Nogmaals, thee is een ongekoeld product en bederft niet snel. De datum die je op de verpakking leest, heeft voornamelijk te maken met een garantie voor de smaak. Er zijn heel wat producten die je beter niet meer kunt gebruiken na het verstrijken van de uiterste houdbaarheidsdatum. Bij thee speelt dit probleem niet.
Er zijn heel veel producten die je na het verstrijken van de houdbaarheid niet meer kunt gebruiken, maar bij thee geldt dit niet. Tot 12 à 18 maanden behoudt de thee zijn smaak, daarna kun je het nog steeds drinken ook al is de “houdbaarheid” verstreken.
Thee is een gedroogd product en kan eigenlijk niet bederven, maar het zal wel zijn smaak verliezen. Je kunt thee 12 tot 18 maanden bewaren zonder dat het ten koste gaat van de smaak.
Wel zit er een beperkte houdbaarheid aan gebruikte theezakjes, deze moet u binnen enkele uren hergebruiken, daarna zitten er namelijk wel bacteriën op.
Wil je weten of de thee toch bedorven is ondanks het goede bewaren? Dan kun je het trekken in water en kijken of er een laagje olie te zien is. Als er een laagje zichtbaar is, dan kun je de thee beter niet meer gebruiken. Je hebt in dit geval wellicht te maken met looizuur (zie volgend kopje met meer informatie).
Thee is een gedroogd product en wanneer je dit goed bewaart is het onbeperkt houdbaar.
Door de tannine (wat voor de bittere smaak zorgt) en antioxidanten in theebladeren, zijn ze een uitstekende meststof.Ze stimuleren de groei van planten. Als het theezakje van biologisch afbreekbaar materiaal is kun je het in zijn geheel op of in de grond leggen. Vergeet de nietjes er niet uit te halen.
Dompel je auto onder in thee
Laat je dan eens gaan met theezakjes! Verspreid ze in je wagen. Groene thee, met sinaasappel-, linde-, of jasmijnsmaak, … wat je zelf verkiest! Je wijst vieze geurtjes in een wip de (auto)deur.
Het opnieuw gebruiken van een theezakje kan je inderdaad ziek maken. Er kunnen verschillende schimmels en bacteriën op het theezakje komen, waardoor het niet gezond is om hier nog thee van te maken. Je kunt dus beter een nieuw zakje pakken. Mocht je toch het theezakje willen hergebruiken kan dit binnen een paar uur.
In (kruiden)thee kunnen plantengifstoffen zitten. Sommige kruidenthee zoals zoethoutthee of sterrenmix kunnen ook de bloeddruk verhogen. Drink ze daarom niet te veel en wissel het af met andere dranken uit de Schijf van Vijf, zoals water, koffie en melk.
Dit komt door het oxidatieproces. Hoe langer de thee de tijd heeft gehad om te oxideren, hoe droger de blaadjes uiteindelijk worden.Omdat er minder vocht in de bladeren zit van geoxideerde thee, blijft dit langer vers.
Deze thee staat bekend als drie jaren thee omdat de stengels en takken minstens drie jaar aan de theeplant zijn gebleven. Hierdoor hebben ze praktisch alle theïne verloren en alle eigenschappen en vitamines van de natuur die hen omringd geabsorbeerd.
Voorbeelden van kruiden theesoorten zijn; kamillethee, muntthee en gemberthee. Zolang een theesoort niet is vermengd met zwarte of groene thee kun je de theesoort onbeperkt drinken.
'Het is een populaire misvatting dat thee water afdrijft. Sommige theesoorten kunnen je misschien licht uitdrogen, maar in het algemeen mag je alles wat water bevat meetellen bij de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Van thee, koffie, soep, en fruitsap tot vochthoudende voeding.
Cafeïnehoudende dranken als koffie en thee worden niet in verband gebracht met uitdroging. Echter wel met andere gezondheisklachten zoals maagklachten, verhoogde hartslag en slapeloosheid.
Theeblaadjes zitten vol met voedingsstoffen. En niet alleen groene thee, eigenlijk alle soorten thee bevatten voedingsstoffen die hartstikke goed zijn voor je planten. Daarnaast bevat een theezakje ook bepaalde zuren die het ontbindingsproces versnellen.
Weg met komkommerschijfjes, theezakjes zijn duizend keer beter. Bij vermoeide ogen werkt een gekoeld en vochtig theezakje kalmerend en voedend.Ook bij huidirritaties en muggenbeten helpt het én stopt het de jeuk. Het zorgt ook voor verlichting als je huid in de zomer verbrand is door de zon.
Wat veel mensen echter niet weten, is dat je naast het maken van ice tea met heet water, ook een thee kunt zetten met koud water.
Thee tegen muizen
Muizen houden absoluut niet van de geur van thee. Vooral muntthee houdt ze op afstand, maar gewone zwarte thee werkt ook prima.
Theezakjes ogen misschien onschuldig, milieuvriendelijk zijn ze niet. Ze horen niet thuis bij het gft-afval, en recycleren is onbegonnen werk. En dan gaat het niet enkel over de piramidevormige, 'zijden' zakjes.
Thee moet altijd op een donkere plek bewaard worden. Een glazen pot kan dus wel, maar dan in de kast, op donkere plaats, of in ieder geval op een plek waar het niet in contact komt met direct zonlicht. Lucht; Thee geopend en zonder verpakking bewaren verhoogt de kans dat de thee vocht en andere geuren kan opnemen.
ONBEPERKT HOUDBAAR
Zout, azijn, suiker, hard snoepgoed, kauwgom, sterk-alcoholische dranken en wijn.
Door het drinken van warme vloeistoffen, zoals thee, verwijden onze bloedvaten zich en stroomt het bloed gemakkelijker door ons lichaam. Dit bevordert een efficiëntere warmteafvoer en helpt ons om af te koelen.