Na gescheiden inzameling gaat al het afval weer op een hoop Dat afval kan dan niet meer gescheiden worden verwerkt. Daarom is het belangrijk om je afval zorgvuldig te scheiden: gooi bijvoorbeeld geen plastic bij het oudpapier of in de gft-bak.
Sinds 1 juli is het Besluit gescheiden inzameling huishoudelijke afvalstoffen van kracht. Gemeenten zijn nu wettelijk verplicht om gft, papier, metaal, kunststof, glas en elektronische apparatuur gescheiden in te zamelen.
Plastic dat je in de grijze vuilnisbak gooit, eindigt in de meeste gemeenten in de verbrandingsoven van de afvalenergiecentrale. Alleen in gemeenten met nascheiding, wordt het plastic achteraf uit dit restafval gehaald om gerecycled te worden.
Omdat het dumpen van afval telt als milieudelict, kost een boete al snel € 350,-. Naast dat de boete veel geld kost, is er natuurlijk ook sprake van schade aan de natuur. Met het dumpen van afval dient u dus niet alleen schade toe aan uw portemonnee, maar ook aan de omgeving.
In Nederland produceren we jaarlijks bijna 490 kilo afval per persoon. Rond de 60 procent daarvan leveren we gescheiden in. Papier en glas staan aan kop: daarvan brengen we meer dan 75 procent naar de papierbak of glasbak. Van het gft wordt 65 procent gescheiden, plastic verpakkingen en drinkpakken zijn in opmars.
Wereldwijd is het percentage nog heel laag: 14% wordt gescheiden ingezameld en slechts 5% wordt gerecycled. Eenderde van het verpakkingsmateriaal wordt überhaupt niet ingezameld en komt in het milieu terecht. Dit is een belangrijke oorzaak van plastic soup aan de kust van Zuidoost-Azië.
Een kilo plastic levert bijvoorbeeld 25 eurocent op, een kilo oud papier 5 cent. Vervolgens worden je gegevens geregistreerd en dan wordt het geld op je bankrekening gestort.
Sinds 1 juli 2020 is het voor Nederlandse gemeenten wettelijk verplicht om afval gescheiden in te zamelen. Dit betekent dat afvalscheidingsbakken steeds vaker de openbare buitenruimte sieren.
Aluminium kan wat moeilijker uit het restafval gehaald worden dan staal. Daarom is het extra goed om aluminium blikjes, schaaltjes en folie in te leveren via de zak of bak voor plastic, blik en drinkpakken.
Goed gescheiden afval is makkelijker te recyclen dan afval dat niet wordt gescheiden. Ongeveer 60% van al het huishoudelijk afval wordt nu gescheiden.
Het gescheiden plastic wordt opgehaald en belandt in een sorteerbedrijf.Van een deel worden nieuwe plastic producten gemaakt.
Wat is het probleem? Plastic maakt niet alleen een vuilnisbelt van de kusten, maar schaadt ook de levensomgeving van zeedieren. Dieren raken verstrikt in grotere stukken plastic, en verwarren kleinere stukjes voor voedsel. Het inslikken van plastic deeltjes kan de vertering van voeding verhinderen.
Wil je partner niet meewerken aan een scheiding? Dan kan je een eenzijdig verzoek tot echtscheiding indienen bij de rechter. Dit dien je niet zelf in, maar een advocaat. Er wordt een document opgesteld waarin je aangeeft dat het huwelijk duurzaam is ontwricht en dat dat de reden is waarom je een scheiding wenst.
Wanneer het gaat om het welzijn van de kinderen is het doorgaans bijna altijd beter om niet te scheiden. Uit recente studies blijkt dat kinderen van gescheiden ouders onder andere op sociaal en emotioneel vlak minder goed presteren en meer gedrags- en gezondheidsproblemen ondervinden.
Wanneer je partner niet wil meewerken aan een scheiding, kun je in Nederland een eenzijdige scheiding aanvragen bij de rechter. Een eenzijdig verzoek tot echtscheiding kun je niet zelf indienen.
Je mag dus niet zomaar alles van plastic of metaal in een pmd-container gooien. Globaal geldt: het moet een verpakking zijn van voeding of cosmetica. Zo mag je eetbakjes van bijvoorbeeld lasagne bij het pmd gooien, maar ook slagroombussen of spuitbussen haarlak.
Afval scheiden kost meer dan het oplevert
Niet alleen voor het milieu, maar vaak ook voor onze portemonnee. Ingezameld papier, glas, metaal en textiel leveren geld op: daarmee gaan de kosten van het inzamelen en verwerken naar beneden.
Vanaf september 2023 haalt de gemeente pmd op een andere manier op (inzamelen). In de meeste wijken hoeft u pmd dan niet meer apart aan te bieden. U mag plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drinkpakken dan in de vuilniszak bij het restafval doen.
U kunt plastic verpakkingen meestal in uw gemeente inleveren.De gemeente haalt het aan huis op, of u brengt het zelf naar een container in de buurt. Plastic verpakkingen kunt u vaak samen met metalen verpakkingen (blikjes) en drinkpakken inleveren. Dit heet ook wel PMD (plastic, metaal en drankpakken).
Het 'echte' restafval verdwijnt in de verbrandingsoven, gestookt met aardgas. Als de temperatuur hoger is dan 850 graden Celsius gaat het afval in de oven en de gaskraan dicht. De lucht (zuurstof) voor de verbranding wordt aangezogen uit de afvalbunkers en door het rooster geblazen.
Sinds 1 juli 2023 moet u betalen voor wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten. Zo wil de overheid zorgen voor minder zwerfafval en plasticgebruik. U kunt overal een herbruikbaar alternatief gebruiken. Bijvoorbeeld uw eigen herbruikbare bekers en bakjes.
Tweedehands plastic is domweg geld waard, omdat de peperdure aardolie de grondsstof vormt voor kunststof. De meeste gemeenten werken met oranjegekleurde bollen bij winkelcentra, nabij de bekende glas- en papierbakken. De winkelende burger kan dan in één moeite zijn plastic kwijt.