Tijdens het roeien verbrand je zowel calorieën als vet. Hierbij geldt dat wanneer je op een rustig tempo roeit, je vrij weinig calorieën verbrandt en relatief veel vet. Wanneer je op een hoog tempo roeit, verbrand je juist veel calorieën en minder vet. Je kunt hierbij rekening houden met het trainen in hartslagzones.
Rustig wandelen – dat is 3 tot 5 kilometer per uur – blijkt even inspannend als roeien, trampolinespringen of een badkamer schoonmaken. Terwijl wat sneller wandelen – van 5 tot 6 kilometer per uur - net zo zwaar is als zwaar huishoudelijk werk. Ook een mooie: de hond uitlaten is net zo inspannend als ballroomdansen.
Bij het roeien om gewicht te verliezen zijn de consistentie en duur van de workouts het belangrijkst. Probeer voor maximaal resultaat vijf tot zes keer per week 30-50 minuten te roeien. Roei met een gematigd, vast tempo met een comfortabele intensiteit waarbij je tegelijkertijd een gesprek kan voeren.
Zo kun je met een uur roeien wel tussen de 475 en 950 calorieën verbranden! Hoe lang je roeit, is ook afhankelijk van de training die je doet. Zo kun je elke week drie intervalsessies van 20 minuten doen om af te vallen.
Roeien werkt bijna elke spiergroep (en waarschijnlijk wist je niet eens dat je ze had). Terwijl veel oefeningen zich richten op specifieke gebieden en spiergroepen, traint een roeitrainer je benen, je billen en heupen. Je versterkt ook je rug, armen en schouders, samen met je romp en kern.
Je verbrandt calorieën en vet
Tijdens het roeien verbrand je zowel calorieën als vet. Hierbij geldt dat wanneer je op een rustig tempo roeit, je vrij weinig calorieën verbrandt en relatief veel vet. Wanneer je op een hoog tempo roeit, verbrand je juist veel calorieën en minder vet.
NEVER A DULL MOMENT. Roeien is niet alleen een cardio-oefening. Tijdens het roeien versterk je namelijk ook je spieren. We hebben het dan over je beenspieren, je billen, je rug- en buikspieren, maar ook je armen en schouders.
Ook roeien op een roeimachine is ideaal als cardiotraining. Je geeft je gewrichten wat meer rust, maar traint wel alle grote spiergroepen.
Ondanks dat een fietser minder van zijn of haar armen en rug gebruikt tijdens een training kan roeien ook heel goed zijn voor een fietser. Wanneer een fietser namelijk naast het trainen van zijn benen ook zijn buik en/of rugspieren wilt trainen is roeien een perfecte optie.
Roeien spreekt negen grote spiergroepen aan, waardoor je tot wel 85 procent van al je spieren gebruikt: denk aan je benen, billen, buik- en rugspie- ren, je armen en schouders. Dat verklaart waarom je wel 600 tot 1000 calorieën kunt verbruiken tijdens een uurtje roeien.
Indoor roeien verbetert je conditie
Omdat de benen de grootste spieren van het lichaam zijn, spelen zij hierin de grootste rol. Denk maar aan wandelen, hardlopen, fietsen of skeeleren. Ook bij roeien worden de benen serieus aan het werk gezet zodat je hart sneller gaat slaan.
Recent werd ook aangetoond dat roeien zeer goed is om de bekkenbodemspieren te versterken en/of los te werken en zodoende lage rugpijn kan verminderen door het verstevigen van de omliggende spieren die steun geven aan rug en bekken.
Roeien verstevigt en traint het volledige lichaam. Mits een correcte houding is het zelfs goed voor de rug, omdat roeien de romp traint, met name de buik- en rugspieren.
Blessures aan de knieën kunnenontstaan als de roeier te ver oprijdt, en pijn aan de ribben is vaak een gevolgvan een te zware belasting van de borstspieren. In extreme gevallen kan zo zelfseen ribfractuur ontstaan, een zogenoemde stressfractuur.
Aan de gezondheid werken
Voor je lichaam is het sowieso van belang dat je überhaupt in beweging komt. Je kunt daarom dagelijks een halfuurtje roeien. Dit is niet super inspannend, maar je komt wel dagelijks in beweging. Juist dát is goed als je je algehele gezondheid wilt verbeteren.
Je kunt ervoor kiezen om elke dag een 'korte' duurtraining te doen van 30-45 minuten, of enkele keren per week een lange sessie van 60-90 minuten. Een combinatie van beide trainingen is uiteraard ook mogelijk.
Roeien doe je in speciale roeikleding of gewoon in sportkleding die lekker makkelijk zit, zoals wielrenkleding, fitnesskleding of hardloopkleding. Er zijn speciale roeischoenen verkrijgbaar, maar smal aansluitende sportschoenen met een niet al te dikke of brede zool zijn al voldoende.
Met behulp van een roeiapparaat kan je makkelijk spiermassa op een gezonde manier opbouwen, je cardiovasculaire functies versterken en je uithoudingsvermogen verbeteren. Een bijkomend voordeel is ook dat het vooral voor ouderen zeer handig is, omdat ze geen druk leggen op je gewrichten.
In tegenstelling tot de veel gehoorde veronderstelling dat roeien vooral de spieren in de armen traint, komt 60% van de kracht uit je benen, 30% uit het bovenlichaam en slechts 10% van de kracht uit de armen. Tot 85% van de spiergroepen van je lichaam wordt getraind op de roeimachine.
Roeien is een ideale workout; het heeft een lage impact op onze gewrichten maar heeft een hoge calorische waarde. Je gebruikt veel spiergroepen om door elke slag heen te werken, in feite ongeveer 85% van de spieren in het lichaam.
In het trainingsschema wordt voor de verschillende workouts aangegeven met welk tempo je moet roeien. Staat er in het schema dat het tempo 2K+18 moet zijn dan moet je dus 18 seconden bij je gemiddelde 500 meter tijd op de 2K optellen. In mijn geval is het tempo dan 1:52 + 18 = 2:10 min/500m.
Roeien is een uitdaging voor je hele lichaam, en sprints zijn de perfecte manier om je snelheid en uithoudingsvermogen te verbeteren terwijl het geen onnodige druk legt op je gewrichten. Doe je het goed, dan kan roeien voor meer explosieve kracht in je armen, core, heupen en benen zorgen.
De roei-oefening; het is een beweging waarmee je een belangrijk deel van je lijf traint. Je bovenrug, je schouders, je nek én je houding als geheel hebben er namelijk baat bij. Het enige dat je nodig hebt om thuis te roeien is een elastische oefenband.