Duiven kunnen vlooien en luizen tussen hun veren hebben, die overspringen naar uw hond of kat. Duiven kunnen allerlei ziektes overbrengen. Duivennesten veroorzaken veel rommel en viezigheid. Nesten trekken ongedierte aan als motten, kevers en mijten: deze dringen vanuit een nest gemakkelijk huizen binnen.
Naast dat duivennesten schade aan gebouwen veroorzaken zijn het ook broedplaatsen voor schadelijke insecten zoals teken, vlooien en mijten en ziektekiemen. Duiven hebben zelf weinig last van deze insecten en ziektekiemen, maar wij des te meer.
De lange veerluis komt vooral bij duiven voor en is daar 1 van de bekendste luizen. Een besmetting is snel te ontdekking vanwege de grote van de luis, 2 mm. Veelal zijn ze onder de vleugels met het blote oog te zien. Eieren worden gelegd tegen de veerschacht aan.
Geef de duiven ook twee keer per week mineralen. Maak het voer vochtig met een beetje olie en meng het met een beetje mineraalpoeder. Andere producten die door veel liefhebbers gegeven worden, zijn een uitgeperst teentje knoflook in het water, een krop sla, pinda's, gepelde zonnebloempitten en hennepzaden.
Het zijn vrij sterke dieren die met een goede verzorging vrij oud kunnen worden. Houd ze niet in hun eentje maar huisvest deze vogels in een mooie volière als paartje. Kies het juiste dier voor uw situatie: lees vóór het kopen eerst of de lachduif het huisdier is dat u zoekt.
Gezelschapszoekers. Het liefst leven duiven in grotere gezelschappen. Mocht je overwegen om duiven te gaan houden, dan adviseert huisarts Piet om voor minimaal twee soortgenoten te gaan.
Oudere duivenliefhebbers weten goed dat je deze vogels gemakkelijk handtam kunt maken. Duiven worden niet voor niets al eeuwen gebruikt in goochel- en circusacts.
Buiten de vraag of het wettelijk gezien mag, is brood of ander 'menseneten' niet goed voor vogels. Dit geldt niet alleen voor duiven, maar ook voor de eendjes en ganzen in het park. Brood is eenzijdig voedsel én er zit teveel zout in. De Vogelbescherming geeft aan dat broodkruimels geen kwaad kunnen, maar met mate.
De duif is een geharde vogel, die goed tegen de warmte en de kou kan. Echter een duif kan slecht tegen tocht en vocht! Dus de huisvesting moet zodanig zijn dat de duiven beschutting kunnen zoeken tegen het bovengenoemde.
Duiven slapen graag op harde ondergronden zoals gevelranden, dakgoten, vensterbanken en balkons. Duiven kunnen alleen poepen als ze zitten. Hun zitplekken raken dan ook snel ernstig bevuild met uitwerpselen. Een duif produceert ongeveer 14 kg poep per jaar.
Luizen, een veelvoorkomende parasietensoort. Luizen bevinden zich vaak in de veren en kunnen veel schade veroorzaken aan de veren. De lange veerluis kun je met het blote oog goed zien. Je ziet dan donkere streepjes op de staart en op de vleugelveren van de vogel.
Vogels kunnen last hebben van verschillende soorten luizen en mijten. Dit zijn parasieten die nadelig zijn voor de gezondheid. Wanneer je een besmetting op tijd herkent, kan je het sneller onder controle krijgen.
Hoe herken je bloedmijt? Bij een besmetting met bloedluis zijn vogels onrustig, in slechte conditie en kippen kunnen er bleke kammen van krijgen. Als je met een mesje door naden en kieren van de kooi gaat kun je hier bloed op zien zitten of zwarte/rode puntjes (luizen).
De duiven mogen niet worden gevoerd, omdat ze hun voedsel - zoals zaden en scheuten van planten - in de natuur vinden. Van verkeerd voedsel, zoals brood, patat en rijst, kunnen de duiven ziek worden. Bovendien: als duiven teveel eten krijgen, hoeven ze minder tijd aan foerageren te besteden.
We laten zelf sierduiven meestal drie weken in hun hok zitten. Dan is er wel een hele kleine uitvlucht buiten, maar dat is niet veel. Na die drie weken mogen ze gewoon rondvliegen en zelf weten wanneer ze naar binnen en naar buiten gaan.
Ze benadrukt de wetenschappelijke én historische waarde van de vogel. Zo hielp de duif niet alleen Charles Darwin bij het ontwikkelen van zijn Origin of Species, ook tijdens oorlogen werden duiven ingezet om boodschappen te versturen en vandaag kan het dier nog een hulpmiddel zijn bij het opsporen van raketten.
De stadsduif is geslachtsrijp vanaf ongeveer 5 maanden uit. Gemiddeld worden ze 7 jaar oud, met een vermoedelijke maximale leeftijd van 20 jaar. Een duivenpaar blijft bij elkaar 'tot de dood hen scheidt'.
Duiven krijg je tam door ze alleen uit de hand voer te geven. Ga er bij zitten en laat voer uit de hand op de grond tussen je benen vallen wat ze dan kunnen eten. Geen bak voer in de kooi laten staan.
Het krampachtige schokken of trillen met aangetrokken vleugels van volwassen duiven is te vergelijken met de vleugelbewegingen van jongen die om voer bedelen. Evenals het kopknikken kan het zowel een toestemmend als afwijzend gedrag betekenen.
Een duif kan geen twee dagen zonder water maar wel zeven dagen zonder eten.
Duiven zijn de enige vogels die kunnen drinken zonder hun kop op te tillen. Ze hoeven het water niet op te scheppen en in hun keel te laten lopen, maar houden hun snavel in het water en zuigen het omhoog.
U moet ze gewoon rustig pakken. Zijn de duiven hier eenmaal aan gewend dan moet u dit blijven herhalen, het moet voor de duiven een vanzelfsprekendheid zijn dat u ze in de handen neemt. Als u uw duiven eenmaal zover heeft dat ze uit uw handen eten en ze zonder een probleem kunt pakken dan bent u winnaar.
Wil je houtduiven naar je tuin lokken, bied ze dan eten aan. Strooi wat graan op het terras. Plant een besdragende boom of struik aan. En koester de inheemse boomsoorten in je tuin.
Zij willen met het koeren indruk maken op de vrouwtjes, om ze op die manier te verleiden. Maar ook gebruiken ze hem indruk te maken op andere mannetjes, maar dan niet om ze te verleiden, maar om ze te imponeren en intimideren.