Klaver heeft namelijk de eigenschap om stikstof uit de lucht te binden via de rhizobium bacterie. De stikstof wordt opgeslagen in de stikstofknolletjes waarna het vrijkomt in de bodem en opgenomen kan worden door het gras en de klaver. Dit kan leiden tot hogere opbrengsten van zowel droge stof als ruw eiwit.
Een manier om klaver te bestrijden is door het gazon te bemesten met een stikstofrijke meststof, zoals Triferto N23 Gras. Na het bemesten zul je al gauw merken dat het gras weer snel begint te groeien. Door vervolgens het gazon kort af te maaien, zorg je ervoor dat klaver voorgoed teruggedrongen word.
Wat zijn de voordelen van klaver in een grasland? Het voordeel van klaver is dat het gewas stikstof bindt uit de lucht. Deze stikstof komt weer vrij in de bodem en komt ten goede aan het gras. Witte klaver kan 150 kg stikstof binden, rode klaver tot 350 kg per hectare.
Klaver is in staat om via de rhizobium-bacterie stikstof uit de lucht om te zetten in voor de plant opneembare stikstof. Daarmee beïnvloedt het ook de stikstofbenutting van het bedrijf op een positieve manier. Het gras dat in de directe omgeving van klaver staat, kan daarvan profiteren.
Door regelmatig gras te maaien wordt je gazon sterker. Zon en zuurstof bereiken de grond en bevorderen de groei van nieuw gras. Hierdoor krijg je een volle, dichte grasmat én krijgt onkruid (zoals klaver) minder kans om te groeien. Maai liever een keer te veel dan te weinig, maar maai het niet te kort (3 cm is ideaal).
Goed mengen is belangrijk voor een mooie verdeling van de klaver door je weide. Meng het zaaizaad voor maximaal 1 ha. Bij het zaaien van witte klaver houd je 2 tot 5 kg per hectare aan en voor rode klaver 5 tot 10 kg. Bij een late inzaai mag je de hoeveelheid verhogen met 1 tot 2 kg.
Klaver bestrijden met kalk
En dus is een goede plek om te starten het toedienen van kalk. De bodem heeft namelijk kalk nodig om gras zo goed mogelijk te laten groeien. Bij een tekort aan kalk neemt onkruid de overhand. Met name het onkruid dat bij een gebrek aan voedingsstoffen ook goed kan groeien.
' Zogeheten vlinderbloemige, eiwitrijke planten zoals peulen, linzen, bonen, erwten of soja, hebben daar een slimme oplossing voor bedacht: ze werken samen met rhizobiumbacteriën. De planten maken speciale orgaantjes, zogeheten wortelknolletjes, waarmee ze die bacteriën kunnen opnemen in hun eigen cellen.
Niet alleen voedingsstoffen maar ook water is essentieel voor gras om goed te groeien. Klaver kan daarentegen een stuk beter tegen droogte. Door je grasmat regelmatig te bewateren, vooral in droge periodes, blijft het gras in topconditie.
Het gazon moet het hele jaar met uitzondering van de winter bemest worden. In het voorjaar (maart) en najaar is ongeveer 200 gram nodig per m². In juni is ongeveer 100 gram per m² nodig om bij te mesten. Maar controleer de handleiding om de exacte hoeveelheid te bepalen.
De beste onkruidverdelger met glyfosaat is 'Roundup'. Dit is een sterk middel die zo effectief is dat het bijna alle onkruiden volledig kan doden. De 'ouderwetse' Roundup met met glyfosaat mag in Nederland en België niet meer aan particulieren verkocht worden wegens mogelijk kankerverwekkende stoffen in de glyfosaat.
Bloedmeel is een milieuvriendelijke, (100%) organische mest met een hoog stikstofgehalte. Hierdoor zorgt bloedmeel er voor dat geel- en bruinverkleuring (ontstaat door gebrek aan stikstof) in het gazon - of elders in de tuin als bijvoorbeeld de border - heel snel terugdringt.
Klaverplanten blijken geschikt om het land met stikstof te bemesten.
Het beste kun je je gazon bemesten met organische mest. Dat zorgt voor verbetering van de bodem en brengt voeding in de grond. Bemest je gras als het droog weer is; met regen kan het zijn dat de mest niet goed blijft liggen. De mest kun je verdelen met een handstrooiwagen.
Rode klaver wordt ingezet bij heel veel: stemmingswisselingen, huidveroudering, hoest, kramp, eczeem & psoriasis, hormonale klachten, stress, wondheling én de overgang. Het kruid wordt ingezet om allerlei klachten die samenhangen met de overgang te verzachten.
Het meest efficiënt gebeurt dit in de symbiose van Rhizobium bacteriën en vlinderbloemige planten. Dat is de reden dat vlinderbloemigen vóór de introductie van kunstmest zo'n belangrijke plaats in de landbouw hadden.
Planten hebben stikstof nodig. Het is een voedingsstof. Maar te veel stikstof is slecht voor de natuur. Planten die van stikstof houden, zoals grassen, brandnetels en bramen, groeien extra hard.
De plek waar stikstof neerslaat maakt uit
Vooral in de Peel en in de Gelderse vallei heeft de natuur veel last van stikstof, zie het kaartje 'Stikstofdepositie'. Daar stoot de intensieve veehouderij veel ammoniak uit, wat relatief dicht bij de bron weer neerslaat.
Bestrijden van rode klaver in gazon:
Hark met een grove hark zodat het los komt te zitten. Pluk het onkruid daarna zoveel mogelijk met wortel eruit. Dit zul je moeten herhalen totdat het niet meer terugkomt. U kunt ook kokend water of schoonmaakazijn erover gieten of spuiten.
De beste tijd om kalk over je gazon te strooien is aan het begin van het jaar (februari of maart) en aan het einde van het jaar (oktober of november). De beste resultaten haal je als je 2x per jaar kalkt strooit.
Om klaverzuring te bestrijden raden wij aan: Het onkruid met wortel en wortelknolletjes te verwijderen. Zorg dat u dit periodiek verwijderd zodat de plant geen tijd krijgt om zich te vermeerderen. Kokend water met schoonmaakazijn over de klaverzuring heen te gieten.
De kenmerken van klaver
Je kunt hem overal planten, behalve op kalkrijke grond. Houd je van je mooie gazonnetje en zie je een klaver groeien, strooi dan wat kalk over het gras en je zult minder last hebben van de klaver. De klaver is een sterke plant die goed tegen vorst kan.
De plant heeft wel wat warmte nodig, maar kiemt dan binnen twee weken.