Het vangen gebeurt traditioneel met een kooikerhondje. De vangpijpen zijn zo ingericht dat de hond aan de binnenzijde van de vangpijp in het zicht van de eenden verschijnt. Hij loopt rondjes rondom enkele rieten schermen en verschijnt steeds weer in het zicht van de eenden.
Broedduur: 24-32 dagen. Het nest is een ondiep kuiltje in de buurt van water, bedekt met mos, donsveertjes en takjes. Broedt in paartjes of in losse groepen. De jongen kunnen na 52-70 dagen vliegen.
Het hoofdvoedsel van eenden is waterplanten
Als u een eend met zijn achterste omhoog onder water ziet duiken dan is hij aan het grazen van de planten. Uw vijverplanten gaan er binnen de kortste keren allemaal aan, niet in de laatste plaats doordat de eend ze ook gewoon in hun geheel uit de bodem trekt of woelt.
Verspreiding. Deze soort is veelvoorkomend in de gematigde en subtropische wateren in Noord-Amerika, Azië en Europa. De vogel komt ook wel voor in Centraal-Amerika en het Caribisch gebied. In Europa is de wilde eend de meest voorkomende soort eend.
De vijanden in Nederland zijn katten, honden, vossen en ook zeker de mens. Dat komt omdat de mens de natuur verandert heeft en dit heeft nadelige gevolgen voor de eend, omdat deze zich niet zo snel aan kan passen. Denk hierbij aan ramen die ze niet goed kunnen zien of auto's die sneller zijn dan zij.
Eenden slapen op het water. De watervogels houden meestal een oog open, om koers te houden en de omgeving in de gaten te houden.
Maar belangrijk is dat de vogels ander voedsel krijgen, zoals haver, granen, maïs, doperwtjes, sla, eendenkorrel of een restje rijst, en juist geen brood of ander ongezond voedsel als crackers en biscuits. De boodschap is daarnaast: niet overvoeren.
Vossen, reigers, kauwen, verwilderde katten. Ze vreten allemaal de pulletjes van de wilde eenden op of slobberen de eieren leeg.
Zij beschikken over een klier, die een vettige stof afgeeft. Eenden verspreiden die met hun snavel over hun hele lijf. Dat vet, die olie, zorgt ervoor, dat de eenden waterdicht zijn en dus geen kou hebben. Kortom, niet te veel medelijden met die “kou kleumende” eenden op het ijs, ze kunnen de koude goed hebben.
Soms proberen de mannetjes elkaar zelfs te verdrinken om het vrouwtje te kunnen bemachtigen. Als je wilde eenden hoort kwaken, dan zijn dat vooral de vrouwtjes. Mannetjes maken niet het bekende kwak-geluid, maar een ander raspend geluid en als de baltstijd is aangebroken, fluit hij zelfs.
Ze kunnen heel goed met kippen leven mits de haan niet agressief is. Eén woerd kan heel goed met een paar eenden gehouden worden. Let wel op dat de woerd apart gezet wordt als de eenden jongen hebben uitgebroed.
Als het even meezit houden ze de bijt door hun gespetter in het water ook nog langer open. Meestal ziet men in een bijt veelvoorkomende watervogels – zoals bijvoorbeeld wilde eenden, ganzen en meerkoet – maar soms treft men er ook exoten in aan.
Wanneer hun vetlaag is aangetast, bijvoorbeeld doordat ze een tijdje geen water tot hun beschikking hadden, zullen de eenden nat worden, zinken en verdrinken.
Als eenden in de rui gaan (hun veren verliezen), kunnen ze een tijdje niet vliegen. Eenden kunnen meer dan zes kilometer boven de grond vliegen.
Omdat het vrouwtje maar één ei per dag legt, kan ze hier een hele tijd mee bezig zijn. Het nest vind je in de buurt van water en is niet meer dan een ondiep kuiltje, bedekt met donsveertjes, takjes en mos.
zijn eenden en houtsnip met de ogen hoog aan de zijkant van het hoofd. Ze kunnen niet goed naar voren kijken. De meeste hoeven hun punt van de snavel ook niet te zien, ze gebruiken andere zintuig (tast) om voedsel te kunnen vinden. Ze kunnen wel panoramische beelden (breed beeldig) waarnemen.
Eenden zouden voornamelijk groenvoer uit de natuurlijke omgeving moeten eten, zoals gras en lage plantjes, eendenkroos, kleine visjes, kikkers en andere waterdiertjes. Eend op zoek naar groenvoer onder water.
Beschimmeld brood is zelfs giftig voor ze. Daarbij is het niet nodig. Eenden eten 's winters vooral gras, waterplanten en kleine waterdiertjes en die kunnen ze prima vinden: veel gezonder! Troebel, stinkend water is goed voor eend noch vis.
CDC waarschuwt dat pluimvee, zoals kippen maar ook eenden, salmonellabacteriën kan dragen, zélfs als de vogels er gezond en schoon uitzien. Een salmonella-infectie kan gepaard gaan met koorts, braken, diarree en buikpijn.
Eendenvlees is een uitstekende bron van eiwitten, B vitamines (vooral B3) en ijzer. Eén portie eendenvlees levert al de helft van de benodigde dagelijkse hoeveelheid ijzer. Daarnaast is eendenvlees een rijke bron van selenium. Populaire gedeeltes van eend zijn de borst en de poten.
Ze slapen vaak waar ze overdag ook zijn. Dat is op een tak verscholen tussen de bladeren, of zoals spechten, hangend aan een boomstam. Watervogels slapen meestal op het water, waar ze veilig zijn voor landroofdieren.
Wist je dat de lichaamstemperatuur van een eend wel 40 graden is? Warmer dan een mens. Bij een mens is het ongeveer 37. Maar dan wel 40 graden met koude pootjes.
Eenden zijn agressief
Over eenden voeren gesproken, die beesten deinen voor niets terug als ze doorhebben dat je eten bij je hebt. Uit een Australische studie blijkt dat eenden een stuk agressiever worden als ze geregeld gevoerd worden. Let op je handen dus.