Als je kommagetallen vermenigvuldigt is de uitkomst ook een kommagetal. De som van het aantal cijfers achter de komma is het totaal aantal cijfers achter de komma van de getallen die je vermenigvuldigt. Bijvoorbeeld de uitkomst van 3,12 · 0,4 krijgt 3 getallen achter de komma.
Je vermenigvuldigt beide termen met elkaar.
De bekendste keersommen zijn natuurlijk de maaltafels, zoals 3 x 7. 3 x 7 is een kleine keersom. Via hoofdrekenen kan je deze keersom normaal gezien oplossen en doorheen de basisschool leer je ze automatiseren.
De cijfers achter de komma staan voor de tienden, honderdsten, duizendsten, enzovoort.Alles wat 1 of groter is, staat voor de komma.Alles wat kleiner is dan 1, staat achter de komma.
Bij het optellen van kommagetallen kunnen wij gebruik maken van cijferend optellen. Stap 1: Plaats de getallen op zo een manier dat de komma's precies onder elkaar staan.Stap 2: Begin helemaal rechts met optellen, tel het onderste en bovenste getal bij elkaar op. Het antwoord is dus 29,9.
Het eerste getal achter de komma, staat op de plek van de tienden. De 2 stelt dus 2 tienden voor. Je weet wel, de breuk 2/10.
Een hele is verdeeld in acht gelijke stukken, oftewel: 1 : 8 =. Daar hoort het kommagetal 0,125 en het percentage 12,5% bij. Handig om deze gegevens bij elkaar op een overzichtskaart te hebben! Oefen het rekenen met breuken veel.
Bij cijferend vermenigvuldigen noteer je de getallen onder elkaar. Honderdtallen, tientallen en eenheden noteer je boven de getallen. Vermenigvuldig eerst de eenheden met elkaar. Daarna vermenigvuldig je de eenheid met het tiental.
Eerst schrijf je de deler links op. Vervolgens schrijf je het te delen getal rechts er van op met een schuine streep ertussen. Achter de andere schuine streep zet je het antwoord. Laat zien dat je bij kommagetallen eerst de komma's wegwerkt voordat je de som cijferend delend gaat uitrekenen.
Tel eerst de getallen uit de tabel bij elkaar op (9,5 + 4,9 + 6,6 = 21).Deel nu het totaal door het aantal getallen (21 : 3 = 7).
Die open je door in de zoekbalk van het startmenu van Windows de naam van de tool 'Speciale tekens' in te typen. Open de tool en zoek het gewenste teken op. In dit geval het vermenigvuldigingsteken '×'. Rechtsonder in de hoek van het venster zie je dan de juiste toetsencombinatie verschijnen: Alt+0215.
Zo zijn er nog meer mogelijke combinaties die je kunt kiezen. Om alle mogelijke combinaties te berekenen kun je de vermenigvuldigingsregel toepassen. Hiervoor moet je het aantal losse mogelijkheden voor iedere keuze met elkaar vermenigvuldigen, je komt dan uit op het totaal aantal mogelijkheden.
De vermenigvuldiger duidt aan hoeveel keer men een groepje met evenveel elementen neemt. Het vermenigvuldigtal duidt aan hoeveel elementen er in elk (gelijk) groepje zit.
Een getal met twee decimalen is ieder willekeurig getal waarbij twee cijfers achter de komma staan. Eventuele volgende nullen veranderen de waarde van het getal niet (2,50 is evenveel als 2,5), maar het aantal decimalen is vaak wel een indicatie van de nauwkeurigheid van het getal, ofwel de mate van afronding.
Benoemde kommagetallen zijn kommagetallen waar de maat bij staat, zoals kg, liter of euro. Bij onbenoemde kommagetallen staat dat er niet bij. De uitspraak van die getallen is met tienden en hondersten. Dus 1,25 wordt uitgesproken als 1 en 25 hondersten.
Een keersom is het vermenigvuldigen van getallen
In plaats van een '+' of '-' staat er nu ineens een 'x' tussen de getallen. Je kind leert dat dit symbool betekent dat hij de twee getallen keer elkaar moet doen. Dit noemen we ook wel vermenigvuldigen. Een voorbeeld van een keersom is 3 x 5.
2/5 deel is 40% en is ook 0,40. (De nullen achteraan een kommagetal mag je weglaten. Je kunt de 0,10 en 0,40 dus ook veranderen in 0,1 en 0,4.
Een kommagetal is geen heel getal, maar een gebroken getal. Of anders gezegd, een kommagetal is een getal met één of meer cijfers achter de komma.De cijfers na de komma heten decimalen. Een kommagetal wordt daarom ook wel een decimaal getal genoemd.
Je kunt een getal niet delen door 0.
Met kolomsgewijs vermenigvuldigen kun je getallen vermenigvuldigen die je niet in één keer uit je hoofd kunt vermenigvuldigen. Je kunt zo gemakkelijk grote getallen met elkaar vermenigvuldigen. Zo kun je bijvoorbeeld uitrekenen hoeveel geld de leden van de roeivereniging samen moeten betalen.
Breuk naar kommagetal: 1/5 = 0,2.
Leg vervolgens uit dat wanneer je wilt weten welk kommagetal er bij 3//9 hoort, je eerst kijkt naar welk kommagetal er bij 1//9 hoort. Wanneer je 1 : 9 komt er 0,111 uit, wat hetzelfde is als 1//9.
7 ÷ 8 of 7/8 =. 875 Ik zet nog wel een 0 voor de komma zodat duidelijk is waar de punt achter de komma staat 0.875. En we zijn klaar.