Zonnepanelen hebben enkel zonlicht nodig, en geen zonnewarmte, om elektriciteit op te wekken. Rechtstreeks zonlicht is zelfs niet nodig. Afhankelijk van het soort panelen en de omvormer kan het rendement wel verschillen. Wel is het zo dat de productie van elektriciteit in de zomer hoger ligt dan in de winter.
Door meerdere zonnecellen achter elkaar te schakelen in een zonnepaneel kan er stroom gaan lopen. Voor het opwekken van stroom hebben zonnepanelen niet per se direct zonlicht nodig. Ook op een bewolkte dag levert een zonnecel elektriciteit.
Laten we één ding voorop stellen: Een zonnepaneel in de schaduw leggen is geen goed idee. Hoe minder zon op een paneel valt, des te minder stroom wordt er geproduceerd. Ondanks de prijsdalingen van de afgelopen jaren blijven panelen dure dingen, dus het is zonde om ze ergens te leggen waar ze weinig opbrengen.
Een deel van de stroom gebruik je namelijk zelf in de woning ook al ben je zelf niet thuis. Denk dan bijvoorbeeld aan sluipverbruik en apparaten als de koelkast en het ventilatiesysteem. De slimme meter kan alleen de stroom registreren die je levert aan het net of afneemt van het net.
Ondanks de lagere opbrengst kan de opgewekte energie nog steeds goed van pas komen. Eén zonnepaneel levert in een maand in de winter gemiddeld 2-5 kWh op.
Het schoonmaken van zonnepanelen doe je ongeveer eens per 5 jaar. Vaak is dat voldoende. Kijk hierbij wel goed naar de weersomstandigheden. Als het weinig regent, is het verstandig om de zonnepanelen wat vaker te reinigen.
Regen is niet nadelig voor zonnepanelen, het is zelfs gunstig omdat een schoon zonnepaneel meer opbrengst heeft en de regen spoelt de zonnepanelen regelmatig schoon. Wel is het van belang dat de zonnepanelen onder een hoek gemonteerd zijn zodat het water weg kan lopen en het vuil kan meenemen.
Met voorschakelapparaten kun je de wasmachine, droger en vaatwasmachine ook automatisch aan laten gaan bij veel zonnestroom. Je moet dan natuurlijk wel 's ochtends zorgen dat deze apparaten gevuld zijn met was of vaat.
Als het donker wordt, heb je nog steeds stroom nodig. Deze stroom krijg je dan van je energieleverancier en zie je terug op de energiemeter. Natuurlijk zijn er ook dagen dat de zon schijnt, maar de woning de opgewekte energie niet nodig heeft. Bijvoorbeeld als je op vakantie bent.
Financiële nadelen
De investering die je moet doen is hoog, en de terugverdientijd lang. Ook is er geen landelijke subsidie meer beschikbaar waarmee je je zonnepanelen kunt financieren. Het leveren van energie aan je energiemaatschappij is ook niet heel erg rendabel.
Dat wil zeggen dat de stroom die uit paneel 1 komt vervolgens door paneel 2 loopt, enzovoorts. Dus als er door 1 zonnepaneel, door een defect of (tijdelijke) schaduw, minder stroom loopt, leveren ook de andere zonnepanelen in de serie minder stroom.
Ja, de opbrengst van zonnepanelen is het hoogst als ze in een hellingshoek van 35 graden, schaduwvrij, op het zuiden gericht liggen. Betekent dit dat een dak op het noorden direct ongeschikt is voor zonnepanelen? Nee, wel dat je terugverdientijd mogelijk langer is.
Gemiddeld per jaar is dat 2,7 uur per dag. Het verschil tussen zonne-energie instraling in zomer en winter is dus een factor 10. Toch kan in de winter op een heldere dag gemakkelijk sprake zijn van een paar uur volle zon, en op een bewolkte zomerdag kan het minder zijn.
Wekt u zelf elektriciteit op met zonnepanelen dan kunt u dit direct in huis gebruiken. Hiervoor betaalt u uiteraard niets aan uw energieleverancier. De opgewekte elektriciteit wordt direct naar uw apparaten gestuurd die erom vragen.
En als je meer opwekt dan verbruikt? Als je nu meer stroom opwekt dan je in totaal verbruikt gebeurt er iets anders. Dan ga je stroom verkopen aan je energieleverancier. Je krijgt dan een terugleververgoeding, ook wel feed-in tarief genoemd.
In totaal kan de piekproductie van zonnepanelen bij licht bewolkt weer tot wel 22 procent hoger liggen dan op dagen met helder weer. Het onderzoek laat zien dat de algemene opvatting 'hoe zonniger, hoe beter voor de zonnepanelen' niet opgaat.
De overheid is van plan om de salderingsregeling af te bouwen vanaf 1 januari 2025. Dat is 2 jaar later dan gepland (het zou eerst in 2023 ingaan). Volgens het nieuwe plan mag je vanaf 2025 elk jaar iets minder salderen. Vanaf 2031 kan je niets meer salderen.
Produceren zonnepanelen 's nachts energie? Technisch gezien niet. Zonnepanelen produceren 's nachts geen energie. De fotovoltaïsche cellen in zonnepanelen moeten zonlicht hebben om elektriciteit op te wekken.
Effect Sahara zand op zonnepanelen
De vraag is wat dit met de productie van zonnepanelen doet. Want panelen zetten zonne-instraling om in elektriciteit. En door het zand – officieel Sahara stof – wordt dat beperkt. Volgens zonne-energie ontwikkelaar Sunrock, scheelt het maar liefst 10 procent.
Maak daarom overdag zoveel mogelijk gebruik van de stroom uit zonnepanelen. Zet bijvoorbeeld energieslurpers als de wasmachine of de afwasmachine aan terwijl de zon op je panelen schijnt. Op deze manier verbruik je je zelf opgewekte elektriciteit in plaats van de elektriciteit van de energieleverancier.
Door je apparaten overdag te laten draaien, gebruik je de stroom die jouw panelen op dat moment opwekken. En dus niet de stroom die via je energieleverancier uit jouw stopcontact komt en waar je dus voor betaalt.
Schaduw op het dak
Op veel daken valt wel wat schaduw, bijvoorbeeld door bomen om je huis of een opbouw van de buren. Een beetje schaduw is niet erg, maar veel schaduw kan de opbrengst van zonnepanelen flink verlagen. Vaak ligt niet het hele dak in de schaduw, of niet de hele dag.
De winter (maanden januari en februari) tellen voor zonnepanelen eigenlijk nauwelijks mee. Die zijn beide goed voor 3% van de totale jaaropbrengst. Een maand als juni is meestal goed voor 12% van de jaaropbrengst.
Een onbewolkte voorjaarsdag is de ideale dag voor zonnepanelen. De zon staat dan hoog, er zijn veel zonuren en het is nog lekker koel. Ook de wind kan de panelen koelen.