energie efficiëntie klasse ('het energielabel'). Met de letters A tot en met G wordt aangegeven hoe zuinig de koelkast of vriezer is. Label A is het zuinigst (donkergroen), label G het minst zuinig (rood) energieverbruik in kilowattuur per jaar.
Hierbij beloonde een A de vriezer vanwege haar energie efficiëntie, terwijl een F aangaf dat het geen energiezuinige diepvriezer betrof. Zo werden fabrikanten aangemoedigd om meer energiebesparende innovaties toe te passen. Naar verloop van tijd is het energielabel aangepast door de toevoeging A+, A++ en A+++ labels.
Energielabel F betekent hogere energiekosten. Energielabel F is het op een na minst energiezuinige label voor huizen. Het energielabel is roodgekleurd en staat voor 'hoog energieverbruik'. In deze energie klasse F zijn nog weinig energiebesparende maatregelen genomen.
Sinds maart 2021 is het energielabel veranderd. De klassen A+ t/m A+++ zijn verdwenen en koelkasten zijn opnieuw ingedeeld in de klassen A tot en met G. Energieklasse A is hierbij het zuinigst en G het minst zuinig. De energieklasse op het vernieuwde label is een stuk lager dan op het oude.
Het energielabel voor koelkasten en vriezers is op 1 maart 2021 namelijk vernieuwd. Het oude label liep van A+++ tot D (van meest energiezuinig tot energieslurper). Bij het nieuwe label is dit omgezet naar A tot G. Dit betekent dat koelkasten met energielabel A het meest zuinig zijn en met label G het minst.
Heeft de koelkast een energieklasse van F of lager? Dan is de koelkast niet energiezuinig.
De onzuinigste F-categorie koelkast verbruikt gemiddeld zo'n 250 kWh per jaar. De zuinigste A maar 110 kWh. Je kan een aanschaf van een duurder en zuiniger koelkast dus terugverdienen.
Het energielabel geeft met de klassen A tot en met G de zuinigheid aan van een apparaat. A is het meest zuinig, G het minst.
Wat kost een energielabel? De goedkoopste energielabel in Nederland is vanaf € 195 tot € 275 voor een woning. Dit is afhankelijk van het bedrijf en het type woning.
Een A+++ koelkast valt nu in energieklasse B, C of D. Een hoge energieklasse betekent dan ook een energiezuinige koelkast en dus een lagere energierekening. Bovendien bespaar je hiermee het milieu.
Ledlampen zijn nog steeds energiezuinig
Laat je niet misleiden door het F-label; ledlampen zijn nog steeds zeer energiezuinig. Ze verbruiken tot 90% minder energie dan traditionele gloeilampen en hebben een veel langere levensduur.
Welke letter het label dan ook aangeeft, het gaat om de hoeveelheid licht die de lamp geeft in verhouding tot het energieverbruik. Zo zal een Ledlamp met een label F snel 8 tot 10 maal efficiënter zijn dan de ouderwetse gloei of halogeenlamp.
Je bespaart verder 90 procent op de elektriciteitskosten, omdat de ledlamp veel minder stroom gebruikt dan de gloeilamp. Een halogeenlamp is iets minder onzuinig en gaat minder snel stuk dan een gloeilamp. Led bespaart 85 procent energie ten opzichte van halogeen en gaat 7,5 keer zo lang mee.
Omdat de meeste lampen tegenwoordi gebruik maken van LED (filament) techniek heeft de EU de nieuwe labels van LED lampen veranderd naar F of G. Dit doen ze om fabrikanten te stimuleren om nieuwe technieken te ontwikkelen die nog zuiniger zijn.
Amerikaanse koelkasten Energielabel C
Amerikaanse koelkasten met energielabel C zijn de meest energiezuinige Amerikaanse koelkasten die momenteel op de markt zijn.
Een woning met energielabel F is zeer energieverspillend. Alleen energielabel G is nog ongunstiger. Samen met E worden de labels F en G 'rood' genoemd. In een huis met energielabel F hebt u hoge kosten aan het energieverbruik.
Een energielabel voor woningen geeft aan: of een woning veel of weinig energie verbruikt (de energieprestatie). Woningen met een A++++-label zijn het energiezuinigst. De minst zuinige woningen krijgen een G-label.
Het energielabel voor koelkasten en vriezers van A tot G. De zuinigste koel- en vriesapparaten hebben energielabel A, de minst zuinige G. Milieu Centraal legt uit wat er op het label staat en waar je op kan letten. Direct naar Hoe ziet het energielabel eruit?
G is minst zuinig
De A met de plusjes gaat eruit. De nieuwe schaal loopt nu van A t/m G, vertelt een woordvoerder van stichting Milieu Centraal. De zuinigste apparaten hebben energielabel A, de minst zuinige G.
Zo werkt het label
Grotere televisies mogen wel meer stroom verbruiken dan kleinere tv's om toch hetzelfde label te hebben. Op dit moment zien we vrijwel alleen tv's met label F of G in de winkel. Onder het gegeven label staat het absolute verbruik (in kWh/1000h).
Alle klassen met een plus verdwijnen en de classificatie gaat terug naar een schaal van A t/m G. Wat voorheen een A+++ was, wordt met de nieuwe methode bijvoorbeeld een D*. Het is goed om te weten dat de schaal verandert. Dus als een A+++ verandert naar een D blijft het nog steeds een zuinig apparaat.
In de meeste huizen zijn de verwarming en airconditioning de grootste energieverbruikers. Het kost veel energie om een aangename temperatuur in huis te behouden, vooral in gebieden met extreem weer.
Het oude energielabel is twintig jaar geleden geïntroduceerd. Hierbij beloonde een A de koelkast vanwege haar energie efficiëntie, terwijl een F aangaf dat het geen energiezuinige koelkast betrof. Zo werden fabrikanten aangemoedigd om meer energiebesparende innovaties toe te passen.