De meeste baby's gaan niet door iedere slaapregressie tussen hun geboorte en de leeftijd van 3 jaar. De ene baby heeft er weinig last van en de andere baby is er heel gevoelig voor. Dat verschilt echt per kindje. Wil je meer weten over slaapregressies bij andere maanden, bekijk dan deze blog!
12 maanden: Rond z'n eerste verjaardag maakt je kind ook een slaapregressie door. Dit heeft te maken met de grote vooruitgang in zijn motorische ontwikkeling, zoals leren staan of lopen, maar ook omdat zijn taalontwikkeling een sprong maakt.
Rond 4 maanden vindt de eerste slaapregressie plaats. Rond de leeftijd van 4 maanden is je baby waarschijnlijk druk bezig met leren omrollen. Dit zorgt vaak voor onrust tijdens het slapen.
Als je baby niet wil slapen of slechter gaat slapen, komt dat meestal door tijdelijke gebeurtenissen, zoals ziekte of ontwikkelingssprongen.Ook veranderingen in het ritme kan een oorzaak van slaapproblemen zijn. Als je baby af en toe iets slechter slaapt, is dat meestal niets om je zorgen over te maken.
Baby's die niet zelfstandig in slaap kunnen vallen, gaan vaak direct huilen zodra je ze neerlegt om te gaan slapen. Wanneer je gaat oefenen met zelfstandig in slaap vallen, kan dit met tranen gepaard gaan.
De onrust is vaak het gevolg van de vele prikkels die een baby moet verwerken tijdens de slaap. Je kleintje huilt dan bij het inslapen en wordt sneller terug wakker door het overprikkeld en oververmoeid zijn.
Je kunt je baby een beetje helpen door hem in je armen wat slaperig te maken en hem neer te leggen als hij bijna in slaapt valt. Later kun je dit moment van neerleggen dan steeds iets gaan vervroegen, totdat je je baby wakker in het bedje kunt leggen en hij zelf in slaap valt.
De 4 maanden sprong is de ergste van allemaal.
Wel, allereerst is de 4 maanden slaapregressie eerder een 'progressie' dan een regressie omdat de slaap van je baby matuurder wordt. Waar zijn slaappatronen zich ondertussen overdag al volledig hebben ontwikkeld, worden deze nu ook 's nachts ontwikkeld.
De slaapregressie van 4 maanden is een van de slaapregressies die in de meeste gevallen tussen 3 en 4 maanden voorkomt. Tijdens deze slaapregressie verandert het slaapritme van je baby (zowel overdag als 's nachts) abrupt.
Een slaapregressie bij 4 maanden kan je herkennen aan de volgende signalen: Je baby is onrustiger. Je baby probeert (om) te rollen. Je baby heeft meer moeite met in slaap vallen.
Het eerste sprongetje zul je merken vanaf ongeveer 5 weken oud. Tijdens dit allereerste sprongetje draait alles om sensatie en waarnemingen. Op dit moment zal de ontwikkeling van de zintuigen volop in gang staan en zal je baby veel meer op de omgeving reageren.
De slaapregressie houdt verband met de cognitieve en mentale ontwikkeling en heeft invloed op het slapen en de hechting. Het lijkt in deze op een (groei)sprong, maar is toch heel wat anders. Waar een groeisprong vaak een week duurt, kan een slaapregressie 6 weken duren (waarvan de eerste drie weken het ergste).
Hoe lang duurt de slaapregressie bij 4 maanden? Over het algemeen duurt een slaapregressie bij 4 maanden ongeveer 2 tot 4 weken. Hierna slaapt je kindje weer zoals voorheen en is alles (als het goed is) weer rustig en normaal. Maar dan is het wel cruciaal dat je kleintje weet hoe hij zelf in slaap kan vallen!
Als u vindt dat uw baby erg lang huilt, kunt u een klok of timer op 15 minuten zetten om een objectief gevoel van tijd over het in slaap huilen te hebben. kind soms een aantal minuten nodig heeft om zichzelf in slaap te jengelen of te huilen. * nog geen vast dag- en nachtritme, dit ontwikkelt zich rond de 6 weken.
De eerste signalen van sprong 1 kun je vanaf week 4 gaan herkennen wanneer je baby meer huilt, hangeriger en humeuriger is dan normaal. Soms duurt deze lastige fase maar één dag, soms een hele week.
Waarom gaat jouw kindje door een slaapregressie? Een slaapregressie komt vlak voor of middenin een grote ontwikkelingssprong. Je kindje moet dan hele moeilijke dingen leren en op zo'n moment is het normaal dat het je kindje andere dingen niet meer even goed kan verwerken zoals, slapen, eten, zijn humeur, etc,.
Veel ouders ervaren rond de 5 maanden een verandering in de slaap van hun baby. Deze slaapregressie bij een baby van 5 maanden heeft vaak te maken met de fysieke en mentale ontwikkelingen die je kleinetje doormaakt.
Veel ouders merken rond de leeftijd van 10 maanden dat het slaapgedrag van hun baby verandert. Een baby van 10 maanden maakt veel fysieke en mentale ontwikkelingen door en dit kan invloed hebben op het slaapritme of slaapgedrag.
Vaak herken je of je baby overprikkeld is: hij valt moeilijk in slaap of wordt juist van elk geluid wakker. Is schrikachtig, extreem alert of huilerig. Je baby wil gedragen worden, of juist niet: elke aanraking is een prikkel teveel en kan een ontroostbare huilbui veroorzaken.
De kinderen huilen vaak opvallend veel, zijn ontroostbaar, spugen veel, slapen slecht, willen constant in beweging zijn, willen niet graag geknuffeld worden, huilen bij het aan- en uitkleden of zodra hun hoofdje aangeraakt wordt, liggen niet graag plat in de box, hebben last van 'koemelkallergie'.