Het beste kun je na elke wasbeurt een druppel olie in de pan doen en deze goed uitsmeren over het gehele oppervlak. Voor degene die dit teveel werk vindt zijn er ook gietijzeren koekenpannen te koop met een emaillen laag. Deze laag is gemaakt van gesmolten glas en beschermt de pan tegen roesten en zuren.
Wat kan ik hier aan doen? Aangebrand voedsel wordt meestal veroorzaakt door de pan te snel of te hoog te verwarmen. We raden aan om je pan geleidelijk aan te verwarmen.
Leg de kipfilet in de pan en laat 'm 2 minuten dichtschroeien op hoog vuur. Laat 'm rustig liggen en probeer 'm niet te verplaatsen tot de kip een mooi korstje heeft, anders trek je het vlees stuk. Wanneer het korstje klaar is, komt het vlees vanzelf los van de pan. Draai om en laat ook de andere kant dichtschroeien.
Bedek de kipfilet met folie om het vocht vast te houden en laat het minstens vijf minuten rusten . De rusttijd zorgt ervoor dat de sappen zich door het vlees kunnen verspreiden, waardoor het later makkelijker is om te snijden. Wat je krijgt zijn perfect gegaarde stukken zonder dat er droge stukken te zien zijn.
Geheim van gefrituurde kip #1: Een zoute marinade = sappiger vlees
De meeste recepten voor Southern fried chicken beginnen met een bad in een gekruide marinade van een of andere soort, of het nu karnemelk, melk en eieren is, of zelfs augurkensap. Door veel zout aan dit mengsel toe te voegen, blijft je kip sappig.
Schroeien werkt het beste met een koekenpan met een dikke bodem, zoals gietijzer, die de warmte goed vasthoudt en indien nodig van het fornuis naar de oven kan. Om te voorkomen dat de kip aan de pan blijft plakken, gebruikt u een hete olie zoals canola .
Samengevat: olijfolie mag niet in een gietijzeren pan als je deze wilt inbranden, omdat de olie een te laag rookpunt heeft om goed te polymeriseren met het ijzer.
Ongekruid gietijzer veroorzaakt veel problemen, waaronder plakken en roesten . Voorkom problemen door geen zure voedingsmiddelen, vis of eieren in gietijzer te koken. Wees u er bovendien van bewust dat u verschillende soorten voedsel in één pan kookt, bijvoorbeeld dessert dan avondeten, omdat de resterende kruiden het smaakprofiel van het volgende gerecht kunnen beïnvloeden.
Verwarm een droge koekenpan 1-2 minuten op middelhoog of middellaag vuur . Volgens Staley is de kans groter dat voedsel blijft plakken als de pan niet wordt voorverwarmd, net als koken op hoog vuur, wat het vet in de koekenpan afbreekt en de barrière tussen het voedsel en het roestvrij staal vermindert.
Het is lastig, maar het kan. Verwarm de pan, doe er wat olie in, zet het vuur lager en breek het ei in de pan.Forceer het ei niet los, het laat vanzelf los als het gekookt is.
Zet de pan 4 minuten op middelhoog vuur, smeer de pan na 4 minuten in met olie. Voeg na een minuut de kip toe en raak deze niet aan. Laat het 3 minuten koken. Probeer na 3 minuten de kip lichtjes te verplaatsen; als deze gemakkelijk loslaat, blijf de rest mengen en kook nog eens drie minuten.
Gietijzeren kookgerei moet worden gekruid, dwz behandeld met olie, om een antiaanbaklaag te creëren. Zelfs als u een voorgekruid gietijzeren kookgerei hebt, moet het nog steeds periodiek worden gekruid. Een andere veelvoorkomende reden is koken op te hoge hitte . Hierdoor verbrandt het voedsel en blijft het aan de pan plakken.
Het wordt afgeraden om zure ingrediënten te gebruiken in gietijzeren pannen, omdat dit de anti-aanbaklaag kan beschadigen. Gebruik in plaats daarvan gietijzeren pannen voor het grillen van vlees, vis en groenten.
Voeg voldoende olie toe aan de pan voordat u er eten in doet. U wilt genoeg olie gebruiken om de bodem van de pan te bedekken. Eten dat snel blijft plakken, zoals eieren, heeft mogelijk wat meer olie nodig , terwijl vet eten, zoals kippendijen, niet zoveel olie nodig heeft om te voorkomen dat het blijft plakken.
Gietijzer geleidt warmte als geen ander materiaal en houdt de hitte goed vast. Als je in een skillet bakt, wordt de warmte goed verdeeld en alles gelijkmatig gegaard. Doordat het materiaal zo zwaar en dik is, verhit je het eten zelfs op hele hoge temperaturen, zonder dat het aanbrandt.
De meest voorkomende kruidentechniek is de ovenmethode. Om een gietijzeren koekenpan in de oven te kruiden, veegt u de binnen- en buitenkant van de pan in met een dun laagje olie en bakt u deze op een hoge temperatuur (ergens tussen 450 en 500 F) gedurende ongeveer een uur .
Gietijzeren pan behandelen met olie of wax
Dat noemen ze “seasonen”. Je dient je gietijzer dus in te smeren met een dun laagje wax.
Laat de kip rusten
Laat na het bakken de kip even rusten op een bord met afdekfolie. Hierdoor verdeelt het vocht en de sappen zich over het vlees. Het resultaat: sappige, malse kip!
Het gietijzer is het geheim voor het creëren van een ongelooflijk weelderige en sappige kip , omdat het gietijzer een "superoven" wordt die hitte en smaak in het vlees brengt en het vocht in de kip vasthoudt.
Wanneer de kip in de pan gaat, wil je beginnen met zeer hete olie - ongeveer 360 graden Fahrenheit. De sleutel is om die temperatuur tussen 300 en 325 graden Fahrenheit te houden terwijl je de kip bakt . Dit temperatuurbereik zal de kip gaar koken zonder de korst te verbranden.
Een oven op 250 graden, of op een algemene "warme" stand , houdt de kip warm genoeg om te serveren zonder dat deze te gaar wordt en uitdroogt. De extra droge hitte van de oven zorgt er bovendien voor dat de buitenkant perfect knapperig blijft.
Om te voorkomen dat kipfilet taai en droog wordt, is het vooral belangrijk dat je de kip niet te ver door gaart. Zodra kipfilet de pan in gaat verliest deze namelijk al vocht – en hoe langer je de kip bakt, hoe droger het wordt.
De temperatuur is te hoog .
Chefworks.com wijst erop dat er veel mis kan gaan tijdens het frituren van kip. Als de hitte te hoog is, resulteert dit in een verbrande buitenkant en een onvoldoende gegaarde binnenkant.