,7%), stabilisator: carrageen.
CHOCOMEL GAAT DOOR
FrieslandFoods nam in 2001 Chocomel over van Nutricia om de eeuwenoude kennis van chocolade te gebruiken en zo Chocomel nóg lekkerder te maken. In 2008 gingen FrieslandFoods en Campina samen verder als één bedrijf. Daarom ken je Chocomel vanaf dat moment als onderdeel van FrieslandCampina.
Naast de pure melkproducten van Campina en Friesche Vlag is FrieslandCampina ook bekend om de zuiveldranken Chocomel en Fristi. De laatstgenoemde merken hoorden tot voor kort bij Nutricia. FrieslandCampina heeft de merken echter overgenomen omdat ze naadloos passen bij de propositie van het bedrijf.
Volgens sportvoedingsdeskundige Henk-Jan Koershuis wordt het drankje door veel mensen niet gezien als iets ongezonds, terwijl dat wel het geval is. "In één glas chocomel zit al je dagelijkse hoeveelheid suiker. Dat zegt voldoende. Chocomel drinken is een zeer ongezonde keuze", zegt hij tegen EditieNL.
Zoals de meeste wel weten is chocola vet en suikerrijk en daardoor calorierijk. Een dikmaker. Chocolademelk is niks anders dan gesmolten chocolade. In veel verpakkingen is hier nog extra suiker aan toegevoegd.
Chocolademelk bevat, in tegenstelling tot veel sportdranken, eiwitten die nodig zijn voor spierherstel. Het is vloeibaar dus wordt sneller opgenomen dan bijvoorbeeld kipfilet en het zit vol BCAA's (de aminozuren die nodig zijn voor spierherstel) en elektrolyten (zoals natrium en kalium).
nieuws Cacaopoeders zoals Nesquik en Hotcecemel bevatten veel te veel suiker om gezond te kunnen worden genoemd. Ze zijn zeker niet aan te raden als dagelijks ontbijtdrankje voor kinderen. Dat zegt de Duitse consumentenorganisatie Oekotest na een onderzoek op 23 poeders.
Maar welke is nou het lekkerst? Wil je niet al teveel geld uitgeven, dan raad ik je aan te gaan voor Jumbo Hot Chocolate: lekker romig, warme chocolademelk zoals het hoort. Mag het best wat meer kosten, dan ben ik fan van Buisman Premium Hot Chocolate, die heeft een heerlijke echte chocoladesmaak.
#1 | Milsani vol (Aldi) De beste chocoladegeur, een dito smaak en lekker romig in de mond.
Cécémel gaat door
De eeuwenoude kennis van chocolade gebruiken voor de ontwikkeling van nóg lekkerdere chocolademelk. In 2008 fuseert FrieslandFoods met Campina tot FrieslandCampina.
Fristi is een melkdrank, geproduceerd door FrieslandCampina. Het werd voor het eerst op de markt gebracht door Nutricia in 1955 en werd in 2001 verkocht aan Friesland Foods.
Campina belegen kaas is rijke, romige kaas gemaakt van Campina melk. Daarnaast is onze kaas 100% natuurlijk, dus er zijn geen kleurstoffen aan toegevoegd en is daardoor lichter van kleur. Gemaakt van Nederlandse weidemelk.
Rauwe chocolade (raw chocolate) is het gezondst. Deze chocolade bevat veel meer cacao dan de 'gewone' chocolade. En doordat de bonen niet gebrand, maar koud gemalen zijn, zijn de gezonde stofjes beter bewaard gebleven. Ook zijn er geen suiker en andere smaakmakers aan toegevoegd.
Een reep chocolade van 75 gram bevat 400 tot 450 calorieën (kcal), dat is evenveel als 3 belegde boterhammen. Eet chocolade daarom niet te vaak en niet te veel. Neem bijvoorbeeld een blokje als dagkeuze en eet niet een hele reep in één keer op.
Bovendien is het ook van belang om te weten hoeveel chocolade je moet eten om enig effect te hebben: tussen de 100 en 200 gram per dag voor een gemiddelde persoon, om precies te zijn. Én: het moet chocolade zijn met een hoog cacao-percentage, dat wil zeggen, hoger dan 70 procent.
Rauwe cacaopoeder is erg gezond. Het heeft een gunstig effect op je hart en vaatstelsel en kan de stress doen verminderen. Daarnaast is de rauwe cacao een goede bron van mineralen en antioxidanten en kent cacaopoeder in zijn rauwe vorm geen extra toevoegingen.
Dat chocolademelk – gemaakt van koemelk - een goed herstelproduct is weten we al langer. Het bevat belangrijke eiwitten, is vloeibaar (en worden dus snel opgenomen), zit vol BCAA's (de aminozuren die nodig zijn voor spierherstel) en zelfs elektrolyten (zoals natrium en kalium) zijn te vinden in chocolademelk.
Er zitten 190 kilocalorieën in 1 beker (250 gram) chocolademelk. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'chocolademelk'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Daarom wordt Valess gemaakt van weidemelk. Een product wat het weidemelklogo draagt is gemaakt van Nederlandse weidemelk afkomstig van boerderijen waar de koeien van het voorjaar tot in het najaar ten minste 120 dagen per jaar, minimaal 6 uur per dag in de Nederlandse wei lopen.
Maar waar komt dan die naam DOMO vandaan? Dat staat voor Drentse Ondermelk-Organisatie. Die werd in 1938 opgericht door de Drentse Zuivelbond, een verbond van coöperatieve Drentse zuivelfabrieken. Ondermelk is wat overblijft als je van melk boter en kaas maakt.
Zuivelgigant FrieslandCampina introduceert een naar eigen zeggen nieuwe generatie drinkzuivel: Optimel Puur. Een drinkyoghurt zonder vet, zonder toegevoegd suiker en zonder zoetstoffen. De nieuwe drinkyoghurt bestaat uit drie ingrediënten: magere yoghurt, vruchtensap en een natuurlijk aroma.