Bitterbal. "Mensen denken dat een prikkertje de netste manier is om een bitterbal tot je te nemen, maar vaak levert veel gedoe op. Het beste is om een klein beetje van het kapje af te bijten, de bitterbal af te laten koelen en daarna op te eten." En niet blazen.
Houd de bal even in je hand en bijt vervolgens aan de bovenkant een klein stukje van de korst af. Nu kan de vulling afkoelen. Dat duurt ongeveer een minuut en gaat vanzelf – blazen hoort niet. Eet de afgekoelde bitterbal vervolgens in één keer op.
Het zal je niet ontgaan zijn dat onze bitterbal een ronde variant is van de kroket.
Vaak wordt de bitterbal geserveerd met andere snacks zoals de frikandel en loempia. Tezamen vormen zij een bittergarnituur, wat dus is vernoemt naar de bitterbal.
Ze halen het beste in elkaar naar boven en ze zorgen ervoor dat de smaak intensiveert. Nog een leuk weetje is dat mosterd een super gezond product is vol belangrijke mineralen en het zorgt voor een snellere afbraak van vetten. Je kan dus zonder zorgen onbeperkt mosterd eten bij jouw kroketten van de Bourgondiër!
Het is een van de populairste snacks van Nederland en staat sinds april dit jaar op de lijst van immaterieel erfgoed. In Nederland worden gemiddeld 300 miljoen bitterballen per jaar geconsumeerd, dat zijn er zo'n 25 per persoon.
De bitterbal is in alles hetzelfde als de kroket. Alleen de vorm is anders. Als u een bitterbal en kroket van hetzelfde merk in hetzelfde vet zou bakken dan zou er geen verschil in smaak zijn. De bitterbal dankt haar naam trouwens aan het bittertje.
Bitterballen en bier
De Van Dobben Rundvleesbitterbal past, vanwege de volle body van de ragout en de zachte, romige smaak van het vlees, volgens hem heel goed bij een blonde tripel (zoetig, met redelijk wat koolzuur).
Bitterballen zijn zelf niet bitter. De naam verwijst naar het feit dat ze vroeger gegeten werden als hapje bij een bittertje: een glaasje sterke drank. Er bestaan verschillende soorten bitter(tjes).
Verwarm de frituur voor naar 180° Celsius. Als de frituur heet is kun je de bitterballen langzaam in de olie laten zakken. Zet daarna de thermostaat terug naar 160° Celsius, zo voorkom je gebarsten en verbrande bitterballen. Bitterballen in de frituur zijn klaar in ongeveer 3 minuten.
Typisch Nederlands? Niet echt. Hoewel bitterballen vooral veel gegeten worden in ons land, is het geen oer-Hollands product. Naar verluidt wordt de bitterbal tijdens de Tachtigjarige Oorlog ontdekt door een Spaanse scheepskok.
Water, tarwebloem, paneermeel (tarwebloem, volkorentarwemeel, zout, gist, zonnebloemolie), plantaardige oliën (palm, raap, zonnebloem), rundvlees 8%*, scharrelkippenei-eiwit, natuurlijk aroma (bevat selderij), rundergelatine, zout, tarwegluten, kruiden en specerijen, tarwezetmeel, dextrose, kleurstoffen: karamel en ...
Het eerste bewijs van het bestaan van de Bitterbal dateert uit de tijd van de Batavieren. Zij leefden in Nederland rond ommenabij 200 jaar voor Christus in de provincie Gelderland. De Batavieren waren gewend om geroosterd vlees met brood en groenten te eten.
De ovenballen van Mora worden daarentegen unaniem als beste beoordeeld. De ragout heeft een lekker vlezig vetje en fijne dosis nootmuskaat. ,,Dit proeft gewoon alsof oma in de keuken heeft gestaan”, jubelt Teepe. Ook Knuvers is enthousiast.
Kant-en-klare snacks
Denk aan kaasstengels, borrelnootjes en pinda's. Vul aan met olijven, kaasjes en worstjes. Laat de chips achterwege, het zout zorgt ervoor dat je de smaken van het bier minder goed proeft.
De koffie & donkere nootjes passen goed bij de bittere donkerbruine tot zwarte Stout bieren en zijn de nootjes met citrussmaak doen het goed bij de verschillende hopsoorten in IPA's.
Kies je voor een kroket of kaassoufflé? Neem dan een rode Beaujolais (Villages), een Zwitserse Fendant, of ga simpelweg terug naar Pinot Blanc. Al deze wijnen niet te strak, te zuur, of te drogend. Met een vriendelijke, fruitige wijn komt het vaak wel goed.
De portie bestaat uit 10 stuks.
Verwarm de frituurolie tot 175 °C. Vul de mand met één laag kroketten (geen kroketten op elkaar leggen). Bak gedurende 3 tot 4 minuten goudgeel. Te veel kroketten tegelijk bakken of schudden met het mandje tijdens het afbakken vergroot de kans op openbarsten.
Voor wie wel te porren is voor de wat experimentelere bitterbalsoorten heeft Bar Bitterbal 4 kazen en tomatenbitterbal, of een bitterbal met kip curry, black angus bitterbal, bitterbal met Peking eend, Thai kokosbitterballen, bitterbal gevuld met teriyaki en mango, hertenbitterballen, bitterballen van wild zwijn, maar ...