Dat ze in koffiebarretjes vaak een glaasje water bij de espresso serveren, is dus niet om uitdroging tegen te gaan. Het water is bedoeld om je smaak te neutraliseren. Na een paar slokken water, proef je de koffie beter en geniet je er dus optimaal van.
Smaak neutraliseren
Het glaasje water heeft alles te maken met het proeven van koffie. Door water te drinken vóórdat je je koffie proeft, neutraliseer je de smaken in je mond. Daardoor kun je je koffie veel beter proeven.
Wij houden het hier liever wat korter: een espresso zet je met circa 5 à 7 g fijn gemalen espressopoeder. Onder zeer hoge druk wordt 30 à 40 ml water door de koffie geperst. Vandaar de naam espresso: 'uitgeperste' in het Nederlands. Maar doe dit niet langer dan 25 à 30 seconden.
Het diuretisch effect
Dranken als thee en koffie, hebben een diuretisch effect, wat betekent dat de aanmaak van urine in de nieren wordt gestimuleerd. Hierdoor moet je vaker naar het toilet, maar de hoeveelheid water die je lichaam opneemt en weer uitplast, blijft in volume hetzelfde.
Drink je espresso snel op. Volgens de Italiaanse “koffie-regels” moet een kopje espresso niet alleen snel worden bereid, het moet ook snel worden opgedronken, nog voordat het crema-laagje verdwijnt.
Vanwege de hoeveelheid cafestol is het advies: Neem per dag niet meer dan 2 tot 3 kopjes espresso, koffie van cups of koffie gezet met een mokkapot, ook wel moka of Italiaanse koffiepot genoemd.
De bereiding van de espresso maakt dat de smaak zo sterk is. Om een espresso te zetten wordt namelijk een kleine hoeveelheid water, zo'n 30 ml, onder hoge druk snel door versgemalen koffiebonen geperst. Door die snelheid is er maar kort contact tussen het water en de koffie waardoor er weinig cafeïne in zit.
Voor gezonde mensen is een lage tot matige koffieconsumptie niet bezwaarlijk voor de nieren. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM, gefinancierd door de Nierstichting. Bij gezonde mensen die 6 koppen koffie drinken en ouder zijn dan 46 jaar, is de nierfunctie (glomerulaire filtratiesnelheid) lichtelijk verhoogd.
Als je te veel drinkt, kunnen je nieren de enorme hoeveelheid water niet aan. Daardoor ontstaat een tekort aan natrium in je bloed: dan heb je een watervergiftiging. In het ernstigste geval kun je acuut overlijden. Een teveel aan water kan ook leiden tot vochtophoping in de hersenen.
Het wordt ons aanbevolen zo'n anderhalf à twee liter per dag te drinken. Dit hoeft niet alleen maar water te zijn. Alle dranken tellen mee. Naast water staan koffie en thee zonder suiker in de Schijf van Vijf.
Een lungo bestaat uit 1/2 koffie en 1/2 heet water. De koffie moet een espresso zijn. De hoeveelheid water is afhankelijk van je smaakvoorkeur.
De basis van een goede cortado bestaat uit een espresso. Bij een cortado wordt de espresso 'gesneden' door warme melk. Er gaat net zoveel als of soms net iets meer melk dan espresso in deze koffie.
Spa blauw is een goed voorbeeld van heel zacht water. Alle metalen zijn hieruit gefilterd, waardoor alleen zacht water overblijft met verschillende mineralen. Maar, om nu altijd een espresso te zetten met Spa blauw is ook geen aanrader. Het is je misschien wel eens opgevallen dat Spa Blauw een bijzondere smaak heeft.
Het gaat allemaal om de bereiding. Koffie en espresso bestaan allebei uit koffiebonen en heet water. Maar espresso wordt onder hogere druk gezet: het water wordt binnen 30 seconden door de gemalen koffie geperst. Voor gewone koffie wordt heet water juist langzaam door de gemalen koffie gefilterd.
Alcohol drijft snel vocht uit het lichaam af. Doordat men regelmatig water tussen de glazen alcohol door drinkt kan men het vocht aanvullen.Hierdoor zal een kater minder hard aankomen en wordt men iets minder snel dronken.
Door het gebruik van kokend water komt er meer zuur en bitterheid vrij uit de koffie. De ideale temperatuur om koffie te zetten is 93 graden. In veel koffieapparaten is dit al geregeld. Wanneer je zelf koffie zet is er een eenvoudige manier om deze temperatuur te bereiken.
Je nieren kunnen maximaal 0,7 tot 1 liter water per uur verwerken. Je kan dus over een hele dag gemakkelijk 3 of 4 liter water drinken. Het is wel belangrijk om verschillende drinkmomenten te hebben zodat je nieren het kunnen verwerken.
Té veel water op korte tijd drinken kan voor watervergiftiging zorgen. Een gezonde volwassen persoon met een normale voedselinname kan tot 15 liter water per dag drinken. Bij iemand die op (strikt) dieet staat,is dat maximaal 5 liter water per dag. Het is belangrijk om voldoende te drinken, en vooral dan water.
"Zonder voldoende water ziet je huid er doffer uit en zijn je rimpels en poriën veel prominenter." En omdat je huid gehydrateerd en elastisch is, heb je veel minder kans op irritatie. Je littekens worden ook minder zichtbaar, en omdat de olieconcentratie daalt, heb je ook minder kans op puistjes.
Cafeïne is een stof die uitdroogt, net als alcohol en zout, en wanneer het ons lichaam aan de o zo belangrijke hydratatie ontbreekt, kan dit ook in de huid tot uitdrukking komen. En acne? Hoewel koffie geen acne veroorzaakt, tonen sommige studies aan dat het acne erger kan maken.
Twee glazen cola per dag zouden het risico op nierinsufficiëntie verdubbelen. Zo luidt de conclusie van een studie die waarschuwt voor de nefaste gevolgen van fosforzuur voor de nieren. Cola is een echte suikerbom (één blikje bevat ongeveer zes klontjes suiker, goed voor 150 kcal) en dus allerminst gezond.
Met een bloed- en urineonderzoek kan de arts zien of de nieren hun werk nog goed doen. Er wordt dan gekeken hoeveel van de afvalstof creatinine (afbraak product van de spieren) in het bloed en in de urine zit.
Volgens het Voedingscentrum kunnen gezonde volwassenen zonder al te veel problemen zo'n 4 kopjes koffie per dag drinken, als het om filterkoffie, pad-koffie of oploskoffie gaat. Drink je liever espresso (los of uit cups) dan is 2 tot 3 kopjes per dag het maximum.
Na het eten kiezen veel mensen voor een kopje koffie. Vooral de espresso is populair. Espresso kan namelijk helpen om zowel de spijsvertering als vetvertering na het eten op gang te brengen. Ook zorgt dit drankje ervoor dat uw bloedsuikerspiegel minder snel stijgt na het eten.
Een goed gezette espresso kun je herkennen aan de mooie dikke crema, de goudbruine laag die je ziet als je in je kopje kijkt. De crema bestaat uit vetten en suikers die uit de koffie geperst worden onder hoge druk. De crema moet helemaal dicht zijn en niet te licht van kleur.