In Duitsland hebt u recht op minimaal 24 vakantiedagen in een 6-dagen week en 20 vakantiedagen in een 5-dagen week. Er bestaat echter geen wettelijk vastgelegd recht op vakantiegeld.
U hebt in Duitsland een wettelijk recht op 24 vakantiedagen. Hierbij wordt uitgegaan van een 6-daagse werkweek, wat inhoudt dat u over een vol jaar recht hebt op 4 weken aan vakantiedagen. Werkt u 5 dagen per week, dan hebt u recht op 20 vakantiedagen.
Tarifverträge (CAO's)
Cao's gelden niet automatisch zoals in Nederland voor alle werknemers van een branche, maar alleen voor degenen die lid zijn van een Duitse vakbond die de cao afgesloten hebben. Ook geldt deze cao alleen voor werkgevers die erbij aangesloten zijn.
De berekening van het dubbel vakantiegeld gebeurt op basis van het brutoloon van de maand waarin je de berekening doet. Het brutoloon is inclusief eventuele vaste premies voor prestaties en vaste bedragen voor voordelen in natura. Het dubbel vakantiegeld bedraagt 92% van het bruto maandloon.
Als je een volledig jaar voltijds gewerkt hebt in een systeem van zes dagen per week, dan heb je recht op 24 vakantiedagen. Heb je een heel jaar gewerkt in een systeem van vijf dagen per week, dan heb je recht op 20 vakantiedagen. Daarnaast heb je nog recht op 10 wettelijke feestdagen.
In de wet zijn extra vrije dagen voor oudere werknemers niet geregeld. Ook is in de wet niet bepaald dat je vanaf een bepaalde leeftijd geen overwerk, nachtdienst of consignatie meer hoeft te doen.
Alleen bedienden en ambtenaren genieten van de doorbetaling van hun loon tijdens vakantiedagen. Zij ontvangen vakantiegeld via hun werkgever. Arbeiders en niet-zelfstandige kunstenaars ontvangen vakantiegeld tijdens de maanden mei en juni.
De eerste voorwaarde is dat u in mei een pensioen moet ontvangen. Als u geen pensioen ontvangt in mei, hebt u sowieso geen recht op vakantiegeld. De andere voorwaarden en het bedrag van het vakantiegeld verschillen naargelang het stelsel waarin u werkte: Heb ik recht op vakantiegeld bij mijn werknemerspensioen?
Naast dat je het uiteraard even kunt navragen bij HR / je baas, kun je je (tot nu toe) opgespaarde vakantiegeld ook zien op je salarisstrook. De hoogte van je vakantiegeld wordt berekend over je salaris van juni 2021 t/m juni 2022. Het vakantiegeld is in de meeste gevallen 8% van het brutoloon.
Dat komt doordat de belastingtarieven zijn aangepast, zo zegt salarisstrookjesbedrijf ADP. Een modaal inkomen ligt op 2816 euro bruto per maand. Als je dit verdient, krijg je 1,62 euro minder vakantiegeld. Wie 1,5 keer modaal verdient, krijgt 2,43 euro minder.
De grootte van het gemiddelde salaris in Duitsland
Het gemiddelde salaris in Duitsland in 2022 is 4 093 euro. In vergelijking met vorig jaar steeg dit cijfer met 2,81% - in 2022 was de waarde gelijk aan 3 981 euro. De hoogte van het loon is afhankelijk van het soort werk en de regio van Duitsland.
Mitbestimmung. Een tweede belangrijk verschil met Nederland is de uitgebreidere Mitbestimmung (medezeggenschap). Duitse werknemers hebben niet alleen recht op medezeggenschap in een ondernemingsraad, ze hebben ook een afvaardiging in de Raad van Toezicht. Daardoor hebben ze ook invloed op de koers van het bedrijf.
De meeste wettelijke vakantiedagen zijn te vinden in Groot-Brittannië (28), gevolgd door Frankrijk, Zweden, Denemarken en Luxemburg met 25 dagen.
Na lijstaanvoerder Rusland volgen Italië en Zweden met in totaal 36 vrije dagen per jaar, acht meer dan het wereldwijde gemiddelde van 28. Werknemers in Canada en Mexico daarentegen beschikken over de minste vrije dagen, respectievelijk 15 en 13 dagen per jaar. Wereldwijd zijn er tal van nationale feestdagen.
Werknemers in Finland, Frankrijk, Spanje en Brazilië nemen wereldwijd de meeste vakantiedagen op. In die landen krijgt iedereen 30 vakantiedagen per jaar, en die nemen ze ook allemaal op. Zuid-Koreanen hebben 15 vakantiedagen en nemen er maar 8 op.
Wat is het percentage vakantiegeld dat u krijgt? Meestal is dit 8%. Voor een bijstandsuitkering is dit 5%.
Vakantiegeld is verplicht en mag niet in het gewone loon verstopt zitten. Daarnaast hoor je ook nog vakantierecht (betaald verlof) op te bouwen over je gewerkte uren. Het is wettelijk bepaald dat het vakantiegeld op je loonstrook wordt vermeld.
Als u in dat kalenderjaar het hele jaar hebt gewerkt, dan hebt u in uw vakantiejaar recht op de volledige vier weken betaalde vakantie. Hebt u bijvoorbeeld maar een half jaar gewerkt, dan hebt u recht op maar twee weken betaalde vakantie. Voor die vakantiedagen krijgt u ook vakantiegeld.
Uitbetaling vakantiegeld
Uw werkgever betaalt uw vakantiegeld minstens 1 keer per jaar uit. Op uw loonstrook staat hoeveel vakantiegeld u krijgt. De meeste werknemers krijgen in mei of juni hun vakantiegeld. Afspraken over de uitbetaling staan in uw arbeidsovereenkomst of cao.
Dubbel vakantiegeld: dit is een toeslag van 85% van het brutomaandloon van de maand waarin de hoofdvakantie van de werknemer ingaat, vermenigvuldigd met 1/12e per gepresteerde of gelijkgestelde maand in het vakantiedienstjaar (het jaar dat voorafgaat aan het lopende vakantiejaar).
Iedereen die werkt of een uitkering krijgt, heeft recht op vakantiegeld. Het vakantiegeld is minimaal 8% van je wat je bruto in een jaar hebt verdiend. Meestal krijg je het vakantiegeld in mei of juni op je rekening.
In de wet staat geen verplichting om een dertiende maand uit te betalen. Een werknemer heeft hier in principe dus geen recht op, tenzij een eindejaarsuitkering is geregeld in een cao, personeelsreglement of arbeidsovereenkomst. In die gevallen kun je er als werkgever toch aan gebonden zijn.
Wettelijk vakantiegeld
De werkgever moet aan de bediende die verlof neemt betalen: het normale loon voor het aantal opgenomen vakantiedagen (= enkelvoudig vakantiegeld); het dubbel vakantiegeld dat per gepresteerde en gelijkgestelde maand gelijk is aan 1/12 van 92% van de brutowedde van de maand van de hoofdvakantie.