Eieren. Los van de rubberachtige textuur en de vreemde geur die eieren krijgen als je ze opnieuw opwarmt, is dat ook voor je gezondheid geen al te best idee. Er kunnen giftige verbindingen in het ei ontstaan die je (op z'n minst) heel wat maagproblemen kunnen opleveren.
Of ze nu gekookt of gebakken zijn: eieren kun je maar beter niet opnieuw opwarmen om ze alsnog te eten. Weggooien, dus. Je spijsvertering kan hier namelijk flink van in de war raken.
Je verwarmt ze niet opnieuw. Je kunt ze een paar minuten in koud water afkoelen en ze warm eten, of koud eten.
Let op: de aanbevolen bewaartijd is korter. - Het is het veiligst om zachtgekookte eieren binnen 1 tot 2 dagen op te eten.
Een eenvoudige methode om eieren snel op te warmen
Om koude eieren op kamertemperatuur te brengen, doen we ze in een kom en bedekken ze met warm kraanwater . We doen dit als eerste als we de keuken inlopen en de eieren zijn op de perfecte temperatuur tegen de tijd dat we klaar zijn met het verzamelen van de rest van de ingrediënten.
Het enige echte gevaar is het te gaar koken van uw eieren
Dat gezegd hebbende, het opwarmen van restjes kan lastig zijn — voornamelijk omdat het de textuur, smaak en voedingswaarde van een gerecht verandert. Het grootste gevaar bij het opwarmen van eieren is echter volgens Healthline dat ze rubberachtig en droog kunnen worden .
Los van de rubberachtige textuur en de vreemde geur die eieren krijgen als je ze opnieuw opwarmt, is dat ook voor je gezondheid geen al te best idee. Er kunnen giftige verbindingen in het ei ontstaan die je (op z'n minst) heel wat maagproblemen kunnen opleveren.
Het lijkt erop dat hardgekookte eieren altijd worden gegeten als ze koud zijn geworden, maar als ze nog gloeiend heet zijn, zijn ze zoveel lekkerder . Snijd ze open, doe er wat boter, zout en peper op, het is een game changer.
De eieren staan in de supermarkt niet in de koeling om de temperatuurschommelingen tegen te gaan en daardoor ook condensvorming tegen te gaan. Door de temperatuur zoveel mogelijk gelijk gehouden vanaf het moment dat de kip het ei legt tot aan het moment dat het in de supermarkt ligt, blijven ze langer vers.
Gekookte ongepelde eieren (met schil) bewaar je maximaal 4 dagen in de koelkast. Daarna is de kans op gevaarlijke bacteriën te groot. Gekookte gepelde eieren bewaar je in een bak water in de koelkast maximaal 1 week.
Heb je een eitje gekookt en is-ie afgekoeld? Warm het dan niet op in de magnetron. Als je een hapt neemt in het opgewarmde ei kan het namelijk exploderen. Hierbij verbrand je niet alleen je mond, je kan ook gehoorschade oplopen.
Deze snelle uitzetting kan de eischaal/het vetlaagje eromheen niet aan en het knapt. De ontploffing in de magnetron wordt dus veroorzaakt doordat straling de watermoleculen sneller verwarmt dan het omhulsel. Stop dus geen ei in de magnetron en al helemaal geen 173 eieren…
Met een koude temperatuur houd je eieren langer vers. De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C.
Opwarmen gaat heel simpel.
*Leg ze in een ovenvaste schaal met koud water.Temperatuur op 50°Celsius en de timer op 15 minuten. Na die tijd is de ergste kou eraf. Mocht je je afvragen of de zachte eieren dan hard zijn geworden!
Je kunt eten absoluut opwarmen in de oven, maar dat duurt wel langer dan in de magnetron. Bovendien wordt het eten, door de warme lucht, eerder droog. De magnetron is dus beter geschikt voor het opwarmen van maaltijden. Zet de temperatuur van de oven niet te hoog, bijvoorbeeld 110 of 120 graden Celsius.
Het zit namelijk zo dat eieren niet houden van temperatuurschommelingen. Dit zorgt namelijk voor condens op de schaal, waardoor er makkelijk bacteriën ontwikkelen en de schaal kunnen binnendringen. Net om dit te vermijden wordt de temperatuur van bij de boer tot in onze Versmarkt op kamertemperatuur gehouden.
Eieren verwerken in Europa
Ten eerste vaccineren verschillende landen in Europa kippen vooraf tegen salmonella. Bovendien worden eieren niet gewassen zoals in de Verenigde Staten, dus de cuticula blijft op de schaal zitten. Hierdoor kunnen eieren op kamertemperatuur worden bewaard in plaats van dat ze in de koelkast moeten.
Want daarom gaat het: het voorkomen van salmonella-besmettingen. Als je de poep van het ei wast, kan er in principe niets meer mis gaan, denken de Amerikanen. De rest van de wereld wast eieren niet. Het hoeft ook niet, want de kip geeft haar eieren een fantastisch beschermlaagje mee, de zogenoemde 'cuticula'.
Voeg de koelkastkoude gekookte eieren toe aan het hete water. Na vijf tot tien minuten, afhankelijk van hoeveel eieren je in het water hebt, zal de warmte door de lagen van het ei heen dringen tot in het midden, waardoor het zachtjes wordt opgewarmd. Met of zonder schaal is prima, maar de schaal voegt een extra laag toe, dus geef het wat extra tijd.
Eieren zijn een van de meest voedzame voedingsmiddelen uit de natuur. Maar eieren kunnen je ziek maken als je ze niet goed behandelt en kookt . Dat komt omdat eieren besmet kunnen zijn met Salmonella-bacteriën.
Vroeger kreeg je vaak te horen dat je maximaal drie eieren per week mocht eten, omdat 'ze slecht zijn voor je cholesterol'. Dat advies blijkt intussen te streng, je mag gerust wat vaker een ei eten. Toch eet je het best niet meer dan zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld.
Ja, je kunt eieren opwarmen . Eieren kunnen echter op verschillende manieren worden gekookt en niet alle soorten gekookte eieren worden goed warm. Hardgekookte eieren, zowel in als uit de schaal, kunnen veilig worden opgewarmd. Om dit te doen, doe je ze in een kom, bedek je ze met kokend water en laat je ze een paar minuten staan.
Een besmetting met Bacillus cereus is te voorkomen door restjes snel af te koelen tot 4 °C, niet langer dan 2 dagen in de koelkast te bewaren en restjes voor gebruik goed te verhitten. Het is aan te raden gerechten uit Chinees-Indische (afhaal)restaurants niet opnieuw op te warmen.
U kunt uw zachtgekookte eieren succesvol opwarmen door deze stappen te volgen: Breng ongeveer een halve inch water aan de kook in een middelgrote pan. Gebruik een tang om de eieren voorzichtig in het kokende water te doen. Dek de pan af en laat de eieren iets meer dan drie minuten koken.