Leg de grote biefstuk op het rooster en schroei hem in 3-4 minuten per kant dicht. Schuif de biefstukken weg van de grote hitte naar de rand. Dek ze af met schone aluminiumfolie en laat ze 2 minuten rusten. Serveer de biefstukken besprenkeld met olijfolie en bestrooid met zout en peper.
Gesloten barbecueën doe je meestal als je indirect wil barbecueën, je gerecht ligt niet rechtstreeks op het vuur maar ernaast, op het rooster. Je BBQ werkt dan als een soort heteluchtoven waardoor je heel veel gerechten kan klaarmaken. Kip bijvoorbeeld maak je klaar in een gesloten BBQ op indirect vuur.
De meest gangbare manier van barbecueën is direct grillen: rechtstreeks boven de kolen of de branders van je gasbarbecue je stuk vlees bakken. Deze methode is ideaal om kleinere of dunnere stukken snel klaar te maken, of om grotere stukken dicht te schroeien.
Steek een houtskoolbarbecue minstens 1 uur van tevoren aan. 2. Leg een mooi bergje houtskool of briketten in de barbecue en plaats daartussen aanmaakblokjes en steek deze vervolgens aan.
Je zet de hoofdbranders in de barbecue op volle toeren aan, sluit de deksel en zorgt voor de juiste grilltemperatuur. Het hele grillrooster ligt boven het vuur waardoor er 1 grote warmtezone ontstaat. Vervolgens is het een kwestie van je gerechten direct boven het vuur op de grill leggen en de barbecue doet zijn werk.
Welk vlees bak je best als eerste op de barbecue? Op een klassieke houtskoolbarbecue rooster je als eerste het vlees dat de meeste hitte nodig heeft en snel klaar is, zoals biefstuk, ribeye of entrecote.
Barbecueën met deksel komt namelijk niet alleen ten gunste van de smaak, maar bevordert tevens de veiligheid en netheid tijdens het barbequen. Door de barbecue te gebruiken met de deksel voorkom je de vorming van vlammen en dient ook nog eens als bescherming tegen rondvliegend as.
Het grote verschil tussen houtskool of briketten is dat briketten langer op temperatuur blijven en blijven gloeien en dus geschikter zijn voor gerechten die voor langere tijd op de plaat moeten liggen. Ga je bijvoorbeeld een grote T-bonesteak grillen of wil je pulled pork maken, dan heb je briketten nodig.
Rare: 55°c. Medium-rare: 62°c. Medium: 70°c. Doorbakken: 75°c.
Om stug vlees, zoals bijvoorbeeld de brisket die veel bindweefsel bevat, sappig en mals te krijgen, zul je low&slow moeten gaan. Het vlees dus op een lage temperatuur (low) en langzaam (slow) garen.
Rare: 52–55°C. Medium-rare: 55–60°C. Medium-well done: 65–69°C. Well done: 71°C of hoger.
Als de aanmaakblokjes niet meer branden en de houtskool/briketten een witte laag hebben dan weet je dat het zo ver is. Je barbecue is er klaar voor. Is dit niet het geval laat de barbecue dan nog even rusten.
Stem de hoeveelheid kolen/briketten af op hoeveel en hoe lang je de barbecue wenst te gebruiken. Voor een kleine hoeveelheid zullen 3-4 blokjes volstaan, heb je een grotere barbecue dan zijn er al snel 8-10 blokjes nodig.
GEBRUIKSAANWIJZING BRIKETTENSTARTER
Na ongeveer 30 minuten (bij briketten) of na 15-20 minuten (bij houtskool), wanneer de inhoud bedekt is met een grijze aslaag, kunt u de inhoud op het kolenrooster of in de brikettenhouders schudden.
Gebruik dan arachide- of grill-olie op uw grillplaat. Veel mensen gebruiken olijfolie, maar dit is niet ideaal. Wanneer u olijfolie verhit tot zeer hoge temperaturen, is het aroma en de smaak niet meer lekker. Arachideolie of grill-olie kunnen hier wel perfect voor gebruikt worden.
Welke soorten vlees kunnen op de barbecue? Rundvlees, varkensvlees, kip en lamsvlees worden allemaal extra lekker als je ze boven hete kolen grilt. De wat taaiere soorten vlees, zoals rundersukade, kun je beter garen in de pan. Verder is het goed om te letten op hoeveel tijd vlees nodig heeft.
Op de meeste barbecues zal je de temperatuur dus regelen met de onderste ventilatiegaten. Het is eigenlijk hetzelfde als bij een auto. Als je gas geeft zal er meer lucht in de carburateur stromen waardoor de motor sneller gaat lopen. Op bovenstaande manier kan je temperaturen controleren tussen de 100 en 300+°C.
De fles is goed voor 150 uur kookplezier. Ga je alleen maar barbecueën? Dan doe je mogelijk tot vier jaar met je fles.
Wanneer je een vlam ziet, sluit je het deksel van je gasbarbecue en laat je hem een 10 à 15 minuten opwarmen. Bij het eerste gebruik dien je je toestel nog een extra 5 à 10 minuten te laten opwarmen met open deksel. Pas daarna leg je voedsel op je rooster en kan het echte werk beginnen!
Het verbruik van gas verschilt per BBQ. Daarnaast verschilt het verbruik ook door de hoge en lage temperaturen die je gebruikt tijdens het barbecueën. Bij een BBQ-keuken zal dit ongeveer 600 gr/u zijn, dit is echter wel bij vol vermogen. Bij kleinere gasbarbecues zal dit een stuk lager zijn, denk hierbij aan 200 gr/u.