pH bereken je als volgt: pH = -log[H +]. [H +] is de concentratie H + ionen in een oplossing. Hoe hoger de concentratie, hoe meer H +ionen er in een oplossing zijn, dus hoe zuurder de oplossing is. Bij het verdunnen gaat een zure of basische oplossing steeds meer richting pH = 7.
Om je zuurgraad op een eenvoudige manier te meten, kan je gebruik maken van pH strips. Deze pH strips kunnen via de urine de zuurgraad meten. Als je hiermee een hoge zuurgraad meet, kan dit betekenen dat je verzuurd bent en ga je bij voorkeur je lichaam ontzuren.
Een zuur is een verbinding die een proton H+-ion af kan staan. H+-ionen worden ook wel protonen genoemd en daarom worden zuren ook wel protondonoren genoemd. Er zal in de molecuulformule van een zuur altijd een proton voorkomen. Voorbeelden van zuren zijn HCl, H2SO4, HSO4-, HCOOH en H2O.
Wil je de zuurgraad meten van jouw lichaam? Met de pH test strips kun je de pH waarde meten via het speeksel of via de urine. Je speeksel wordt beïnvloed door wat je eet, dus een meting via de urine is meer betrouwbaar. Voer de test voor het beste resultaat uit op een nuchtere maag.
Symptomen die wijzen op een te hoge PH waarde zijn o.a. vermoeidheid, hoofdpijn, lusteloosheid, hyperventilatie, obstipatie, beslagen tong, maag/darmklachten, oprispingen, snel geïrriteerd of gestresst zijn en/of slaapproblemen.
Zodra je te veel zuren binnenkrijgt, stoot je bloed dat af naar andere weefsels zoals je spieren, gewrichten en onderhuids bindweefsel. Daardoor kun je last krijgen van spierpijn, vermoeidheid, huidproblemen en hoofdpijn. Volgens onderzoeken zou het lichaam te veel zuren binnenkrijgen.
De nieren reguleren de pH in het lichaam door zure of basische urine uit te scheiden. Dit proces is afhankelijk van de zuurgraad van het bloed.
Voldoende water drinken is cruciaal voor het handhaven van een gezonde zuur-base balans. Water helpt niet alleen bij het afvoeren van zuren uit je lichaam, maar ondersteund tevens je algehele hydratatie. Kies voor een dieet dat rijk is aan alkalische voedingsmiddelen, zoals verse groene bladgroenten en fruit.
Een te lage pH-waarde (te zuur) leidt tot een verdikking van het bloed waardoor het hart harder moet pompen.Deze situatie is levensbedreigender dat een te hoge pH-waarde (te basisch). Als de zuurtegraad in het bloed stijgt, wat overeenkomt met een dalende pH, ontstaat een acidose.
Veel voorkomende sterke zuren zijn zoutzuur, zwavelzuur, fosforzuur en salpeterzuur . Veel voorkomende zwakke zuren zijn azijnzuur, boorzuur, waterstoffluoridezuur, oxaalzuur, citroenzuur en koolzuur.
Zuurvormende levensmiddelen moet je zoveel mogelijk vermijden, omdat zij afvalstoffen vormen die zuur zijn. Voedingsmiddelen zoals, zuivel, eieren, eiwitrijk voedsel (met name vlees), granen (zoals tarwe), geraffineerde suiker, chocolade en noten zullen in het lichaam zuur produceren.
De pH is een maat voor de zuurgraad (ook wel zuurtegraad) van een waterige oplossing. De pH van een neutrale waterige oplossing ligt bij kamertemperatuur rond de 7. Zure oplossingen hebben een pH lager dan 7, en dus een hoge zuurgraad. Basische oplossingen hebben een pH hoger dan 7 en dus een lage zuurgraad.
Gemberthee drinken kan een milde manier zijn om zuurophoping te verminderen en zure refluxsymptomen te verlichten. Oplossing van baking soda: Een kleine hoeveelheid baking soda in water kan maagzuur neutraliseren en onmiddellijke verlichting bieden bij brandend maagzuur. "Gebruik baking soda spaarzaam, want het kan in grote hoeveelheden gas of een opgeblazen gevoel veroorzaken", aldus Dr.
Zuiver kraanwater heeft een pH-waarde in de buurt van 7. Dat noemen we pH neutraal. Alkalisch water heeft een pH-waarde van meer dan 7. De pH-waarde van water is weer iets anders dan de waterhardheid.
Klachten van nierfalen treden meestal pas op bij een GFR onder 25 ml/minuut. De nierfunctie is dan al ernstig gestoord. De meest voorkomende klachten zijn vermoeidheid, een slechte eetlust, misselijkheid, slecht slapen, hoofdpijn door een verhoogde bloeddruk en vocht vasthouden in de benen.
Het dagelijks drinken van alkalisch water en het eten van voedsel met een lage zuurgraad kunnen helpen bij het ontzuringsproces. Ook het vermijden van stress, voldoende slaap en regelmatige lichaamsbeweging zijn belangrijke factoren voor het behoud van een goede gezondheid en het verminderen van verzuring.
Bananen bevatten veel kalium, een mineraal dat een belangrijke rol speelt bij het doorgeven van prikkels in het zenuwstelsel. Ook zorgt kalium voor verlaging van de bloeddruk en is het nodig voor een goede functie van het hart, de nieren en vooral van de hersenen.
Bèta-alanine is een bewezen effectief supplement om de verzuring uit te stellen en zodoende korte maximale prestaties die gepaard gaan met verzuring, prestaties 'in het rood dus', te verbeteren.
Alle koffiebonen bevatten aciditeit. De pH-waarde van koffie ligt meestal tussen 4.85 en 5.10. Hoe langer koffiebonen worden gebrand, hoe minder zuur ze worden. Als je op zoek bent naar koffiebonen met een lage zuurgraad, kies dan voor donker gebrande bonen.
Conclusie: Magnesium als natuurlijke ontzurende factor
Samenvattend kunnen we zeggen dat magnesium inderdaad een ontzurend effect heeft. Dit mineraal speelt een cruciale rol in het behouden van de zuur-base balans en helpt overtollige zuren in het lichaam te neutraliseren.
Zure oprispingen (ook wel zuurbranden of reflux genoemd) kunnen mogelijk deze klachten geven: een brandend gevoel in je borst of keel na het eten. een hete zuur of zout smakende vloeistof achterin je keel en moeite met slikken.
De gevolgen van verzuring van je bloed zijn heftig. Je neemt je omgeving niet meer bewust op en bent verward.Je lichaam droogt uit en verzuurt.Uiteindelijk vallen door ketoacidose je lichaamsfuncties uit.