Lukt het niet de problemen op te lossen en neemt u daarom zelf ontslag? Geef dan in uw WW-aanvraag aan dat de reden dat u ontslag neemt ziekte is. Een arts van UWV beoordeelt dan of u een goede reden had om ontslag te nemen.
Bij situatieve arbeidsongeschiktheid kun je via een vaststellingsovereenkomst ontslag nemen om het arbeidsconflict op te lossen. Om je recht op een WW-uitkering te houden moet expliciet in de overeenkomst staan dat je hersteld bent.
Ontslag nemen: wel of niet doen? Je kunt als werknemer altijd ontslag nemen tijdens ziekte. Het is in de meeste gevallen niet verstandig, want er is een grote kans dat je een uitkering misloopt.
Kan ik ontslag nemen tijdens ziekte voor nieuwe baan? Ja, dat is mogelijk. Het beste middel voor ontslag tijdens ziekte is een vaststellingsovereenkomst. Op deze manier bestaat er een kans op een WW-uitkering en een transitievergoeding.
Als u ziek bent en een vast contract heeft, kan de werkgever u een vaststellingsovereenkomst aanbieden.
Vanaf het moment dat uw dienstverband eindigt, hoeft uw werkgever u geen loon meer te betalen.U krijgt dan een Ziektewet-uitkering. Uw werkgever vraagt de Ziektewet-uitkering voor u aan bij ons. Wij sturen u hier via de post een bevestiging van.
Zelf ontslag nemen tijdens ziekte is af te raden. Wil je toch ontslag nemen, kies dan voor een ontslag met wederzijds goedvinden en leg afspraken vast in een vaststellingsovereenkomst.
Als u in verband met uw burnout ziek bent, dan is ontslag vrijwel onmogelijk, zelfs als er sprake is van een wettelijke ontslaggrond. De zieke werknemer geniet namelijk extra ontslagbescherming. De zieke werknemer kan daarom bijna altijd succesvol verweer voeren tegen de ontslagwens van de werkgever.
Een werkgever moet loon doorbetalen aan een zieke werknemer. Als de werknemer meer dan 2 jaar ziek is, kan de werkgever ontslag aanvragen bij UWV.De zieke werknemer heeft dan recht op een transitievergoeding. Met de Regeling compensatie transitievergoeding kan de werkgever de betaalde transitievergoeding terugkrijgen.
Als de arbeidsovereenkomst beëindigd wordt wegens medische overmacht, heeft de werknemer geen recht op een verbrekingsvergoeding van de werkgever. In plaats daarvan zal de werknemer direct een vervangingsinkomen ontvangen, zoals werkloosheidsuitkeringen of een ziekteverzekering.
Overleg met de behandelende arts of de adviserend arts van de werknemer is mogelijk, als de werknemer hiermee instemt. Op basis hiervan neemt de arbeidsarts zijn beslissing. Hij deelt die beslissing zo snel mogelijk, en uiterlijk binnen de drie maanden, in een aangetekende brief mee aan de werkgever en de werknemer.
Je bent arbeidsongeschikt als je door een medische en objectief vast te stellen oorzaak tenminste 25% van je werk niet meer kunt doen. Dat is de maatstaf die we bij a.s.r. hanteren. Deze vuistregel gebruiken de meeste andere arbeidsongeschiktheidsverzekeraars ook.
Jouw transitievergoeding is de som van drie berekeningen: 1/3 maandsalaris voor alle volle dienstjaren;1/36 maandsalaris voor de resterende volle maanden en;1/1095 maandsalaris voor eventueel resterende dagen.
Een transitievergoeding is een wettelijk verplichte ontslagvergoeding. Uw werknemer kan dit geld bijvoorbeeld gebruiken voor scholing die nodig is voor een andere baan. De vergoeding geldt voor vaste en tijdelijke contracten. Ook voor oproepcontracten.
Uw Ziektewet-uitkering is meestal 70% van het dagloon. Dit is het loon dat u gemiddeld per dag verdiende in het jaar voordat u ziek werd. In bijzondere situaties kan de Ziektewet-uitkering hoger zijn dan 70% van het dagloon.
Een bedrijfsarts mag niet eisen dat je weer gaat werken. De bedrijfsarts adviseert je werkgever over jouw arbeidsgeschiktheid of -ongeschiktheid. Meestal volgt de werkgever dit advies. Als de bedrijfsarts denkt dat je arbeidsgeschikt bent voor jouw functie zal deze dat ook adviseren aan je werkgever.
En misschien dat we dan meteen ook het tweede grote misverstand kunnen tackelen: een burn-out kan je niet faken. Een getrainde professional prikt daar meteen doorheen en iemand met een burn-out wil dat ook helemaal niet faken, want wil niks liever als zijn werk gewoon blijven doen.
De Ziektewet-uitkering is meestal netto iets hoger omdat wij meteen het vakantiegeld betalen. Bij een WW-uitkering reserveren wij dit en betalen wij dit in mei. Uw rechten en plichten bij een Ziektewet-uitkering zijn anders dan de rechten en plichten van een WW-uitkering.
Je werkgever mag niet vragen naar je medische situatie. Je bent dus niet verplicht om informatie over je gezondheid te delen, ook niet met een casemanager of verzuimbedrijf. Wat je werkgever wel mag vragen, is de status van lopende projecten en een inschatting van de duur van je afwezigheid.
De regels voor ziekmelding staan in uw arbeidscontract, cao of bedrijfsreglement. U hoeft de werkgever niet te vertellen wat uw klachten zijn. Uw werkgever mag geen medische informatie van u vragen. Wel mag uw werkgever vragen of u ziek bent door een bedrijfsongeval.
Doorbetaling maandinkomen. Uw werkgever betaalt uw maandinkomen gedurende de eerste 52 weken van uw arbeidsongeschiktheid volledig door. Als u daarna niet kunt werken en er is geen sprake van een beroepsincident, dienstongeval of beroepsziekte, krijgt u na die eerste 52 weken 70% van uw maandinkomen.
De inkomensvoorziening volledig arbeidsongeschikten (IVA) wordt uitgekeerd aan mensen die volledig afgekeurd en blijvend arbeidsongeschikt zijn. De uitkering bedraagt minstens 75 procent van het WIA-maandloon.
Een depressie kan ziekteverzuim veroorzaken en uiteindelijk ook arbeidsongeschiktheid. Bij een depressie is er sprake van psychische klachten die het voor u onmogelijk kunnen maken om te werken. U kunt bij uitval wegens depressie wellicht aanspraak maken op een arbeidsongeschiktheidsuitkering.