Olijven, amandelen, dadels en citrusvruchten zijn de vier belangrijkste fruitsoorten die in Marokko worden verbouwd. Het grootste deel van het fruitoppervlak in Marokko wordt door olijfbomen in beslag genomen. En dat areaal groeit gestaag onder meer gestuurd door het 'Plan Maroc Vert'.
Het land is een wereldspeler op het gebied van fruit en groenten, zowel voor de eigen consumptie als voor de export. Het land levert onder meer tomaten, avocado's, blauwe bessen, frambozen en mandarijnen aan de internationale markt.
Kleding, kleden, producten van Marokkaans leer, tajines en ander aardewerk, sieraden en stenen, kruiden, dadels, nougat en natuurlijk stickers, magneten en dergelijke prullaria komen allemaal eindeloos voorbij.
Marokko staat bekend om zijn gevarieerde woestijnlandschappen, die tot de mooiste ter wereld behoren. Maar het land bestaat uit meer dan alleen dorre woestijnen. De fascinatie van Marokko ligt in zijn diversiteit. U vindt in dit land zelfs aantrekkelijke wintersportplaatsen.
Naast de economisch belangrijke fosfaatmijnen heeft Marokko de grootste zilvermarkt van Afrika. De kern van industriële activiteiten van het land is Casablanca, de economische hoofdstad. Tanger profileert zich dankzij investeringen steeds meer als de industriële hoofdstad van het noorden.
Een traditioneel ontbijt bestaat uit zoete of hartige pannenkoeken. Deze laatste worden gegeten met boter en honing. De meeste Marokkanen eten echter wit of bruin khubz (Marokkaans brood, te vergelijken met Turks brood) met hartig beleg (feta, salami, worstjes) en olijven.
Veel gebruikte voedingsmiddelen in de Marokkaanse keuken zijn brood (khubz), couscous (seksu), bloem, olijfolie, honing, schapen- of lamsvlees, rundsvlees, kip, vis, olijven, konijn, dadels en zonnebloempitten.
Couscous is het nationale gerecht van Marokko en ontbreekt dan ook nooit op feestelijkheden. Het gerecht bestaat uit gestoomde semolina, kleine graankorreltjes samen met een stoofpot van groentes, vlees (meestal lamsvlees) en specerijen met veel kookvocht.
Marokko is niet duur, maar evenmin spotgoedkoop. Het is één van de meer welvarende landen in Afrika en dat zie je aan het prijs niveau. Toch is Marokko nog altijd een stuk goedkoper dan Nederland en is bijvoorbeeld een busrit echt geen geld. Ook kun je voor weinig geld overnachten.
Drinkwater. Het kraanwater in Marokko is niet veilig om de drinken.
Tijdens je Marokko reis moet je altijd alert zijn en geen 'domme' dingen doen zoals na middernacht door de verlate straatjes van de Medina lopen. Laat ook nooit waardevolle spullen en/of geld achter op je hotelkamer.
Tegenwoordig is Marokko de zesde economie van Afrika met een bruto binnenlands product (bbp) van bijna honderd miljard euro. De totale omvang van de buitenlandse handel bedroeg in 2018 bijna zeventig miljard euro, terwijl de buitenlandse investeringen in Marokko bijna drie miljard euro bedroegen.
De lekkerste mandarijnen koop je bij Groentebroer.nl. Kies uit het grootste assortiment van de specialist. Stel zelf je pakket samen met alles wat je lekker vindt in elk gewenste aantal of gewicht.
Het koninkrijk is vijfde met een BBP van 118,72 miljard dollar. Algerije staat net voor Marokko op de vierde plaats met 169,9 miljard dollar. Egypte behoudt de derde plaats met 303 miljard dollar. In Afrika wordt de ranking aangevoerd door Nigeria en Zuid-Afrika met respectievelijk 448 en 351,4 miljard dollar.
Kurkuma, gember, saffraan, kamoun, kerrie en Spaanse peper zijn de populairste smaakmakers. Vanwege het moslimgeloof wordt er geen varkensvlees gegeten, maar wel veel lam, kip, vis, fruit en vruchten.
De meeste Marokkanen eten laat, maar in riads kun je eten wanneer je wilt! Marokkanen dineren tussen 19.30 en 23.00 uur.
De Marokkanen houden van vlees en er wordt kip, lams- of rundvlees gegeten. Bij het eten komt ook weer het brood op tafel, dit wordt gebruikt om mee te eten of om op te deppen. Er is veel verse vis te verkrijgen, vooral in de kustplaatsen van Marokko, waar men nog traditioneel de vis vangt.
Marokkaanse eetgewoonten
Eerlijk is eerlijk, de variatie is niet eindeloos, maar het eten is gezond, vers, vol met groenten, zonder toevoegingen en heerlijk op smaak gebracht met bijzondere producten zoals ingemaakte citroen en specerijen. Daarnaast kent Marokko nog een aantal bijzondere gebruiken en eetgewoonten.
Geen alcohol drinken
Marokko is een islamitisch land. Volgens hun geloofsovertuiging mogen moslims geen alcohol dronken. Er wordt daarom ook niet overal alcohol geschonken, al schenken de meeste restaurants en hotels waar veel toeristen komen wel alcohol.
De gemiddelde maaltijd in Marokko kost tussen de 5 en 25 dirham. De kosten van voedsel zijn vergelijkbaar met die van Spanje, met prijzen die over het algemeen rond de 7 EUR liggen voor een enkele portie voedsel.
Het eten en drinken in Marokko is niet heel duur. Je kunt voor een paar euro heerlijk eten in Marokko, maar je kunt ook een duurder restaurant bezoeken en hier duurdere, Westerse gerechten eten.