Dat broccoli een echte krachtpatser is, is geen geheim. Broccoli bevat namelijk heel wat belangrijke stoffen die je lichaam vooruit helpen en je sportprestaties een boost geven. De groente ondersteunt spierherstel, gaat ontstekingen tegen en boost het immuunsysteem.
Kalium helpt bij het voorkomen van spierpijn. Tevens zitten er in broccoli nog redelijk veel eiwitten voor een groente (3,5 gram per 100 gram). Deze eiwitten heb je nodig om je spieren op te bouwen. Genoeg redenen dus om wat vaker broccoli te eten!
Groene groenten als: spinazie, andijvie, boerenkool, sla en broccoli zitten vol met nutriënten die essentieel zijn voor goede sportprestaties. Ze bevatten onder andere ijzer, calcium, magnesium en vitamine C.
Broccoli is rijk aan vezels, vitamine C, ijzer en bètacaroteen. Hoe donkerder de kleur, hoe hoger het gehalte aan bètacaroteen. Deze stof wordt in je lichaam omgezet tot vitamine A en is net als vitamine A goed voor je immuunsysteem. Ook bevat broccoli het gezonde foliumzuur en kalium.
Als je kijkt naar wat er allemaal aan voedingsstoffen in broccoli zit, kom je er eigenlijk niet onderuit: je zou 'm elke dag moeten eten. Uit 1 cup broccoli (dat is ongeveer 90 gram) haal je: 20 calorieën. 3.6 gram koolhydraten.
Boordevol vitaminen
Broccoli is gezond! Deze groente bevat niet alleen heel veel vitaminen, maar ook mineralen en vezels. Combineer broccoli met kipfilet en rijst, zo zet je een extra gezonde maaltijd op tafel. Je kunt alle kanten op met broccoli: koken, stomen, grillen, wokken of grillen.
Spinazie
Spinazie staat bovenaan de lijst van gezonde groenten vanwege de enorme berg aan voedingsstoffen, waaronder ijzer, calcium, vitamine K en vezels. Deze bladgroente is heel belangrijk voor sterke botten, een gezonde spijsvertering en een verbeterde bloedcirculatie.
- Het is rijk aan antioxidanten, wat helpt bij het bestrijden van oxidatieve stress. - Het kalium, wat in broccoli zit, is een belangrijk mineraal voor de vochtbalans in je lichaam. - Broccoli heeft een beschermende werking voor de huid.
Hoe minder je groenten bewerkt is, hoe meer gezonde stoffen het over het algemeen bevat. Dit komt omdat er bij elke vorm van bewerking voedingsstoffen verloren gaan. Groenten die beter zijn om rauw te eten zijn: paprika, sla, komkommer, bietjes en broccoli.
Broccoli is een goede bron van vitamine K en calcium, twee essentiële voedingsstoffen voor het behoud van sterke, gezonde botten. Het bevat ook fosfor, zink en vitamine A en C, die ook nodig zijn voor gezonde botten.
Bij eiwitrijk voedsel kun je denken aan dierlijke eiwitten als kip, biefstuk, zalm, tonijn (in blik op water), zuivel (kwark) en eieren. Ook plantaardige eiwitten als bonen (bruine, kidney en soja), noten en zaden zullen zorgen voor een efficiënter spierherstel.
' Je kunt bij spierversterkende activiteiten denken aan sporten en activiteiten die helpen de spieren te versterken. Bij sport kun je denken aan bijvoorbeeld krachttraining, hardlopen, voetbal of tennis. Ook zijn er verschillende dagelijkse activiteiten die spierversterkend zijn.
Eiwitten stimuleren de spiergroei en ondersteunen een snel herstel van de spieren na het sporten. Deze voedingsstof is dus onmisbaar! Je vindt eiwitten zowel in dierlijke producten, zoals vlees, vis en zuivel. Als in plantaardige producten, zoals noten, groenten en paddenstoelen.
Daarnaast zijn champignons, maïs, spinazie, artisjok, spruiten en broccoli ook eiwitrijk. Deze bevatten tussen de 2 en 4 gram eiwitten per 100 gram. Naast het feit dat er veel eiwitten in groente zit, bevatten ze ook veel vitamines en mineralen.
Een hogere eiwitinname dan de eiwitbehoefte leidt niet tot meer spiergroei. Een overschot aan eiwitten wordt gebruikt als brandstof of wordt opgeslagen in de vorm van vet. Dit kan zorgen voor een ongewenste toename in lichaamsgewicht.
Schep maar op, want er zit ongeveer 3 gram eiwit in iedere 100 gram broccoli! Kook niet helemaal gaar, het beste is om broccoli te stomen. Niet iedereen is fan, maar deze groene bommen bevatten wel 4 gram eiwit per portie (ongeveer vier eetlepels).
Wat is het gezondst? Bloemkool en broccoli zijn dus beide erg gezond. Ze bevatten weinig calorieën en veel gezonde voedingstoffen. Toch is broccoli net wat gezonder dan bloemkool, het bevat namelijk meer calcium, vezels en vitamine K.
Door broccoli te eten, raakt je darmflora in balans dankzij het feit dat darmbacteriën zich voeden met de grote hoeveelheid vezels uit deze groentesoort. 'Deze beestjes maken vervolgens korte-keten vetzuren aan, die weer gunstig zijn voor je algehele darmgezondheid,' stelt Chatterjee.
Broccolisoep is hartstikke makkelijk om te maken, en ook nog eens heel gezond! Broccoli is rijk aan vezels, vitamine C, calcium, ijzer en bètacaroteen. Als je broccolisoep met room maakt, bevat de soep meer calorieën. Je kunt de soep ook alleen met bouillon maken, dan is de soep gezonder.
Vitamine C
Collageen is een eiwit dat onder andere zorgt voor de stevigheid van je huid. Voor een strakke huid is vitamine C dus noodzakelijk. Dat blijkt ook uit onderzoek. Als je genoeg vitamine C binnenkrijgt ziet je huid er beter uit en is de kans op rimpels kleiner.
Goede bronnen van gezonde vetten zijn: extra vierge olijfolie, extra viergewalnotenolie, vette vis, lijnzaad(olie), avocado's en noten. Ook de antioxidanten uit deze olierijke voedingsmiddelen (olijfolie bevat er heel veel!) zijn een echte weldaad voor de huid.
Deze mooie vitamine vind je in: wortelen, pompoen, eieren, spinazie, rode bieten, rode peper, paprika, mango, boerenkool, peren, gedroogde abrikoos, tomaat, papaya, biefstuk, raapstelen. Vitamine C: deze vitamine helpt ons bij de productie van collageen en is een belangrijke vitamine om de huid jong te houden.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.