Magnesium is een zogeheten macro-mineraal en is van belang bij meer dan 300 processen in het lichaam. Alle organen in ons lichaam hebben magnesium nodig, maar vooral het hart, de spieren en de nieren. Het is dus een ontzettend belangrijk mineraal.
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)
Om gezond te blijven, zou de gemiddelde volwassen man 350 milligram (mg) magnesium per dag moeten binnenkrijgen. Voor de gemiddelde volwassen vrouw is dat 300 mg. Deze aanbeveling zou onder normale omstandigheden voor 97-98% van de volwassen mensen voldoende moeten zijn.
Magnesium is één van de belangrijkste vitamines en mineralen die je nodig hebt voor een goede gezondheid. Het is belangrijk voor het metabolisme, de overdracht van zenuwprikkels en ook voor de spierwerking1 is magnesium van vitaal belang. Het is dus cruciaal om genoeg voeding met magnesium op het menu te zetten.
Diarree en andere maag- en darmklachten kunnen optreden bij een inname van meer dan 300 milligram magnesium per dag. Een dosis van meer dan 2500 milligram per dag kan zelfs gevaarlijke bijwerkingen hebben zoals een daling van de bloeddruk of spierslapte. Ernstige magnesiumvergiftiging komt echter zelden voor.
Magnesiumtekort is meestal moeilijk te herkennen. Vooral spier- en zenuwstoornissen staan op de voorgrond: spierzwakte of -krampen, beven, stuipen.Ook psychische veranderingen kunnen voorkomen zoals toegenomen prikkelbaarheid, depressie en psychose.
Hoelang duurt het voordat magnesium gaat werken? Veel mensen voelen het verschil van een magnesiumsupplement al binnen een week.Bij sommige mensen duurt het tot enkele maanden voordat ze het effect van magnesium merken. De duur hangt ook af van de toepassing, de dosering en de vorm die gebruikt worden.
Na een paar dagen verdwijnen je klachten. Teveel magnesium innemen voor een korte periode is dan in principe niet gevaarlijk als je verder gezond bent. Bij langdurige inname kan het echter zeer schadelijke gevolgen hebben, iets wat vooral voorkomt bij mensen met nierproblemen.
Kruidvat Magnesium Citraat is goed voor de geestelijke balans, ondersteunt het energieniveau en speelt een rol bij het behouden van soepele en sterke spieren. Citraat is de best opneembare vorm van magnesium en het is een goede aanvulling tijdens en na het sporten.
Magnesium bevordert de spierontspanning.En werkt dus kalmerend.Zo vermindert het ook direct stress. Het wordt daarom ook wel het anti-stress mineraal genoemd.
Gedroogde abrikozen en vijgen. Gedroogde abrikozen en vijgen bevatten ook veel magnesium. Met een handje vijgen of abrikozen zit je al snel op 60 microgram magnesium. Je kunt vijgen of abrikozen dippen in pure chocolade om op een lekkere manier een extra magnesium boost binnen te krijgen.
Magnesium kan je zowel 's ochtends als 's avonds innemen. Neem je het 's ochtends in, dan geeft het je een energieboost voor de dag die komt. Neem je magnesium een uur voor het slapengaan, dan helpt het je ontspannen en goed doorslapen.
Wat is de relatie tussen magnesium en vitamine D? Magnesium en vitamine D werken in het lichaam samen. Het lichaam heeft een adequate hoeveelheid van het mineraal magnesium nodig om voor de absorptie en het metabolisme van vitamine D.
Wanneer magnesium nemen? Het algemene advies is om een magnesiumsupplement in te nemen bij de maaltijd. Net als je doet met de meeste andere vitamine- en mineralen supplementen. Als je last hebt van stress kun je het supplement ook voor het slapengaan innemen (dus na de maaltijd) voor het ontspannen van de spieren.
Het is bewezen dat onvoldoende of te veel magnesium in je systeem slecht is voor je slaap. Mensen met een magnesiumtekort slapen vaker slecht en worden vaker wakker 's nachts. Wanneer je dit tekort aanvult, zorgt dit voor een diepere en rustigere slaap.
Veelvoorkomende symptomen van een teveel aan magnesium zijn bijvoorbeeld hartkloppingen, diarree, hoofdpijn en slecht slapen. Ook buikkrampen, moeheid, spierzwakte, dorst, misselijkheid en een lage bloeddruk zijn bekende bijwerkingen.
Een magnesium tekort kan ten grondslag liggen aan stress, depressie en andere aandoeningen van de stemming en gevoelens. Bovendien verbruikt het lichaam meer magnesium in geval van stress. Het kan daarom lonen om met een magnesiumsupplement, specifiek magnesium tauraat, je stress of depressie te lijf te gaan.
Magnesium is een mineraal dat voorkomt in bijvoorbeeld graanproducten, groente, noten en melkproducten. Het is nodig voor onder andere de vorming van bot en spieren en speelt een rol bij de goede werking van spieren en overdracht van zenuwprikkels. Een tekort aan magnesium komt niet snel voor.
Mag ik magnesiumgluconaat met andere medicijnen gebruiken? Magnesium kan de opname van de volgende medicijnen verminderen. IJzerbevattende medicijnen, zoals ferrofumaraat, ferrogluconaat, ferrosulfaat of multivitamines met ijzer.
Organisch. Anorganische vormen zoals magnesiumoxide, -chloride, -hydroxide en -sulfaat zijn minder biologisch beschikbaar en neemt ons lichaam niet goed op. Magnesiummalaat, -tauraat, -bisglycinaat en -citraat noemen we daarentegen organisch gebonden vormen van magnesium.
Wil je het helemaal goed doen dan kun je beter kiezen voor een magnesiumpoeder. Magnesiumpoeders zijn vaak puur en bevatten weinig tot geen hulpstoffen.Hierdoor is het direct opneembaar.Tabletten moeten gecoat worden en hier zijn hulpstoffen voor nodig.
Bij vermoeide en onrustige benen kan het wenselijk zijn de inname van magnesium te verhogen. Magnesium draagt onder andere bij tot de normale werking van het zenuwstelsel en de spieren, en de vermindering van vermoeidheid.
Magnesium bisglycinaat is de beste magnesium tegen angst en negatieve gedachten, omdat deze vorm de hersenfunctie optimaal ondersteunt. Magnesium bisglycinaat is een verbinding tussen magnesium en twee moleculen van het aminozuur glycine.
Voor vitamine C, bètacaroteen, ijzer, fosfor, kalium en mangaan zijn er aanwijzingen dat bepaalde hoeveelheden mogelijk ongewenste bijeffecten veroorzaken. Daarbij moet je bijvoorbeeld denken aan darmklachten bij meer dan 2 gram vitamine C.
Je nieren voorkomen magnesiumgebrek door de uitscheiding ervan in de urine te verminderen. Als je nierfunctie niet goed is, kunnen je nieren te veel magnesium uitscheiden. Een nierziekte waarbij de nierfunctie ernstig verstoord is kan een magnesiumoverschot veroorzaken.