Hoe lang blijft de bruine teint behouden? Tot ongeveer 2 tot 4 weken na de laatste zonnesessie. Door het natuurlijke vernieuwingsproces van de huid worden de bovenste huidcellen geleidelijk afgestoten. Na circa 28 dagen heeft de huid zich volledig vernieuwd.
Maar de bruine kleur die je huid dan siert, blijft nooit lang hangen. Waar komt dat door? Dat heeft te maken met de vernieuwing van je huidcellen. De cellen in de opperhuid (de bovenste laag van de huid) worden ongeveer elke maand vervangen.
Smeer 's avonds een vochtinbrengende bodylotion of aftersun om je huid opnieuw te voeden en te herstellen. De zon droogt je velletje immers uit en dat vocht wordt best weer aangevuld. Een gehydrateerde huid zal minder snel vervellen en je bruine tint automatisch langer vasthouden.
SCRUBBEN GEEFT JE JUIST EEN EGALE BRUINE KLEUR
Scrubben heeft geen effect op de aanmaak van je pigmentcellen, die worden namelijk aangemaakt in de onderste laag van de epidermis. Door scrubben verwijder je de dode huidcellen en dit is juist de bovenste laag van je huid.
die je huid de bruine kleur geven. Aangezien deze melanoidines binden aan de aminozuren in je huid, is het niet mogelijk om de bruine kleur van je huid eraf te wassen. Na een tijdje vervaagt de bruine kleur, doordat de bovenste laag van je huid eraf slijt.
In de middaguren kun je de zon beter vermijden. Tussen 12.00-15.00 uur is de zon wel heel erg fel! Dan is de kans groter dat je rood wordt, dan bruin.
Geen probleem, maar als je scheert en je veel dode huidcellen hebt, haal je ook kleeein beetje van je bovenste huidlaag weg, en dat is net waar je bruine kleurtje zit. Het verschil zal echter niet drastisch zijn, scheermesjes zijn er tenslotte wel voor ontwikkeld om je haar weg te scheren, en niet je huid.
Met een nieuwe huid na het vervellen door overmatige blootstelling aan de zon komt ook een nieuwe kans om bruin te worden. Deze keer zonder te verbranden! De nieuwe opperhuid is gevoeliger voor de zon dan de bruine huid die aan het vervellen is.
Als de zon schijnt, gaan de melanocyten in onze huid extra melanine aanmaken, extra pigment dus, om de uv-stralen niet te diep te laten doordringen. Zo krijgen we een extra beschermend laagje, noem het een natuurlijke parasol. Een proces dat we kennen als, jawel, bruinen.
Ik word niet bruin in mijn gezicht
De huid van je gezicht is heel anders dan de huid van je lichaam. Veel dunner en veel gevoeliger. Maar: de huid van je gezicht kan dus ook veel minder melanine bevatten dan de rest van je lichaam. Je huid kan hierdoor minder pigment aanmaken om bruin te worden.
Tussen 11 uur en 15.00 uur de zon in
Deze straling is echter ook het gevaarlijkst. Blijf daarom bij voorkeur uit de zon en kies er liever voor om na 3 uur pas te gaan zonnen.Je wordt dan nog steeds bruin, maar het is minder slecht voor je huid.
Is het waar dat je sneller bruin wordt in de buurt van water dan bijvoorbeeld in het park? "Ja, dat is waar. Water, maar ook stranden weerkaatsen uv-stralen.Daardoor gaat de bruining sneller dan in een park.
Ga zonnen tussen 10 uur 's ochtends en 2 uur 's middags
Rond dit tijdstip zijn de zonnestralen het sterkst, waardoor je een grotere kans hebt om bruin te worden.
Een bruinversneller is een actief bestanddeel dat de hoeveelheid melanine in de opperhuid doet toenemen. Zo verschijnt er sneller een natuurlijke bruine teint. Door het effect van de UV-stralen bruint de huid vlugger.
Het is dan toch wel beter om niet direct nadat je de zonnebank hebt gebruikt te gaan douchen. Dit komt doordat deze producten langer in moeten werken. Wacht daarom toch wel circa 4 uur voordat je onder de douche stapt. Echter kan het in sommige gevallen nodig zijn om maar liefst 8 uur te wachten.
Mag ik douchen na de zonnebank? Het gerucht dat een verfrissende douche na de zonnebank ervoor zorgt dat het bruin weer wordt weggewassen en -geschrobd, klopt absoluut niet. De bruine tint ontstaat in de huid, niet op de huid.
Ja, zelfs in de schaduw kun je bruin worden. Want ook in de schaduw kan uv-straling namelijk je huid bereiken De reden hiervan is dat een deel van de uv-straling wordt weerkaatst door de aarde, bijvoorbeeld door water of zand. Daardoor kan uv-straling je ook bereiken als je in de schaduw zit.
Heb je huidtype 4, dan verbrandt je bijna nooit en wordt je snel bruin. Dit type wordt ook wel de Mediterrane type genoemd, omdat vooral mensen in subtropische landen en mensen die rond de Middellandse zee wonen dit huidtype hebben. De mensen hebben donker haar en donkere ogen.
Fabel: Met factor 50 word je niet bruin
Het is een misverstand dat je niet bruin wordt wanneer je smeert met een hoge factor zonnebrandcrème. De factor heeft invloed op de tijd die je door kan brengen in de zon zonder te verbranden. En het zorgt ervoor dat uv-straling minder schadelijk is.
Wist je dat een gebruinde tint gemiddeld slechts tien dagen lang blijft hangen? Dat komt omdat een bruine huid het resultaat is van de activatie van pigmentcellen in de bovenste huidlaag en onze huid zich constant blijft vernieuwen.