Als je band al wat ouder is, dan zou het kunnen zijn dat-ie poreus is geworden, waardoor hij heel langzaam lucht doorlaat. Daarnaast kan het zijn dat je binnenband in aanraking is gekomen met een schoonmaakmiddel, of olie. Beide kunnen je binnenband aantasten en poreus maken.
Elke autoband loopt langzaam leeg, omdat het rubber altijd iets poreus is. Maar dat is maximaal 3% per maand. Dus bij een druk van 3 Bar is dat 0,03 Bar. Dit kunt u op een normale drukmeter niet eens zien.
Houd je de banden binnen, dan kun je ze na 5 jaar nog wel gebruiken. Heel veel langer dan 5 jaar bewaren is niet aan te raden i.v.m uitdroging van de band.
Hiervoor heb je de emmer met water. Houd de band in het water.Op de plek waar de luchtbelletjes verschijnen, is het lek. Controleer altijd of er niet meerdere lekken zijn.
Hoe lang duurt het totdat de band zachter is geworden? Want hoe dan ook, een binnenband laat altijd wel iets lucht door. Daarom moet je meestal om de 3 a 4 weken wel wat lucht bijpompen in de banden.
Antwoord van Jos. U geeft aan dat één band regelmatig bijgepompt moet worden om vervolgens na dagen ineens weer gedeeltelijk leeg te zijn. Dan moet er toch sprake zijn van een lekkage. Dat kan uiteraard een spijker of schroef zijn maar lekkage van het ventiel of de aansluiting daarvan op de velg is ook een optie.
Problemen met autoband ventiel
Je ziet het als de auto heeft stilgestaan: één van de banden ligt iets 'vlakker' op de weg. Na het oppompen van de band blijft dit probleem zich voordoen. Er ontsnapt lucht uit de autoband en de band blijft niet op spanning.
Bij de fietsenmaker kost een binnenband plakken gemiddeld 12,50 euro, blijkt uit cijfers van OfferteAdviseur. Als je band niet meer te redden is en volledig vervangen moet worden, zowel binnen als buiten, dan kost dat gemiddeld 35 euro. Na problemen met de band komen problemen met de ketting het vaakst voor.
Scherp in de buitenband
Soms is het lastig te vinden, maar voel ook aan de binnenkant van de buitenband met je vingers of je echt niks over het hoofd ziet. Soms is het zo klein dat je het de eerste paar keer niet ziet of voelt. Het kleinste doorntje of stukje glas kan de band al lek prikken.
Fiets je door met een lekke band die helemaal leeg is, dan rijd je praktisch op de velg. Dit zorgt ervoor dat de binnenband en buitenband een hoop schade oplopen en hoogstwaarschijnlijk vervangen moeten worden. En dan is toch zonde van de binnenband, buitenband en je centen.
Hoe vaak je jouw fietsbanden moet oppompen, hangt af van je gebruik. Hoe meer je fietst, hoe sneller de bandenspanning afneemt en je banden zacht zullen worden. Maar als je dan regelmatig je banden oppompt, is er niets aan de hand. Als richtlijn kun je om de twee maanden aanhouden.
Bij hoge temperaturen, een grote belasting en ruw asfalt slijten banden bijvoorbeeld beduidend sneller dan normaal. Bij Schwalbe standaardbanden kan men grofweg uitgaan van een kilometrage van 2.000 tot 5.000 kilometer. De banden uit de Marathon-familie gaan in de regel tussen de 6.000 en 12.000 kilometer mee.
Schakel de Wegenwacht in. Lukt het niet om zelf je lekke band te verwisselen? Of sta je op een plek waar je dit niet veilig kunt doen? Meld dan jouw pechgeval en de Wegenwacht komt je zo snel mogelijk helpen.
Reparatiekits worden het meest gebruikt als vervanging van het reservewiel. Het is een pakketje dat weinig plek inneemt. Met zo'n kit kun je je lekke band – met een klein lek – zelf herstellen door er een vloeistof in te spuiten via het ventiel.
Hoeveel kilometer gaat een fietsband mee? Dat is natuurlijk afhankelijk van veel omstandigheden zoals je bovenstaand hebt kunnen lezen. Maar goede merk fietsbanden gaan soms wel tot 10.000 km mee. Onthoud wel dat bij slechte zorg voor de fietsbanden dit wel zomaar de helft of zelfs minder kan worden.
Herken een lekke band
Misschien ben je door een spijker of een stuk glas gereden. Het beste kun je het gas loslaten en naar een veilige plek rijden om te stoppen. Pas je snelheid aan en stuur naar de vluchtstrook of een vluchthaven.
Stop meteen met fietsen. Het is gevaarlijk om door te rijden met een lekke band en je kan bovendien zelfs je velg stukmaken. Dit is het eerste wat je doet: Ga op een veilige plaats stilstaan.
Koop de juiste buitenband voor je fiets
Je koopt een nieuwe band al vanaf € 3,95!
Normaal kost een onderhoudsbeurt 85 euro, ongeacht het type fiets.
Het kan zijn dat er iets van vuil in ventiel is gekomen waardoor deze niet helemaal meer afsluit. Je kan dus even checken of het sissen uit het ventiel komt. Indien dit het is, gewoon even opnieuw oppompen en dan weer leeglaten door met vinger het ventiel in te drukken en dan hopen dat het vuil "weggeblazen"wordt.
Een ventiel veroudert in de loop van de tijd, waardoor deze kan gaan lekken. Een lekkend ventiel is vaak de oorzaak van het langzaam leeglopen van een autoband. Om die reden raden wij aan om bij het plaatsen van een nieuwe band ook het ventiel te vervangen.
Soorten ventieldopjes
Rode ventieldopjes staan voor schadelijke gassen, groene voor stikstof en dan is er nog een gouden ventieldop voor de bandenspecialist met de beste service en kwaliteit. Blauw is vanaf nu de manier om in één keer te zien dat een band goed onderhouden wordt.