Er kunnen veel producten worden gebruikt voor de bescherming van hout buitenshuis. We kunnen deze 4 generieke typen noemen: beits, olie-verzadiger, vernis en verf, waarvan de eerste drie het ontwerp en de natuurlijke structuur van het hout behouden.
Het verschil tussen olie en beits is vooral dat beits over het algemeen betere bescherming biedt, maar dat door olie de natuurlijke uitstraling beter bewaard blijft. Voor houtbehandeling van kasten of meubels, kun je wellicht beter kiezen voor olie, omdat de weersinvloeden binnen natuurlijk zeer beperkt zijn.
Een lak, transparante beits of vernis geven het hout oppervlakte-bescherming. Deze moeten vaker herhaald worden omdat ze maar een dunne beschermlaag geven en sneller afslijten. Een diepere waterafstotende behandeling met nanotechnologie zorgt ervoor dat de poriën van het hout worden afgesloten worden voor vocht.
Het voordeel van beits ten opzichte van verf en vernis, is dat het wel beschermt tegen licht en vocht, maar tegelijk het hout nog laat ademen (en dus vocht laat verdampen). Verf- of vernislagen kunnen uiteindelijk barstjes of blazen gaan vertonen.
Hoe kun je hout beschermen
De manier om te voorkomen dat hout wordt beschadigd, zonder verf of lak is, is door een hout sealer te gebruiken. De op olie gebaseerde producten hydrateren het hout en beschermen het tegen vocht.
Drie soorten olie die vaak gebruikt worden om hout waterdicht te maken zijn lijnzaadolie, walnootolie en tungolie (ook wel Chinese houtolie genoemd). Tungolie is doorgaans één van de bestanddelen in veel producten uit de winkel.
Er kunnen veel producten worden gebruikt voor de bescherming van hout buitenshuis. We kunnen deze 4 generieke typen noemen: beits, olie-verzadiger, vernis en verf, waarvan de eerste drie het ontwerp en de natuurlijke structuur van het hout behouden.
Beste dekkende beits – Cetabever Tuinschuur & Tuinhuisbeits
Dan raden we deze Cetabever Tuinschuur- en Tuinhuisbeits aan. Deze beits beschermt het hout van je schuur, tuinhuis of buitenmeubelen tegen uv-stralen, regen en wind, en geeft deze items bovendien een stijlvolle look.
1: Sikkens Cetol BL Decor. Sikkens Cetol BL Decor is de beste vernis/transparante beits en transparante houtafwerking. Deze lak voorziet je houten meubels van een krasvaste beschermlaag. Dit product is daarnaast te gebruiken voor deuren, wandbetimmeringen en plafonds.
Welke beits voor jou de beste is hangt af van je budget en wensen. Wil je de schutting beitsen en tot 2 jaar beschermen dan is Cetabever Schuttingbeits een goede keuze. Kies je voor een langere bescherming, ga dan voor Jotun Demidekk. Deze beits beschermt tot wel 12 jaar.
Monocoat houtolie beschermt buitenhout in één enkele laag. Het beschermt tegen verwering en vocht en is geschikt voor alle houttypen. U kunt het dus op alle houten oppervlakken buitenshuis gebruiken. Daarbij heeft u keuze uit diverse subtiele en uitgesproken kleuren.
De laag beits vervaagt daarom vaak na het eerste jaar. Om te voorkomen dat de kleur vervaagt, moet gedompeld hout binnen de eerste maanden worden behandeld met een extra beschermingslaag of zelfs twee. Drukimpregneren is de meest grondige methode voor hout impregneren.
Het Douglas hout beitsen beschermt het hout beter dan door het te oliën. Beitsen zorgt ervoor dat de levensduur van het Douglas hout wordt verlengd en dat het Douglas hout zijn oorspronkelijke kleur behoudt.
Let erop dat je bij het beitsen altijd met de houtnerf mee schildert. Dit zorgt voor het mooiste eindresultaat. Vaak heb je twee of drie lagen beits nodig om het hout goed te beschermen.
Waarom geen zonnebloem olie, olijfolie en slaolie gebruiken
De belangrijkste reden om het niet te doen is dat het meubelstuk naar verloop van tijd echt smerig word en gaat stinken. Een ander nadeel is dat het heel diep in onbewerkt hout trekt. Als dit begint te stinken krijgt u dit er bijna niet meer uit!
Het verschil tussen lak en vernis is dat vernis transparant is, lak is dat niet. Met lak geef je een oppervlakte een andere, dekkende kleur, maar met vernis behoud je de originele vormen en tekening van de onderlaag. Lijnolie is overigens ook een vorm van vernis, de meest eenvoudige vorm zelfs.
Beits dringt slechts deels tot in het hout. Het verzorgt en beschermt het hout en heeft een vochtregulerende werking. Lak vormt een duurzame beschermlaag op het hout. Het dringt minder door tot in het hout en is minder vochtregulerend.
Voor langdurige en duurzame bescherming adviseren wij tot wel 10 lagen aan te brengen (afhankelijk van het gekozen verfsysteem). Naarmate het aantal lagen toeneemt, zal schuren tussen de lagen met een fijn schuurpapier de glans en diepte van de vernis benadrukken.
Als het hout al eens gebeitst is, volstaan twee lagen. Nieuw, onbehandeld hout heeft vaak wel drie lagen beits nodig. Voor transparante beits geldt: hoe meer lagen, hoe dieper de kleur.
Vocht zal in en uit het hout trekken, maar het hout is toch beschermd. Verf en lak isoleren het hout en bieden daarom op een andere manier bescherming. Een beits trekt in het hout, waar een lak als het ware op het hout blijft liggen, of zich aan de oppervlakte hecht. Gebeitst hout is daarom ook 'in' het hout beschermd.
Laat het hout na de eerste laag minimaal 24 uur drogen. Daarna kun je er een tweede laag met beits op aanbrengen, eventueel door het hout weer licht te schuren. Breng er een tweede laag op aan, voor een uitstekende bescherming tegen de verschillende invloeden van het weer.
Om uw onbewerkt hout (dat dus niet op voorhand werd behandeld) te beschermen, moet u het goed ontvetten, opschuren, opvullen waar nodig en het reinigen (als het vergrijsd is, gebruikt u een reiniger voor onbehandeld hout). Het oppervlak moet kurkdroog zijn. Goed voorbereid hout zal veel beter beschermd zijn.
Impregneerbeits is een niet filmvormende transparante buitenbeits op basis van gemodificeerde alkydhars. Transparant houdt in dat de houtnerf zichtbaar blijft na behandeling van deze impregneerbeits.
Bijenwas geeft een beschermende laag op het hout, het geeft bescherming tegen vuil en vocht en is waterafstotend, het laat het licht met het hout spelen, geeft het een lichte zijdeglans en daardoor diepte.