Waarom zijn referenties belangrijk? Referenties zijn belangrijk voor zowel de sollicitant als voor een HR-manager. Sollicitanten kunnen bewijzen wat ze al hebben gedaan in het werkveld en hoe ze functioneerden in vorige bedrijven, bij vorige werkgevers.
Je potentiële nieuwe baas kan zo ontdekken of je in het team past of bijvoorbeeld goed kunt samenwerken. Om extra informatie te achterhalen. Referenties bieden informatie over je voorgaande functies en verantwoordelijkheden. Werkgevers vormen zich daarmee een beeld van hoe jij kunt bijdragen binnen hun organisatie.
Stel alleen vragen die direct verband houden met de functie die de sollicitant bij een eerdere werkgever vervulde. Stel geen vragen over persoonlijke omstandigheden. Zo mag je bijvoorbeeld niet informeren naar geaardheid, politieke voorkeur of godsdienst.
Formele certificering: Certificeringen kunnen een goede vervanging zijn voor een referentie als je geen referentie kunt verstrekken. Certificeringen tonen je kennis, vaardigheden en ervaring aan. Dit is een goede manier om te laten zien dat je competent bent en dat je de benodigde vaardigheden hebt voor de baan.
Tips voor een effectieve referentiebrief
Houd de brief beknopt maar informatief. Vermijd algemene bewoordingen en gebruik specifieke voorbeelden. Vraag toestemming aan de persoon voordat je hem of haar als referentie vermeldt. Pas elke brief aan voor de specifieke functie waarvoor je solliciteert.
Is een werkgever referentie verplicht? Er is geen wet die bepaalt welk getuigschrift of referentie wel of niet gegeven moeten worden. Hetzelfde geldt voor de afgifte van getuigschriften. Het is de verantwoordelijkheid van de werkgever om een getuigschrift te verstrekken.
Wie kan je inzetten als referentie
Het beste kan je kiezen voor iemand die met jou gewerkt heeft en jou goed kent. Bijvoorbeeld een werkgever of een manager onder wie je in het verleden gewerkt hebt. ;Maar denk ook aan collega's of mensen met wie je een project hebt opgezet.
Het Hof vond dat wanneer een sollicitant in een sollicitatieprocedure zijn ex-werkgever aanwijst als referent, hij daarmee toestemming geeft in het afgeven van gegevens over zijn persoon en over zijn functioneren. Deze informatie kan zowel positief als negatief zijn.
Werkgevers mogen niet zomaar bijhouden wat werknemers doen, ook niet bij privé-gebruik van internet, e-mail of telefoon. De regels over wat wel en niet mag, en wat de werkgever kan controleren, moeten in een ICT- en internetreglement worden vastgelegd.
Hoewel werkgevers niet wettelijk verplicht zijn om een referentie te geven, moeten ze wel eerlijk en accuraat zijn bij het verstrekken van referenties. Een werkgever kan echter geen valse of misleidende informatie geven en als ze zonder reden een negatieve referentie geven, kan dat leiden tot juridische stappen.
Het uitgangspunt is dat “zoveel mogelijk relevante informatie, ofwel informatie die van belang is voor het functioneren van de sollicitant, aan de 'potentiële werkgever' mag – en zelfs moet – worden verstrekt.” Welke informatie dat precies is, hangt af van: de inhoud van gestelde vragen door de 'potentiële werkgever'
In de Aanbestedingswet 2012 (art. 2.93) is limitatief een aantal bewijsmiddelen opgesomd dat een aanbestedende dienst mag vragen om de technische of beroepsbekwaamheid van een gegadigde of inschrijver te toetsen: Referenties (voor werken 5 jaar, voor leveringen en diensten 3 jaar).
Laat de referentie aan de persoon lezen om toestemming te krijgen. Als je echt iets waardevols kunt zeggen over zijn/haar kwaliteiten, sterke eigenschappen of werkstijl. Alleen als je positieve dingen te zeggen hebt over de persoon in kwestie en je de persoon zou willen aanbevelen aan anderen als collega of werknemer.
Je kan referenties op verschillende manieren op je cv vermelden. Je kan bijvoorbeeld aangeven dat er referenties op aanvraag beschikbaar zijn. Ook kun je contactgegevens van ex-collega's of een leidinggevende op je cv zetten. Daarnaast kan je ook een referentiebrief toevoegen.
Hoeveel referenten moet je opgeven? "Ik wil tenminste twee recente referenties spreken van direct leidinggevenden of klanten", zegt interim recruiter en adviseur Jacco Valkenburg van recruit2. "Dat is in vrijwel alle gevallen voldoende. De namen van de referenties en contactgegevens vraag ik op bij de sollicitant."
Vaak is het een leidinggevende of senior collega die de brief schrijft. Referenties zijn niet verplicht om te geven, maar kunnen enorm waardevol zijn bij een sollicitatie. Je kunt als briefschrijver echt het verschil maken.
Wanneer een persoon je een referentie geeft, dan noem je die persoon een referaat. Een referentie op je cv verwijst meestal naar een specifieke persoon binnen een bedrijf. Diegene kan dan telefonisch benaderd worden door de recruiter en vragen over jou beantwoorden.
Noem nooit zomaar een referentie als daar om gevraagd wordt. Neem altijd eerst contact op met de persoon in kwestie en vraag of je hem of haar als referentie mag noemen. Uiteraard vraag je alleen iemand van wie je verwacht dat hij of zij een positief beeld van je zal schetsen.
Wettelijk gezien houdt niets je tegen om printstatistieken bij te houden. Máár je mag dat alleen doen om na te gaan hoeveel er wordt geprint en wat dat precies kost. Wat voor inhoud je medewerkers precies afdrukken, mag je níét monitoren. Ook individuele rapportages zijn in principe uit den boze.
“Gaat het om een zakelijk WhatsApp-account waarop je met klanten praat, dan mag de baas dat gewoon inkijken. Dat is geen privacyprobleem.” Gaat het om je persoonlijke WhatsApp, dan ligt de zaak complexer. “Als het om je eigen telefoon met je eigen WhatsApp gaat, mag je leidinggevende daar zeker niét zomaar in neuzen.
Mag mijn werkgever mijn e-mail, internet- en telefoongebruik controleren? Ja, dat mag. Uw werkgever mag voorwaarden stellen aan het gebruik van e-mail, internet en zakelijke telefoon op het werk.
Uw werkgever mag soms camera's gebruiken om personeel en eigendommen te beveiligen. Maar uw werkgever mag deze camerabeelden niet gebruiken om u aan te spreken of te beoordelen. Een verborgen camera mag normaal gesproken niet. Maar is er bijvoorbeeld vaak sprake van diefstal of fraude op uw werk?
Bedenk bovendien dat je werkgever – of ieder ander persoon dat toegang heeft tot jouw (werk)computer en account – je browsergeschiedenis gemakkelijk kan bekijken.
Het controleren van thuiswerken mag dus onder voorwaarden, namelijk als de privacy van werknemers goed is gewaarborgd en de ondernemingsraad zijn instemming heeft gegeven. Ook moeten de medewerkers vooraf goed zijn geïnformeerd over de controle.