Het bloed van zoogdieren, vissen en vogels is rood, net zoals dat van ons.
Niet alle dieren hebben rood bloed. Sommige ongewervelden, zoals slakken, inktvissen, krabben, kreeften en garnalen, hebben blauw bloed. Dit is te wijten aan een ander type ademhalingspigment: hemocyanine in plaats van hemoglobine.
Alle gewervelde dieren hebben rood bloed.Hetzelfde geldt voor zoogdieren, vogels, reptielen en vissen. Maar bij de ongewervelde dieren zijn er soorten die geen rood bloed hebben, zoals wormen en inktvissen. Dat komt doordat deze dieren andere eiwitten dan hemoglobine gebruiken voor het transporteren van zuurstof.
Zo hebben de meeste zoogdieren, vissen, reptielen, amfibieën en vogels een type bloed dat rood kleurt door de hemoglobine die erin aanwezig is. Het eiwit is opgebouwd uit hemen, oftewel moleculen die een ijzer-ion bevatten en zich aan zuurstof binden.
Ónze ogen zijn gevoelig voor rood, groen en blauw. Maar met rood, groen en blauw kun je geen UV mengen. De meeste vogels hebben vier soorten kegeltjes: rood, groen, blauw én UV!Zij kunnen dus meer kleuren zien dan wij!
Vogels kunnen denken, leren en plannen en ze hebben een goed geheugen. Afhankelijk van de soort beschikken ze over een bepaalde mate van zelfbewustzijn en intelligentie. Vogels kennen gevoelens van pijn, empathie, verdriet en plezier.
De kleur blauw schrikt namelijk vogels af en hierdoor wordt vogelsterfte door verstikking voorkomen. Er wordt gedacht dat vogels de blauwe netten zien als water, waardoor ze er niet in de buurt komen.
De uitdrukking blauw bloed hebben betekent 'van adel zijn'. De precieze herkomst van deze uitdrukking is niet duidelijk. De meeste naslagwerken geven aan dat ze terug te voeren is op de middeleeuwse Spaanse aristocratie.
Kleur van bloed
Zuurstofrijk bloed is helderrood, zuurstofarm bloed is donkerrood. In je lichaam is de kleur van je bloed dus niet overal hetzelfde. Het bloed in aderen stroomt onder enkele lagen weefsel, hierdoor lijkt het bloed donkerder. Aderen ogen daarom niet rood, maar soms blauw.
In feite zit het bloed bij insecten op alle plekken in de lichaamsholte die niet worden ingenomen door andere weefsels. Er zitten bij insecten geen rode bloedlichaampjes in het bloed, waarmee bij gewervelde dieren zuurstof wordt vervoerd.
Een hond heeft maar liefst 8 bloedgroepen, DEA1 t/m DEA8. Katten hebben van nature antilichamen in hun bloed tegen de bloedgroep die ze niet hebben. Een kat met bloedgroep A heeft dus antilichamen tegen bloedgroep B, en andersom. Een kat met bloedgroep AB heeft geen antilichamen tegen bloedgroep A of B.
“Het varken is het enige dier dat de A- en O-bloedgroepen van de mens heeft. Maar een B-bloedgroep heeft het niet. En het heeft andere bloedgroepen die bij de mens afweerreacties kunnen uitlokken. Een bloedtransfusie van varken naar mens is nog niet haalbaar.
Katten hebben drie bloedgroepen (A, B en AB), paarden acht, runderen elf en honden minstens 13. Chimpansees hebben meestal A (en soms O), gorilla's altijd B en orang-oetans A, B en O.
Zo hebben bepaalde krabben, garnalen, inktvissen en kreeften blauw bloed. Er is een hagedis met groen bloed, een worm met roze bloed en een vis met wit bloed.
Bij mensen hecht het zuurstof in het bloed aan een molecuul dat ijzer bevat, wat ons bloed de kenmerkende rode kleur geeft. Bij spinnen bevat het molecuul waaraan zuurstof is gehecht echter koper, wat hun bloed een blauwe kleur geeft.
Wormen hebben rood bloed, omdat diep in de grond minder zuurstof voorkomt en de rode bloedkleurstof hemoglobine zuurstof heel goed aan zich bindt en dus elk miniem beetje ervan naar de organen brengt.
De aders bevatten het meeste bloed.
Bloedplasma vervoert al je bloedcellen (de rode bloedcellen, de witte bloedcellen en de bloedplaatjes) en andere belangrijke stoffen doorheen je lichaam. Zonder bloed in ons lichaam kunnen we immers niet leven.
Bloed vervoert namelijk warmte door je lijf en zorgt dat je lichaam op een constante temperatuur van 37 graden Celsius blijft.
Alle mensen en de meeste dieren hebben rood bloed. Dit komt door het stofje hemoglobine. Hoe meer zuurstof er in je bloed zit, hoe helderder rood je bloed. Zuurstofarm bloed is veel donkerder.
Het is een uitdrukking die wordt gebruikt om te zeggen dat iemand van adel is of bij de koninklijke familie hoort. De hele koninklijke familie heeft net als wij rood bloed. De uitdrukking blauw bloed ontstond vroeger omdat de armere mensen (het gewone volk) op het land van de rijken moesten werken.
Aders die vlak onder je huid liggen zijn zichtbaar, en ze lijken wel blauw van kleur. Dit heeft te maken met de weerkaatsing van het licht. Kleur is maar schijn. Als jij je verwondt, komt er gewoon rood bloed uit je.
We weten van vogels niet wat ze denken; ze tonen verschillend gedrag wanneer hun kuikens zijn doodgegaan. Veel vogels laten weinig verdriet blijken over een gestorven kuiken, ze beseffen het simpelweg niet of er is geen tijd voor; ze hebben tenslotte nog andere kuikens om op te voeden.
Vogels hebben bovendien een hekel aan sterke geuren, zoals: peper. kanaal. andere pittige specerijen.
Vogels verjagen met ultrasoon geluid
Een ultrasoon geluid zit op een voor mensen onhoorbare frequentie, maar vogels horen de geluiden zeer goed. Een ultrasone verjager zendt deze hoge frequenties op een dusdanig irritante manier uit, dat de vogels wel weg zullen blijven.