Het bier moet in principe zonder enige hindernis door je keelgat kunnen stromen. Tip 5: Adem door je neus Rijnholt geeft nog een andere tip: adem door je neus, anders verslik je je bij het openzetten van je keelgat.
Laten we het flesje even nemen als voorbeeld, voor het gemak. Als je dan dus een kwart van een liter drinkt, wat in een flesje bier zit, dan zijn dat best wat slokken. Een milliliter is een duizendste van een liter, dus 0,25 liter is 250 milliliter. Dus dan drink je ongeveer op in 25 slokken.
in één teug een drankje opdrinken.
Als je een blikje bier wilt atten op de shotgun-methode, dien je een klein gat in de zijkant van het blikje te prikken met een scherp voorwerp. Zet het blikje aan je mond door met je mond het gat volledig te bedekken. Trek vervolgens het blikje open en laat de goudgele rakker naar binnen stromen.
Met deze rietbuis kun je gemakkelijk een flesje bier atten, ook wel de rietadt genoemd. Het metalen rietje zorgt ervoor dat er lucht kan stromen, waardoor het bier niet klokkend uit het flesje komt. Hierdoor zal het bier in recordtempo in je mond terecht komen en zul je indruk maken tijdens een feestje.
Adje, een afkorting van ad fundum, het in één keer leegdrinken van een glas bier of andere alcoholische drank (studententaal).
Adten (of atten) betekent een glas drank in één keer opdrinken. Adten komt van het Latijnse 'Ad fundum', wat 'Tot op de bodem' betekent.
Nadat je diep ingeademd hebt kiep je het flesje om en kantel je je hoofd achterover. Het bier zal nu uit het flesje stromen. Houd het rietje met je vinger op zijn plek zodat hij het bier kan blijven ventileren. Omdat het grootste gedeelte van wat je proeft aroma is, wil je een biertje ruiken als je het drinkt.
7-15 glazen (1,5 tot 3 promille): Zat – dronken
Alle effecten van alcohol die staan bij 'aangeschoten' en 'ontspannen', worden sterker. Ook ga je je overdreven emotioneel gedragen. En je kijkt niet meer kritisch naar jezelf. Je gezicht wordt rood en zwelt op.
Door het drinken van shotjes word je niet eerder dronken dan door het drinken van bier. Sterke drank wordt wel iets sneller opgenomen, maar bij alle alcoholische glazen wordt gebruik gemaakt van zogenaamde 'standaard glazen'.
Een standaardglas alcohol blijft ongeveer 1,5 uur in je bloed. Ieder extra glas is 1,5 uur extra. Dit is de tijd die het lichaam nodig heeft om één glas af te breken. Bij meerdere glazen heeft het dus langer de tijd nodig.
Als u zich (vaak) verslikt, kan voedsel in uw longen terecht komen. Hierdoor kunt u een longontsteking krijgen. Rijnstate heeft een multidisciplinair slikteam om slikstoornissen te onderzoeken. Bij onbegrepen klachten kan nader onderzoek diagnostische informatie opleveren.
Slikken en verslikken
Slikken doen we zeer vaak; zo'n 3000 keer per dag. Naast het doorslikken van eten en drinken, slikken we ons speeksel weg. Overdag doen we dit zo'n twee keer per minuut, 's nachts een keer per minuut. Slikken is voor een groot deel een reflexmatig proces.
Een afkorting voor adtje desinteresse. Je mag een adtje des uitdelen als iemand een verkeerde opmerking heeft gemaakt, als iemand bijvoorbeeld niet heeft opgelet tijdens de uitleg van een spel en direct daarna een vraag stelt die net is beantwoord.
Hoe trek je een rietadt? Pak een flesje en een rietje en maak het rietje vochtig door deze te likken of door de mond te halen. Doe een riet in een flesje bier en plaats het biertje ondersteboven op de mond met het rietje naar buiten. Hierdoor zal het flesje sneller leeg zijn dan zonder riet.
Adtje kratje (of adje kratje of atje kratje) is een drankspel waarbij iedereen een krat (bier) heeft en wie als eerste het gehele kratje leeg heeft wint. Het is een vrij heftig spel en alleen bestemd voor de sterke drinkers.
Een bak trekken, wordt vaak gebruikt als synoniem voor adten. Vergelijkbaar met een bak trekken is de rietadt. Ook bij het opeisen van een anytimer zal het slachtoffer een bak moeten trekken, al wordt het gewaardeerd als je een rietadt trekt.
Alcohol heeft een verdovende werking op de hersenen. Hoe hoger de concentratie van alcohol in de hersenen, hoe groter het verdovende effect. Alcohol is een zogenaamde psychotrope of psychoactieve stof. Dat wil zeggen dat het inwerkt op bepaalde processen in de hersenen en daarmee de werking van de hersenen beïnvloedt.
Door aan een rietje te zuigen ontstaat er lage druk in je mond. Als de druk lager is, verdampt de alcohol sneller. De alcoholdampen komen zo via de longen opnieuw sneller in je bloed terecht dan via maag en darmen. Hou er ook rekening mee dat alcohol uit koolzuurhoudende dranken sneller wordt opgenomen in je bloed.
Een Rietadt is simpelweg het wegdrinken van een biertje met behulp van een rietje. Je plaats het rietje in het biertje en buigt hem af met je hand. Hierdoor kun jij blijven drinken en wordt er via het rietje lucht in het flesje gezogen. Zo kun je een biertje heel snel adten.