Elk insect heeft de volgende inwendige organen: hersenen, darmkanaal, uitscheidingsorganen (buizen van Malpighi), eierstok, buisvormig hart, buikzenuwstreng. Het bloed van insecten dient niet voor het transport van zuurstof en is meestal kleurloos. Insecten hebben nauwelijks of geen slagaders, maar wel een hart.
Mieren hebben geen longen en geen oren
Deze syphonen zijn verbonden met een soort buizennetwerk die de zuurstof naar bijna iedere cel in het lichaam vervoeren. Door de bewegingen van de mier wordt de zuurstof door het lichaam gecirculeerd, waarna de kooldioxide door dezelfde buizen weer wordt afgevoerd.
Mieren ademen zuurstof in via syphonen, een serie openingen aan de zijkant van hun lichaam. De syphonen zijn verbonden met een buizennetwerk die de zuurstof naar bijna iedere cel in het lichaam vervoeren.
Mieren hebben twee magen
Inderdaad: ze hebben twee magen. Een van de magen gebruiken ze om zichzelf te voeden en de andere dient om voedsel te bewaren dat wordt gedeeld met andere mieren.
Alle insecten hebben een hart. Maar dat werkt wel iets anders dan jouw eigen hart. Ons hart pompt bloed door vaten in het lichaam. Bij een insect stroomt het bloed door een soort buis met hartspiertjes die het 't lichaam rondpompen.
Ieder soort mier heeft een beet met zijn eigen unieke pijnniveau. Dit varieert van de milde beet van een vuurmier tot de ondraaglijke pijn van een kogelmier.
Bovendien poepen en plassen ze continu als ze lopen en die ontlasting is onhygiënisch. Als het bij je voedsel komt, kun je zelfs een voedselvergiftiging oplopen.
Mieren zijn eigenlijk de 'alleseters' onder de insecten. In de vrije natuur genieten ze namelijk van honingdauw (dit is een vloeistof dat wordt uitgescheiden door bladluizen) en kunnen ze zich ook tegoed doen aan noten, fruit en planten.
Powernaps voor gevorderden: de mier
Als je ze als bezetenen ziet heen en weer rennen, sjouwend met eieren of bouwmaterialen voor hun nest, zou je denken dat deze hyperactieve insecten nooit slapen. Niets is minder waar! Ze slapen wel degelijk: de doorsnee werkmier doet zelfs zo'n 250 dutjes per dag.
Verder hebben mieren niet veel 'echte' natuurlijke vijanden. Wel hebben een aantal spinnensoorten zich inmiddels op mieren als voedselbron gespecialiseerd. Dit zijn onder andere de galgspinnen, mierenjagers en de mierendieven. Daarnaast eten kikkers, padden, slangen, hagedissen en vogels ook mieren.
Volgens Hung is het niet ongewoon dat insecten zoals mieren en kleine kakkerlakken in een menselijk oorkanaal kruipen.
“Kijk maar als je een mierennest verstoort. Dan reageren ze geagiteerd. Mieren hebben dus ook gemoedstoestanden, zoals elk dier emoties heeft. Maar het ene dier heeft wel een rijkere schakering en complexere emoties dan het andere.”
Mieren praten met elkaar via speciale geurstoffen, de zogenaamde feromonen. Die geuren nemen ze waar met hun voelsprieten. Ze 'praten' met elkaar over voedsel, vijanden en taken in het nest. Als je twee mieren ziet die elkaars voelsprieten raken is de kans groot dat je getuige bent van een mierengesprek!
Mieren hebben weinig natuurlijk vijanden, daarom kan een kolonie lang leven. Van de meest voorkomende mier, de tuinmier, leven de werksters (onvruchtbare vrouwelijke mieren) 2-3 jaar.De koningin kan 15 jaar oud worden.
Alle mieren uit je tuin weren is niet mogelijk en ook niet nodig! Als je er geen last van hebt, laat ze dan doen. Ze zijn nuttige opruimers in de tuin en eten massa's kleine en grote insecten, die letterlijk in stukken worden geknipt. Maar ze ruimen ook kadavers van dieren op of organisch afval zoals fruitresten.
Vliegende mieren, ook wel 'alate' genoemd, zijn de parende mieren uit de mierenkolonie. Het zijn de vruchtbare mannetjes en vrouwtjes uit de kolonie en hun enige doel is om zich voort te planten en een eigen kolonie te starten. De mieren vliegen uit in zwermen en paren vervolgens hoog in de lucht.
Je aanrecht schoonmaken met een mengsel van water en azijn houdt mieren weg. Buiten kun je strooien met kruiden als nootmuskaat, kruidnagelpoeder of kaneel. Je kunt ook mieren proberen te verjagen met de geur van lavendel en koffiedrab. Ook koperen stuivers houden mieren weg van plaatsen waar jij ze niet wilt hebben.
Mieren bestrijden met zout of soda
Mieren in huis bestrijden kan ook met zout of baking soda. Meng dit met wat poedersuiker en verdeel het over enkele schaaltjes. Zet dit vervolgens op plekken waar je vaak mieren ziet. De mieren nemen het mee naar hun kolonie, eten ervan en gaan dood.
De koningin
Een koningin staat aan het hoofd van een kolonie en is de grootste mier van allemaal. Zij moet zorgen voor de voortplanting en groei van haar kolonie.
Mier. Mieren doen in de loop van de dag dutjes van ongeveer een minuut per keer, samen goed voor 4 tot 5 uur per dag. De mierenkoningin slaapt tot wel 9 uur per dag.
Een mier is een klein dier en heeft daardoor veel natuurlijke vijanden. Denk hierbij aan mieretende slakken, kevers, rupsen maar ook andere mieren kunnen hun vijand zijn. Het komt voor dat sommige soorten elkaars kolonies infiltreren.
Door het kleverige speeksel blijven de dieren hier gemakkelijk op kleven. Hij steekt zijn tong soms wel 150 keer per minuut naar buiten, en eet daarmee tot 30.000 mieren per dag.
Het zijn er vijf: drie piepkleine ogen en twee wat grotere ogen. Met deze ogen kunnen ze niet zo heel goed zien. Gelukkig kunnen ze wel goed ruiken, dit doen mieren met twee grote voelsprieten. Deze zitten ook op de kop.
In de tuin kunnen mieren in de war raken van bloemen zoals afrikaantjes, goudsbloem, lavendel, bieslook, majoraan, salie, munt of basilicum op hun looproutes. Ook hierbij geldt: ruim je voedsel goed op en maak de kieren dicht, anders komen ze zo weer terug.
Zowel zwarte mieren (tuinmieren of 'wegmieren') als rode mieren kunnen bijten. En recentelijk werd ook het draaigatje aangetroffen in ons land. Deze soort komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa en is ook in staat om te bijten.