De waterdruk in je cv-ketel moet tussen 1,5 en 2 bar staan. Met een druk lager dan 1,2 bar kom je zeker in de problemen. Vul in dat geval het water in je ketel bij tot 1,8 bar, ontlucht de ketel en controleer of er weer warm water uit de kraan komt.
Een drukverhoger is de oplossing voor extra waterdruk in uw woning. Deze waterdruk kan afgenomen zijn door bijvoorbeeld een tweede badkamer of een stortdouche. De CV-ketel levert in deze gevallen niet voldoende water. Wilt u verzekerd zijn van een hoge waterdruk in huis, laat dan een drukverhoger installeren.
Lekken: Een waterdruk die lager is dan normaal kan het gevolg zijn van lekken. Lekken komen vaak voor rond slangen, waterverwarmers en kleppen onder gootstenen. De rol van afstand: Wanneer water door leidingen stroomt, ondervindt het weerstand, wat leidt tot drukverlies.
Vaak is een zeefje op de kraan de oorzaak van onvoldoende waterdruk. Je kan dit oplossen door de kop van de kraan los te draaien, het zeefje eruit te halen en dit schoon te maken met azijn. Lage waterdruk kan ook veroorzaakt worden doordat de hoofdkraan niet helemaal opengedraaid is.
Een tekort aan warm water kan verschillende oorzaken hebben: Lekkage in warmwaterleiding of thermostatische kraan. Defect of slecht werkend onderdeel. Te hoog verbruik van warm water t.o.v. de capaciteit van de boiler.
Als een expansievat kapot is, lekt het van binnen. Het kan echter ook gebeuren dat uw cv door een kapot expansievat water lekt. Doordat het expansievat de druk niet meer kan opvangen, wordt de druk te hoog en treedt het overstortventiel in werking.
Kalk op de douchekop, wie kent het niet? De gaatjes in de kop raken langzaam verstopt. En de douchestraal wordt harder, omdat het water met dezelfde waterdruk door kleinere gaatjes heen moet. Lichte kalkaanslag kun je makkelijk verwijderen door over de siliconen noppen te wrijven.
U kunt de waterdruk verhogen door uw douchekop te vervangen. Het kan zijn dat u een douchekop gebruikt die vraagt om meer waterdruk dan een normale douchekop. Een regendouche en een stortdouche gebruiken meer water per minuut dan een waterbesparende douchekop, waardoor het water sneller aangevoerd moet worden.
Om de cv-ketel druk te verminderen moet je de ketel ontluchten. Het laten ontluchten van je cv-ketel is net zo gemakkelijk als het bijvullen. Je hebt een doekje nodig en een ontluchtingssleuteltje om aan de slag te kunnen.
De waterdruk verhogen kan meestal eenvoudig met een hydrofoorpomp. Je plaatst deze het liefst op de plek waar de waterleiding een gebouw of woning binnenkomt, dus net na de watermeter. Zo kun je de waterdruk overal in een woning of voor een complete VvE verhogen.
Je kunt de waterdruk van je cv-ketel eenvoudig controleren op de meter aan of naast de ketel. Die moet een waarde aangeven tussen 1,5 en 2 bar. Bij een lagere druk dan 1,5 bar kan de cv-installatie het water niet goed rondpompen. Bij minder dan 1 bar kan de pomp zelfs kapotgaan.
Hoe meet ik de waterdruk in mijn huis? Om de waterdruk in uw huis te meten kunt het beste gebruikmaken van een waterdrukmeter. Deze waterdrukmeters, ook wel manometers genoemd, zijn te verkrijgen vanaf een tientje in elke doe-het-zelf winkel.
De druk van cv-ketels dient altijd tussen de 1 en de 2 bar te liggen. De minimale druk van de cv-ketel ligt tussen rond de 1 bar. De maximale druk van de cv-ketel kan tot 2 baar opgevoerd worden.
Waterdruk in het leidingnetwerk zorgt ervoor dat er op alle kranen, en op alle etages, voldoende water beschikbaar is. Het waterleidingbedrijf zorgt voor een waterdruk van 2,5 bar bij de hoofdmeter. De minimale waterdruk die je thuis nodig hebt voor de werking van een cv-installatie of een wasmachine is 1,5 bar.
Als u uw huidige douchekop van de douche afschroeft kunt u met een emmer en een stopwatch meten hoeveel liter water per minuut er uit uw huidige douche komt. Door hem zonder douchekop te laten stromen ziet u ook meteen of de afvoer voldoende capaciteit heeft voor deze waterstroom.
Waterdruk. Heb je een goede waterdruk dan heb je hoogstwaarschijnlijk geen last van een waterbesparende douchekop die werkt met beluchting. Heb je wel al een lage waterdruk dan is een pulserende douchekop een betere optie voor je.
Je vult een emmer voor een derde deel met water en twee derde deel met azijn. Zorg ervoor dat de hele douchekop in de oplossing ligt om effectief de douchekop te ontkalken in azijn. Laat de douchekop op deze manier een nacht staan. Let op: gebruik azijn alleen voor chromen douchekoppen.
Wanneer moet je je douchekop ontkalken? Je douchekop één keer per maand of één keer om de twee maanden ontkalken is vaak voldoende. Maar hoe vaak jij je douchekop moet ontkalken, hangt af van twee zaken: Waterhardheid: In water zit calcium en magnesium.
Douchekop weken in azijn
Vul een emmer met een mengsel van water en schoonmaakazijn. Laat de douchekop in het mengsel weken en zorg ervoor dat hij volledig onder water ligt. Laat de douchekop minstens 12 uur weken. Voor een optimaal resultaat laat u de douchekop 24 uur weken.
Dit kunt u vrij eenvoudig zelf testen. Bij een defect expansievat is meestal het rubberen membraam tussen de compartimenten lek, waardoor beide delen uit water bestaan. Door met een hard voorwerp aan de boven- en onderkant op het vat te tikken kunt u dit horen. Water geeft een dof geluid, stikstof een hol geluid.
Gemiddeld kost het vervangen van een expansievat tussen de € 130 en € 200, inclusief arbeidskosten en materialen. Het wordt aanbevolen om het expansievat elke 5 tot 10 jaar te vervangen om problemen te voorkomen.
Draai eerst de waterkraan open en daarna pas de vulkraan van de cv-installatie. Houd in de gaten op hoeveel bar de druk staat. Wanneer deze bijna op 2 bar staat sluit u als eerste de vulkraan en vervolgens de waterkraan. Bij het afkoppelen van de slang kunt u het water wat nog in de slang zat in de emmer laten lopen.
Over het algemeen hebben vrijwel alle nieuwe merken cv-ketels een automatische ontluchter. Alle andere cv-ketels hebben een ontluchter boven op de ketel zitten welke u kunt bedienen met het ontluchtingssleuteltje die u ook voor de radiatoren gebruikt.