Het Antarctische Continent is niet in het bezit van een land en wordt dus ook niet als zodanig beheerd. Er is echter wel een internationaal verdrag, het 'Antarctic Treaty', dat in regelgeving voorziet. Hierdoor hebben landen die dit verdrag hebben ondertekend de mogelijkheid om onderzoek te doen in Antarctica.
Voor het Noordpoolgebied bestaat, in tegenstelling tot het Zuidpoolgebied, geen integrale verdragsregeling. Geen enkel land of groep van landen heeft soevereiniteit over de geografische Noordpool of over de delen van de Noordelijke IJszee die buiten de territoriale wateren van de Arctische staten zijn gelegen.
Het laatste werelddeel
Antarctica is een werelddeel of continent, net als Europa of Afrika. Het is 14 miljoen vierkante kilometer groot en helemaal omring door de Zuidelijke of Antarctische oceaan. Bovenop het land ligt een dik pak ijs. Antarctica is de koudste plek op aarde.
Deze landen zijn: Brazilië, Bulgarije, China, Ecuador, Finland, Duitsland, India, Italië, Zuid-Korea, Nederland, Peru, Polen, Spanje, Zweden en Uruguay. Het beheer wordt geregeld door de samenkomsten van de consultatieve leden (landen met onderzoeksactiviteiten op Antarctica).
Antarctica is een continent dat in het uiterste zuiden van de aarde ligt. Antarctica is het vijfde grootste van alle zeven continenten met een totale oppervlakte van 14,2 miljoen vierkante kilometer (in de zomer). Het dichtstbijzijnde continent is Zuid-Amerika.
Antarctica heeft geen eigen officiële vlag, omdat Antarctica een continent is, en geen land. Wel zijn er enkele vexillologen geweest die een vlag voor het continent hebben ontworpen.
Het continent Antarctica is 14 miljoen km² groot en is daarmee het vijfde grootste continent van de wereld. Antarctica heeft geen hoofdstad en ook geen permanente inwoners; er zijn wel diverse wetenschappelijke stations gevestigd.
Het Antarctische Continent is niet in het bezit van een land en wordt dus ook niet als zodanig beheerd. Er is echter wel een internationaal verdrag, het 'Antarctic Treaty', dat in regelgeving voorziet. Hierdoor hebben landen die dit verdrag hebben ondertekend de mogelijkheid om onderzoek te doen in Antarctica.
Met het vliegtuig letterlijk vliegen naar Antarctica is maar voor weinigen weggelegd. Enkel onderzoekers die in de naam van de wetenschap naar het 'zevende werelddeel' afreizen, geraken per vliegtuig tot in de ijzige vlaktes.
De beste manier van vervoer naar de Zuidpool / Antarctica is om af te reizen per cruiseschip vanuit Punta Arenas (Chili) of voornamelijk Ushuaia (Argentinië). Deze zijn uitvalsbasis voor cruisereizen naar de Zuidpool.
Antarctica wordt ook de zuidpool genoemd. Er is een groot verschil tussen Antarctica en de noordpool. Onder het ijs en de sneeuw van Antarctica ligt vaste grond: rotsen. Onder het ijs van de noordpool bevindt zich geen land, maar zeewater.
Antarctica heeft circa 13,2 miljoen km² en 0,004 miljoen inwoners. Het zijn de om de Zuidpool gelegen land- en zeegebieden. Antarctica bestaat bijna volledig uit ijs. Europa heeft een oppervlakte van ongeveer 10,5 miljoen km² en 733 miljoen inwoners (11,1% van de wereldbevolking).
Het is volgens het Antarctic Treaty niemand toegestaan om permanent op het Antarctisch Schiereiland of ergens anders op Antarctica te wonen. Voor onderzoekers is het echter wel mogelijk om voor een beperkte tijd op Antarctica te verblijven.
Het zuidpoolgebied (Antarctica) is het koudste gebied op aarde, gelegen binnen de zuidpoolcirkel. Dit gebied vormt geen staatkundige eenheid, maar de status is vastgelegd door twaalf landen in Washington, het zogenaamde Antarctisch Verdrag.
Antarctica is het gebied rond de Zuidpool, het koudste gebied op aarde. Het eiland Vostok (3420 meter) heeft een jaargemiddelde temperatuur van -55 graden en is daarmee de koudste plek op aarde. Aan de kust liggen de temperaturen in de zuidelijke winter tussen -15 en -30 graden en 's zomers tussen -5 en +5 graden.
Onder de Antarctische ijskap zitten mogelijk nog miljarden ton methaan, die in de atmosfeer kunnen vrijkomen als het Zuidpoolijs afsmelt, schrijven wetenschappers in Nature. In de studie laten de onderzoekers zien dat er veel organisch materiaal ligt opgestapeld onder de ijskap.
De kosten van een Antarctica natuurreis variëren tussen € 5.000 en € 15.000 per persoon. Het gaat om veel geld, dus zorg ervoor dat je bij een betrouwbare reisorganisatie je reis onderbrengt. Vergelijk alle reisaanbieders, maar let goed op bij wat er wel en niet is inbegrepen in de prijs.
Het wordt een loodzware tocht. Een maand lang 2400 kilometer door de witte wildernis van Antarctica rijden.
Taal. Er worden verschillende talen gesproken op Antarctica, ook Nederlands (op de Prinses Elisabethbasis). Tussen de verschillende onderzoeksstations onderling wordt vooral Engels als brugtaal gebruikt en dit is dan ook de de facto taal van Antarctica. Ook het Spaans en Frans worden veel gesproken.
Antarctica is verreweg het koudste continent op aarde. Met uitzondering van een smalle kuststrook vriest het er eigenlijk altijd. Antarctica is niet alleen erg koud, maar ligt ook nog eens extreem geïsoleerd van andere continenten doordat het wordt omringd door de ijskoude en diepe Antarctische Oceaan.
Het Antarctische voedselweb draait rond krill, het favoriete voedsel van de pooldieren! Alle dieren eten (onrechtstreeks) krill. Aan dit voedselweb kunnen we vogels toevoegen zoals pinguïns. Zij eten krill en pijlinktvis, en worden op hun beurt gegeten door zeeluipaarden.
Door het extreme klimaat is het een moeilijk gebied om te overleven. Behalve wetenschappers die tijdelijk op de zuidpool verblijven om onderzoek te doen, kom je er geen mensen tegen. Toch zijn er wel een aantal planten- en diersoorten die zich aan de koude omgeving hebben aangepast.
Antarctica heeft geen permanente bewoners; er zijn wel diverse bases gevestigd, deels permanent, deels alleen in de zomer bemand.
Antarctica is veel kouder dan het noordpoolgebied, met temperaturen die bovenop de kilometers hoge ijskap in de donkere winter tot wel -90°C kunnen dalen.