Door de toepassing van de vermindering van de bedrijfsvoorheffing voor de partner met laag beroepsinkomen, houdt de gehuwde of wettelijk samenwonende voornaamste kostwinner een hoger nettoloon over.
Als fiscaal partners doe je samen aangifte en mag je inkomsten en aftrekposten verdelen, zoals onder meer aftrekposten van het huis, uitgaven voor specifieke zorgkosten of giften. Je bent elkaars fiscale partner vanaf het moment dat je bent getrouwd of een geregistreerd partnerschap aangaat.
Door een huwelijk in algehele gemeenschap van goederen is de vermogensverdeling dus ongelijk. Algehele gemeenschap van goederen resulteert in een gemeenschap van schulden. Echtgenoten worden dus ook verantwoordelijk voor elkaars (studie)schulden.
Nadelen trouwen
Een scheiding brengt papierwerk met zich mee. Houd ook rekening met het inschakelen van een advocaat of mediator. Als je wilt scheiden, dan moet je naar de rechter. Komen jullie er zelf uit dan komt de echtscheidingsuitspraak van de rechter.
Ik ga trouwen of word geregistreerd partner en woon al samen
Dat betekent dat u samen toeslag krijgt. We tellen het inkomen en vermogen van uw partner voortaan ook mee. Daardoor kan het bedrag aan toeslag meer of minder worden. Of u krijgt misschien niets meer.
Trouwen is fiscaal voordelig. Misschien is dit niet een van de meest doorslaggevende redenen om te trouwen, maar het fiscale voordeel van trouwen is wel een fijne bijkomstigheid! Je wordt namelijk automatisch elkaars fiscale partner als je trouwt, wat belastingtechnisch erg voordelig kan zijn.
Als beide fiscaal partners werken (met een minimaal inkomen van 5153 euro per jaar) én een kind hebben jonger dan 12 jaar, kunnen zij een 'inkomensafhankelijke combinatiekorting' krijgen van maximaal 2815 euro (in 2021).
Als je getrouwd bent, heb je een aantal rechten en plichten ten opzichte van elkaar. Dat is wettelijk vastgesteld. Zo heb je bijvoorbeeld het verschoningsrecht waarbij je niet hoeft te getuigen tegen je echtgenoot in een rechtszaak. Maar ook om bepaalde beslissingen te nemen heb je elkaars toestemming nodig.
Trouwen gaat denk ik meer over wat het toevoegt aan de liefde tussen jou en je partner. De meerwaarde die ik zie is dat je je liefde voor elkaar bevestigd aan de wereld om je heen en dat je er een fantastische mooie en gezellige dag met al je dierbaren van kunt maken. Dat je weer even stilstaat bij jullie liefde.
Bij het trouwen kun je tegenwoordig je eigen naam behouden. Als je de achternaam van je partner wilt overnemen (of andersom) moet je naar het gemeentehuis. In het geval van een naamswijziging moet namelijk het paspoort, rijbewijs, ID-kaart en andere belangrijke documenten aangepast worden.
Erfrecht. De langstlevende partner (LLP) is veel beter beschermd in een huwelijk dan bij een samenwoning. Hij/zij heeft steeds recht op het vruchtgebruik van de nalatenschap. Bij een wettelijke samenwoning heeft de LLP een beperkt erfrecht: het vruchtgebruik op de gezinswoning en de erin aanwezige huisraad.
Het gemiddelde bedrag van €15.000 is gebaseerd op een bruiloft met verschillende locaties, een receptie, een diner en een feest. Sommige bruidsparen geven een veelvoud uit van dit bedrag en anderen trouwen voor minder dan €1.000. Het gaat er niet om hoeveel geld je uitgeeft.
Als u nog geen kinderen heeft en samen een huis koopt, dan kunt u prima kiezen voor een samenlevingscontract. Dit contract stelt u op bij de notaris en geeft minder rechten en plichten dan een geregistreerd partnerschap. Ideaal dus als u nog niet toe bent aan een huwelijk.
Gehuwden en wettelijk samenwonenden genieten de voordeligste tarieven qua successierechten en belastingen op de uitkering van de levensverzekering. Zo betalen ze geen erflasten op de gezinswoning (geldt voor alle gewesten).
De fiscale verschillen tussen gehuwden en wettelijk samenwonenden zijn al zo'n vijftien jaar volledig weggewerkt. Ze genieten sindsdien dezelfde voordelen, zoals het huwelijksquotiënt (wat je een belastingvermindering kan opleveren), de hypothecaire aftrek en de belastingaftrek voor kinderen ten laste.
Aftrekposten kunnen meer opleveren als je ze opgeeft bij de ander. Je krijgt soms meer of hogere heffingskorting(en) als je samen aangifte doet. Je betaalt meestal minder belasting over jullie totale vermogen. Partners kunnen veel vaker profiteren van de aanslaggrens.
In het traditionele huwelijk is het de bruidsfamilie die betaalt voor de jurk en de accessoires van de bruid, evenals het haar, de make-up, de outfits van kinderen en bruidsmeisjes, de bloemendecoratie en de kosten van het trouwfeest.
Een andere reden waarom we minder snel trouwen is dat sinds 2014 het vaderschap veel beter is geregeld bij het geregistreerde partnerschap. Ongehuwde vaders krijgen het een stuk gemakkelijker. De 'nood' om te trouwen verdwijnt daardoor. Bovendien willen veel stelletjes het graag zakelijk houden, hoe kil dat ook klinkt.
Dat is toch hartstikke ouderwets en helemaal niet meer van deze tijd?” Je hoort het steeds vaker en ook de cijfers liegen er niet om. Steeds minder stellen kiezen ervoor om in het huwelijksbootje te stappen (63.500 in 2019 tegenover 88.000 in 2000*) en elkaar het jawoord te geven.
Meer mensen wonen ongehuwd samen
Een kleiner deel is op die leeftijd getrouwd. In 1997 was bijvoorbeeld nog 70 procent van de 35-jarige vrouwen gehuwd, en ruim 60 procent van de mannen. Begin 2017 was dat gedaald naar 45 procent van de vrouwen en 36 procent van de mannen.
Een van de voordelen van trouwen als je kinderen krijgt, is dat jullie kindje dezelfde achternaam krijgt als jullie. Op latere leeftijd geven veel mensen die niet dezelfde achternaam hebben als (een van) hun ouders, aan dat ze dit toch jammer vinden.
In de praktijk zie je dat stellen wel vaak iets op papier zetten als ze samen een huis kopen. Waarom? Je gaat samen een grote lening aan. Het is handig om afspraken te maken over wat er gebeurt als één van jullie bijvoorbeeld komt te overlijden.
De kost van een huwelijkscontract varieert. Dat kan van 300 euro tot 500 euro gaan. Informeer je op voorhand bij een notaris over de concrete kostprijs. Die prijs is laag in vergelijking met de kosten die een wijziging van het huwelijksvermogenstelsel tijdens het huwelijk met zich meebrengt.
Heffingskortingen zijn persoonlijke kortingen. Ook als u een fiscale partner hebt, wordt voor ieder van u apart bepaald of u recht hebt op heffingskortingen.
De doorsnee Nederlander krijgt bruto 3.167 euro per maand. Dat is netto zo'n 2.500 euro. Bij deze rekensom is het vakantiegeld al meegenomen.