Onderzoek uit 2009 stelt dat het gemiddeld 66 dagen duurt om een nieuwe gewoonte aan te leren (2). Hoe lang het precies duurt varieert echter sterk van persoon tot persoon. Het onderzoek stelt namelijk ook dat het tussen de 18 en 254 dagen kan duren voor iemand zich een nieuwe gewoonte eigen maakt.
Na zo'n 66 dagen kun je gemiddeld pas stellen dat je nieuwe gewoonte een automatisme is geworden. Om écht stevig geïmplementeerd te worden heeft een gewoonte gemiddeld zelfs nog langer nodig. Hóe lang verschilt per persoon, maar het aanleren van een nieuwe gewoonte varieert in het onderzoek tussen de 18 en 254 dagen.
In zijn boek “making habits, breaking habits' beschrijft hij toonaangevend onderzoek waarin 96 mensen gevolgd worden bij het veranderen van een gewoonte. Hieruit blijkt dat het gemiddeld 66 dagen duurt voordat je een nieuwe gewoonte hebt aangeleerd.
De verschillen tussen mensen waren groot, maar gemiddeld duurt het 66 dagen om een nieuwe gewoonte in te laten slijten. Ook geruststellend: het is geen ramp als je één dag overslaat. Je gaat dan nog steeds vooruit, blijkt uit ons onderzoek.” In Flow 5 kun je Otjes hele artikel over gewoontes lezen.
Hét antwoord, voor eens en altijd. Kijken we naar wetenschappelijk bewezen informatie, dan zien we dat je minimaal 21 dagen nodig hebt om een nieuwe gewoonte aan te leren. Minimaal, dus. Pas na zo'n 66 dagen wordt iets pas écht automatisme.
Vaak duurt gedragsverandering maanden. Het is afhankelijk van je motivatie om écht iets te willen veranderen aan jezelf. Daar begint het mee. Zelfkennis en discipline.
Uit het onderzoek komt naar voren dat 95% van de mensen er tussen de 18 en 254 dagen over doet om een nieuwe gewoonte aan te leren. Hieronder zie je het voorbeeld van hoelang het duurt om een gewoonte te vormen [2].
Vrij Leven, zo doe je dat
De enige manier om je patronen los te laten en echt vrij te leven is door je emoties er te laten zijn. Ze te voelen, te doorvoelen en ook al je oude lagen los te laten en te veranderen. De enige manier om Vrij te Leven is om volledig en onvoorwaardelijk van jezelf te houden.
Probeer te verwoorden wat de pijnplek is die geraakt werd. Ook als je je het pas realiseert als jullie al in je patroon zitten, probeer het te benoemen en er samen uit te stappen. Onder boosheid zitten vaak kwetsbare emoties als angst en verdriet, kijk eens of je daar bij kunt komen.
Die waarborgsom mag sinds 1 juli 2023 maximaal twee maanden kale huur zijn. Voor contracten afgesloten voor 1 juli 2023 mag dit maximaal drie maanden kale huur zijn. Dat heeft de rechter bepaald.
Goede gewoontes zijn gewoontes die positieve effecten hebben op jouw welzijn en prestaties. Ze kunnen variëren van gezonde gewoontes zoals regelmatig sporten, gezond eten en voldoende slaap krijgen tot productiviteitsgewoontes zoals plannen, prioriteiten stellen en tijdbeheer.
Er heerst een bewering dat je 21 dagen nodig hebt om een gewoonte aan te leren. Dit verhaal is helaas een fabeltje. Het idee is tot stand gekomen door een boek uit 1960. Dokter Maltz schreef in zijn boek dat mensen gemiddeld 21 dagen nodig hebben om te wennen aan een plastisch chirurgische verandering.
Je moet herkennen of gedrag beredeneerd is of uit gewoonte wordt uitgevoerd. Bij beredeneerd gedrag weeg je verschillende opties tegen elkaar af. Bij gewoonte denk je niet na over je gedrag maar voer je het gewoon uit. Gewoontegedrag heeft het voordeel dat het geen tijd kost.
Ook al neem je jezelf voor om het deze keer anders te doen, het lukt toch maar niet. Als deze reactie je geen positieve gevolgen brengt, of misschien wel een negatieve invloed op je leven heeft, dan spreken we ook wel van oude of slechte patronen.
Word je bewust van ongewenste patronen
Breinen zijn gek op herhaling. Want door dingen steeds hetzelfde aan te pakken bespaart je brein een hoop energie. Super efficiënt, maar als je brein een patroon heeft aangeleerd dat niet zo wenselijk is, zit je met de gebakken peren.
Gedragspatronen zijn jouw manieren om te reageren, communiceren en handelen op externe factoren, zoals emotionele triggers of gebeurtenissen. Met andere woorden: gedragspatronen zijn regelmatige, voorspelbare en herhaalde gewoontes.
Belemmerende patronen of blokkades kunnen bijvoorbeeld zijn: angst voor controleverlies, pleasegedrag, perfectionisme, faalangst, angst voor afwijzing, een te groot verantwoordelijkheidsgevoel, een redderrol, een slachtofferrol en een gebrek aan zelfvertrouwen.
Oorzaken van onbegrepen gedrag zijn bijvoorbeeld dat mensen zich lichamelijk niet lekker voelen en dat niet kunnen uiten, dat ze bepaalde onvervulde behoeften hebben of dat de omgeving niet goed op hen reageert of te weinig uitdagend is. De gedragsproblemen kunnen geleidelijk ontstaan of plotseling optreden.
Ons brein streeft naar 'cognitief gemak': het is gericht op voldoende bereiken met weinig moeite. Volgens Ben Tiggelaar en de wetenschappelijke wereld is het veranderen van gedrag moeilijk omdat we sterk de neiging hebben om pijn, ongemak en verlies te vermijden.