Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt echter dat bij deze dieren ook gevoel, pijnbeleving, bewustzijn, leervermogen en geheugen aanwezig zijn.
Slakken, mosselen en garnalen kunnen ook geen pijn ervaren. En zelfs een kreeft die schreeuwt als hij in kokend water wordt gegooid, voelt geen zier. Het zenuwstelsel van deze ongewervelde dieren is gewoonweg te simpel. Zo simpel dat ze geen benul hebben van wat er gebeurt.
2.4 Lijden mosselen tijdens het koken? Het is heel onwaarschijnlijk dat een mossel beseft wat hem overkomt. Zijn zenuwstelsel lijkt hiervoor veel te eenvoudig. Hij heeft zenuwen maar geen hersenen.
Dit water wordt door de kieuwen van de mossel gefilterd en met behulp van trilhaartjes wordt het voedsel naar zijn inwendige mond verplaatst. De oneetbare deeltjes die de kieuwen hebben tegengehouden worden uitgescheiden.Een soort poep dus.
De meeste mosselsoorten kunnen zich maar heel langzaam voortbewegen omdat hun voet niet echt beweeglijk is. Enkele kamoestersoorten kunnen zwemmen door hun schaal snel open en dicht te doen. Meestal liggen mosselen ingegraven in het slik of in het zand of bevinden ze zich op rotsen of palen.
Ze kunnen tot 5 uur zonder water overleven door hun schelp goed af te sluiten en zich zo tegen uitdroging te beschermen.
Met behulp van de byssusdraden - ookwel de baard genoemd - hechten zij zich vast aan de zeebodem of aan elkaar. De byssusdraden worden gevormd door een speciale klier die op een soort voet lijkt. Met deze 'voet' kan de mossel zich enigzins verplaatsen.
De meeste mosselen die op de markt komen zijn zo'n 2 tot 3 jaar oud.
Maar wanneer u in de mosselen bijt kunt u nog steeds de fijne lichtzoete en delicate smaak van het gekookte mosselvlees proeven. Honderd gram gepaneerde mosselen bevat ongeveer 220 calorieën.
Een mossel kan 18 tot 24 jaar oud worden.
De mosselkwekers zetten het zaad uit op percelen in de Waddenzee of de Oosterschelde. Die percelen worden niet afgezet, de mosselen kunnen immers niet zwemmen.
Bepaalde minder beweeglijke weekdieren, zoals schelpdieren, hebben minder goed ontwikkelde hersenen. Slakken daarentegen zijn wel traag, maar beschikken ook over hersenen en zelfs over een kortetermijngeheugen. Onderzoekers die willen begrijpen hoe de geheugenfunctie werkt, gebruiken zeeslakken soms als proefdieren.
Doorgaans is in de 2e week van juli de tijd aangebroken dat de mossel een vleespercentage van meer dan 34% heeft bereikt en dus geschikt is voor consumptie. Het mosselseizoen loopt van juli tot en met april. Dit is overigens niet altijd zo geweest.
Misverstand 6: Mosselen die dicht blijven na het koken kan je niet opeten. Dichte mosselen in de mosselpot zijn geschikt voor consumptie. De reden waarom ze dicht blijven, heeft dan ook niets te maken met eetbaarheid, maar wel met een stevig ontwikkelde sluitspier.
Onderzoek toont keer op keer aan dat kreeften en krabben gevoel hebben en dus pijn kunnen lijden. Dat is niet zo verwonderlijk: deze dieren hebben, net als mensen, honden en katten, een complex centraal zenuwstelsel. En dat is een van de belangrijkste indicatoren van bewustzijn.
In 2005 bevestigde de European Food Safety Authority al dat kreeften pijn kunnen voelen en complexe gedragingen stellen. Vanuit wetenschappelijk oogpunt betekent het feit dat de reacties van schaaldieren 'verder gaan' dan reflexen echter niet dat pijn is bewezen.
Sinds een week is bekend dat het oudste dier ter aarde een 410-jarige Noordkromp mossel is. De nu beroemde mossel werd aan de kust van IJsland gevangen door Britse onderzoekers. Helaas, het oudste levend gevonden dier is nu wel dood.
Allergie
Dat komt door de hoeveelheid aan eiwit in mosselen. Met name bij het begin van het seizoen is het eiwitgehalte erg hoog. Het percentage van deze mosseleiwitten loopt in de maanden met de ′r′ iets terug. Wanneer de genoemde symptonen zich openbaren, kan het drinken van een glas melk vaak verlichting brengen.
Het geslacht van een mossel is te herkennen aan de kleur van het vlees. Vrouwelijke mosselen zijn oranje, mannetjes zijn bleek.
Boordevol voedingsstoffen: het caloriegehalte mag dan laag zijn, het gehalte aan nutriënten is hoog. Dat betekent dat mosselen een grote nutriënendichtheid hebben. Dat is positief. Mosselen zijn een bron van de mineralen jodium, ijzer, fosfor en magnesium en van de vitaminen A, B2, B12, en E.
Mosselen schieten kuit in de zee De twee geslachtsorganen van mosselen maken mannelijke en vrouwelijke geslachtscellen. Via een buis worden de zaad- en eicellen in het water geschoten. Uit de eitjes komen larven, die naar de bodem zinken en zich tot mosselen ontwikkelen.
Deze witte kalkhoopjes op de schelpen zijn zeepokken. Ze hebben zich gevestigd op de mosselschelp, maar dit zegt niks over de kwaliteit van de mossel. Je maakt de schelp makkelijk met een scherp mesje schoon.
Zoetwater parel mosselen zijn heel sterk en er kunnen wel 30 parels per keer gekweekt worden. De zoutwater parel oesters zijn veel gevoeliger en produceren maar één parel per cyclus.
Spoel de mosselen in ruim koud water. Tik tegen de openstaande schelp. Als de schelp zich sluit, is dat een teken dat de mossel nog vers is. Sluit de schelp zich niet, dan kun je deze beter net als beschadigde of gebroken schelpen weggooien.
Als een mossel gesloten is, dan wil dat zeggen dat hij zijn sluitspier toehoudt en dus nog leeft. Dat betekent dus dat ze dan nog vers zijn. Sommige mosselen hebben zo'n sterke sluitspier dat de schelp, ook na het koken, stevig dicht blijft.