Slagaderverkalking komt bij iedereen voor en het kan in alle slagaderen van het lichaam ontstaan. Slagaderverkalking wordt door medici ook wel atherosclerose genoemd.
Klachten bij slagaderverkalking
Slagaderverkalking kun je lang hebben zonder er last van te hebben. Vaak ontstaan er pas klachten als een slagader erg vernauwd is, zoals: pijn op de borst bij het sporten of heftige emoties (angina pectoris) pijn tijdens het lopen (etalagebenen)
Aderverkalking, hersenschade en dementie
Mensen met aderverkalking in de slagaders naar de hersenen hadden ook een sterk verhoogd risico op het ontwikkelen van een herseninfarct. Aderverkalking verhoogde ook het risico op dementie.
Aderverkalking is niet helemaal te voorkomen, maar u kunt wel wat doen om het proces flink te vertragen. Het belangrijkste advies is: leef gezond.
Slagaderverkalking is niet te genezen. Wel kan de ziekte geremd worden door medicijngebruik en een gezonde leefstijl. Of een vernauwde slagader behandeld moet worden is afhankelijk van de plaats van de vernauwing en de ernst van de klachten.
Zalm is een vette vis rijk aan eiwitten, vitamine B, D en natuurlijk de goede omega 3 vetten. Deze belangrijke essentiële omega 3 vetten gaat bloedproppen tegen (wat een beroerte kan veroorzaken). Daarnaast zijn omega 3 vetten essentieel om je triglyceriden te verlagen, HDL te verhogen en je aderen schoon te houden.
Een natuurlijk voedingssupplement kan je bloedvaten reinigen
Je kan je bloedvaten reinigen met VAScuNET, een 100% natuurlijk voedingssupplement en een sterke bloedvatenreiniger. Het werkt doeltreffend tegen vatenverkalking of -vernauwing door ophoping van cholesterol of plaque in de (slag)aders.
Gebruik weinig vlees en weinig verzadigde vetzuren (roomboter en vetten die stollen). Ook is weinig suiker van belang. Fruit zoals papaja, avocado, banaan, sinaasappel en appel zijn goede voedingsbronnen tegen aderverkalking. Vroeger werd gedacht dat cholesterol de grote boosdoener was maar dat is niet het geval.
Kalk verwijderen
De methode werkt als volgt: Via een sneetje van twee millimeter in de lies wordt een katheter met een minuscuul mesje aan het uiteinde, door de vaatchirurg uiterst voorzichtig door de slagaders geduwd. Op de plek waar de vernauwing aanwezig is schraapt het mesje de kalkafzetting weg.
Een goede conditie is goed voor je algehele gezondheid. Je verlaagt daarmee de risico op allerlei aandoeningen. Als je voldoende beweegt, verlaag je je bloeddruk en houd je je hart- en bloedvaten in conditie. De kans op een beroerte en hart- of vaatziekten is daarmee een stuk lager.
Wat is slagaderverkalking? Een veelvoorkomende oorzaak van hart- en vaatziekten is slagaderverkalking. Bij slagaderverkalking worden de vaatwanden van de slagader dikker en stugger. Iets dat, naarmate mensen ouder worden, tamelijk normaal is.
Het dichtslibben van de aderen gebeurd niet van het ene op het andere moment. Het is een proces dat vaak jaren in beslag neemt. Door bijvoorbeeld een hoge bloeddruk wordt de binnenbekleding van de bloedvaten, het endotheel, aangetast.
De aandoening is meestal progressief. Een eenmaal vernauwd bloedvat kan praktisch alleen maar nog nauwer worden (slechts bij een enkeling blijkt dit proces spontaan enigszins omkeerbaar) en de kans op een hartinfarct neemt toe.
Kransslagaderen van het hart: een drukkende pijn midden op de borst, uitstralend naar de kaak of linkerarm. Vaak zweten, misselijk en klam. Grote halsslagaderen: een beroerte of TIA uit zich in uitvalsverschijnselen (halfzijdige verlamming) of moeite met praten, afhangende mond.
Bij ischemisch vaatlijden, zullen afhankelijk van de ernst van de vernauwing van de slagaders verschillende symptomen optreden. In het begin ervaren patiënten pijn en vermoeidheid, stijfheid, krampen en koudegevoel ter hoogte van de ledematen. Deze gevoelens ontstaan bij lopen en verdwijnen bij stilstaan.
Onderzoek van de Universiteit van Maastricht laat zien dat vitamine K2 niet alleen aderverkalking voorkomt, maar ook verstijfde bloedvaten weer elastisch maakt. Deze studie bevestigt voor het eerst het oorzakelijk verband tussen vitamine K2 en hart- en vaatziekten.
Bessen. Kleurrijke bessen zitten boordevol gezonde fytonutriënten en vezels die goed zijn voor je hart en hart- en vaatziekten voorkomen. Khorana raadt aan om bijvoorbeeld bosbessen, aardbeien, veenbessen of frambozen te mengen met je yoghurt of volkorengranen.
Uiteindelijk kan aderverkalking leiden tot een hart- of herseninfarct, etalagebenen of slecht genezende wonden aan de benen of voeten. Aderverkalking heet ook wel atherosclerose. Aderverkalking ontstaat door ophoping van cholesterol, ontstekingscellen en kalk in de wand van aderen.
Bij een geleidelijk verloop van de vernauwing in de aderen, behandelt uw arts u poliklinisch. Hij schrijft u cholesterolverlagers en/of bloedverdunners (aspirine) voor, in de vorm van tabletten.
Elke dag worden 258 vrouwen en 382 mannen in het ziekenhuis opgenomen vanwege een hart- of vaatziekte. In Nederland leven naar schatting 720.000 vrouwen en 785.000 mannen met een hart- of vaatziekte.
Als het hart niet genoeg zuurstof krijgt kan dit pijn op de borst en soms nekpijn en verminderd gevoel in de linker arm veroorzaken. Sommige mensen hebben hier alleen last van bij inspanning anderen ook in rust. Ook kan het, bij vrouwen meer dan bij mannen, klachten geven van kortademigheid of conditieverlies.
Dat groene thee zo goed is voor je hart en bloedvaten, komt waarschijnlijk doordat groene thee boordevol antioxidanten zit. In je bloed zitten namelijk verschillende cholesteroldeeltjes. Sommige van deze deeltjes oxideren snel, wat een risicofactor is voor hart- en vaatziektes.
Hoe kunt u vernauwde bloedvaten, etalagebenen voorkomen? Roken, hoge bloeddruk, diabetes (suikerziekte), overgewicht en een hoog cholesterol zijn risicofactoren voor vaatvernauwing. Een gezonde leefstijl kan dus helpen om vaatvernauwing te voorkomen. Ook ondersteunt het uw herstel.
Wil je goed zorgen voor je hart en bloedvaten, dan raden we aan om je elke week in elk geval te houden aan: 1x per week peulvruchten, zoals bruine bonen, linzen en kikkererwten. 1x per week vette vis, zoals zalm, haring en makreel. Elke dag een handje ongezouten noten.