In principe zou je een zwembadpomp altijd aan kunnen laten staan. Bij voorkeur overdag, omdat er dan gezwommen wordt en chemicaliën afgebroken worden. Maar het belangrijkste is dat de pomp lang genoeg aan staat. Met lang genoeg bedoelen we net zo lang tot het zwembadwater minstens 4 keer per dag volledig is gefilterd.
Wij adviseren de (zand)filterpomp minimaal 3 uur per dag te laten draaien. De hele dag is absoluut niet nodig. Een zwembadpomp 24 uur laten draaien, kost veel (onnodige) energie. Het belangrijkste is dat de pomp zo lang aanstaat dat de volledige inhoud van jouw Intex zwembad dagelijks wordt gefilterd.
Een zwembadpomp moet gemiddeld 5 uur per dag draaien. Het is belangrijk dat je zwemwater minstens 2 keer per dag een volledige circulatie heeft doorgemaakt. Controleer dus hoeveel m3 water er zich in je zwembad bevindt en wat de capaciteit van je filterpomp is.
Een zwembad zonder filterpomp is al snel niet meer fris om in te zwemmen. Bacteriën en vuil blijven hangen. Bij normaal gebruik is een zwembad van ongeveer 5000 liter – bijvoorbeeld de Intex Metal Frame 305 x 76 cm – al vies binnen een paar dagen en dan moet je flink aan de slag met chloor.
In de meeste gevallen zal de zwembadpomp minimaal 8 uur per dag moeten draaien om het zwembad 4 keer per dag volledig te filteren. Zelf raden we aan om de zandfilterpomp of filterpomp tijdens de warmste uren van de dag aan te zetten. Algen zijn namelijk gek op warm, stilstaand water.
Het laten draaien van uw zwembadpomp is een van de belangrijkste stappen die u kunt nemen om uw zwembadwater kristalhelder te houden. Dit komt omdat bewegend water veel minder gevoelig is voor slijmerige verontreinigingen die door stilstaand water worden verspreid.
Het is raadzaam het water van je zwembad minimaal 1 keer per jaar te verversen. Afhankelijk van je situatie doe je dit gedeeltelijk of volledig. Daarnaast zijn er diverse omstandigheden, waarbij het nodig is het water vaker te verversen. Denk aan extreem hete zomers, onweer, poolparty's en slecht onderhoud.
Wanneer er geen aansluiting aanwezig is, is het aan te raden om geen chloor te gebruiken. Een filterpomp zorgt er normaal gesproken voor dat het chloor wordt verdund. Zonder dit te gebruiken wordt het chloor in uw opzetzwembad te gedoseerd.
Het chloor moet dus aan het werk om de virussen en bacteriën af te breken. Controleer daarom minimaal één keer per week (vaker bij intensief gebruik) de pH-waarde en het chloorniveau van het water. Voeg daarnaast wekelijks een kleine hoeveelheid chloor toe. Vaak worden hiervoor chloortabletten gebruikt.
Het verwarmen van je zwembad door de zon kan wel even duren. Zo kan halverwege juli het zwembadwater 17 graden zijn en binnen een week verwarmd zijn naar 24 graden. Het is geheel afhankelijk van het aantal zonuren wat op je zwembad staat en de dagtemperatuur.
Het energieverbruik van een zwembadpomp hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van het zwembad, de kracht van de pomp en de duur van het gebruik. Over het algemeen verbruikt een zwembadpomp tussen de 0,25 en 2,5 kWh per dag.
Ververs het water één keer per jaar
Dit komt doordat u het zwembad afbreekt wanneer de temperatuur zakt dus wanneer u het zwembad in het voorjaar weer opbouwt, zal er nieuw water in moeten. De vuistregel van het één keer paar jaar verversen van water geldt alleen wanneer u het zwembad van het juiste onderhoud voorziet.
Als je het totale volume van je zwembad weet, is het een berekenen van de hoeveelheid chloor een fluitje van een cent: hanteer slechts 0,013 gram chloor per 100 liter (aantal liter van je zwembad /100 * 0,013.)
Zwembad kan rustig een paar dagen blijven staan ook zonder chloortabletten. Als jij je daardoor prettiger voelt gewoon erin hangen.
✅ Mag een zwembadpomp in de regen staan? Ja. Een zwembadpomp moet tegen de regen kunnen, de voorkeur heeft uiteraard om de pomp binnen te zetten, maar de pomp moet er tegen kunnen.
Mag u zwemmen na het uitvoeren van een chloorshockbehandeling? Omdat er in één keer een grote hoeveelheid chloor aan het bad toegevoegd wordt mag u niet direct gaan zwemmen. We adviseren u om na het toedienen van de chloorshock minstens 6 uur te wachten voordat u weer gebruik gaat maken van het bad.
Behalve de nare gezondheidsgevolgen, is te veel aan chloor in je zwembad ook schadelijk voor de waterbalans. Als het zwembadwater niet schoon is heeft dit gevolgen voor de frisheid, levensduur en veiligheid van jouw zwembad.
"Water met chloor mag je absoluut niet zomaar in je tuin gooien", zegt een woordvoerder van waterschap Brabantse Delta tegen EditieNL. "Het is uiterst ongezond voor je planten en gras. Maar ook voor de vissen en andere beestjes in de buurt."
Kunt u chloor eigenlijk ook in kleinere zwembaden gebruiken, bijvoorbeeld in een opblaasbaar zwembad? Op deze pagina beantwoorden we die vraag. Om maar direct met de deur in huis te vallen: ja, chloor kan aan alle zwembaden toegevoegd worden. Sterker nog, we raden u zelfs aan om dit altijd te gebruiken.
Zwembad onderhouden zonder pomp? De allerkleinste (opblaas)zwembaden hebben helaas geen aansluiting om een filterpomp aan te kunnen sluiten. Zonder behulp van een filterpomp kun je het water maar een beperkt aantal dagen schoon houden.
Let er op dat je de zwembadpomp uit hebt staan, voordat je de 6-weg kraan verzet. Nu de voorfilter schoon is, kun je de 6-weg kraan op Backwash zetten. Zet de pomp vervolgens op vol vermogen aan, zodat het backwashen kan beginnen. Ongeveer 2 á 3 minuten is lang genoeg.
Water met chloor kun je het beste via het riool afvoeren. Je kunt hiervoor gebruik maken van een tuinslang of een dompelpomp, zoals hierboven vermeld. De afvoer kun je dan bij een riool opening leggen.