In de vrucht zit naast calcium en vitamine C ook ijzer. Vijgen bevatten ook pectine, een vezel die een cholesterolverlagende werking heeft.
Vruchten die veel pectine bevatten, zijn onder meer appelen, peren, kweeperen, aalbessen, kruisbessenn, pruimen en citrusvruchten. De meeste pectine zit in de pitten van de vrucht, bij citrusvruchten zit de pectine in de schil.
Hij bevat meer vitamine C (1 kiwi = 166% van de dagelijkse behoefte) dan veel andere fruitsoorten en is een goede kaliumbron (bijna zoveel als een banaan!). Kiwi's bevatten ook het cholesterolverlagende pectine, magnesium, koper, zink, fosfor, vitamine A en is het een vetarme bron van vitamine E.
Bramen bevatten niet genoeg pectine, dus moet je extra pectine toevoegen tijdens de bereiding. Dat doe je door middel van geleisuiker – een speciale suiker voor het maken van jam waar pectine aan is toegevoegd.
Confituur maken
Meng zorgvuldig 1 zakje Pec door 1 kg fruit en breng aan de kook. Zodra het mengsel begint te koken, voegt u langzaam 1 kg suiker toe.
Het al eerdergenoemde resistente zetmeel en de stof pectine, die ook veel in bananen zit, zorgen ervoor dat je bloedsuiker niet teveel gaat pieken. Dit geldt vooral voor nog niet al te rijpe bananen.
Confituur bevat meer suiker en minder essentiële voedingsstoffen. Door het kookproces is er een zeker verlies van voedingsstoffen. Vooral de wateroplosbare vitaminen zoals vitamine C zijn hittegevoelig. Door zijn hoge energieaanbreng wordt confituur ingedeeld in de rode zone van de voedingsdriehoek.
Alle planten bevatten pectine, maar niet elke plant heeft evenveel pectine. Sommige vruchten hebben een hoog pectinegehalte, bijvoorbeeld citroenen, cranberry's en kweeperen. Andere vruchten bevatten nauwelijks pectine. In bijvoorbeeld aardbeien, blauwe bessen en kersen zit weinig pectine.
Hoeveel bessen mag je eten? In het kader van een gezonde voeding wordt aangeraden om het hele jaar door 2 tot 3 stuks fruit per dag te eten, of zo'n 250 tot 375 g.
Pectine is een natuurlijke vezel die voorkomt in de celwanden van planten en het meest geconcentreerd is in de schil van fruit. Het is oplosbaar in water en bindt zich met suiker en fruitzuur om een gel te vormen. Bramen bevatten van nature veel pectine , dus je kunt deze bramenjam maken zonder pectine.
Prebioticum: Pectine wordt in de dikke darm door darmbacteriën gefermenteerd, wat leidt tot de productie van korteketenvetzuren (SCFA's) zoals acetaat, propionaat, en butyraat. Deze SCFA's dienen als energiebron voor darmcellen en helpen bij het behoud van een gezonde darmbarrière.
Probeer dan eens elke dag een kiwi te eten. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar volgens experts hebben kiwi's tal van voordelen. Ze zouden de spijsvertering verbeteren. Het eten van deze vrucht bij het ontbijt of voor (of na) een proteïnerijke maaltijd zou bovendien helpen tegen een opgezwollen gevoel.
Dadels bevatten 0,5-3,9% pectine , wat belangrijke gezondheidsvoordelen kan hebben. De wereldproductie van dadels is in 40 jaar tijd met 2,9 keer toegenomen, terwijl de wereldbevolking is verdubbeld.
Citroensap is rijk aan pectine wat ervoor zorgt dat de jam met druiven ook stevig zal worden. Druiven bevatten van zichzelf namelijk weinig pectine en daarnaast maakt het citroensap de jam ook lekker fris.
De belangrijkste bronnen van commerciële pectine zijn de schillen van citrusvruchten en in mindere mate appelpulp (residu van ciderpersen) . Omdat ik niet denk dat veel van ons toegang hebben tot appelpulp, maken we pectine met citrusschillen en -pitten.
De verschillende soorten bessen hebben licht verschillende kwaliteiten en hoeveelheden van deze voedingsstoffen, dus het is geweldig om ze in je dieet te mengen. Vergeet niet om bessen met mate te eten , zegt Johnson, omdat ze suiker bevatten. "Vers of bevroren is beter dan gedroogd", voegt hij toe.
Bramen bevorderen de spijsvertering
Bramen bevatten relatief veel vezels. Daarmee bevorderen ze een goede spijsvertering en een gezonde darmflora. Wat ook meteen helpt voor een betere stoelgang.
Yoghurt ontbijt met blauwe bes en kokossnippers
Een yoghurt ontbijt is gezond en geschikt als je aan het afvallen bent! Combineer het liefst met rood fruit, bijvoorbeeld antioxiderende blauwe bessen.
Pectine rijke vruchten zijn; aalbes (rode bes), appel, braam, citrusvruchten, kruisbes, kweepeer en zwarte bes. Pectine arme vruchten zijn de aardbei, abrikoos, ananas, druif, framboos, kers, meloen, peer, perzik, pruim (verschilt per soort) en rabarber.
Factcheck. Blauwe bessen (meestal bosbessen) zijn rijk aan vitamines en vezels en calorie-arm. Daarom passen ze perfect in een gezond dieet. Of ze ook hartziekten, dementie en kanker kunnen voorkomen, is onvoldoende bewezen.
Geleisuiker helpt om de jam dikker te krijgen. Citroensap helpt ook. Gebruik potjes van glas die goed hersluitbaar zijn. Bijvoorbeeld potten met schroefdeksel of weckpotten.
Het toevoegen van citroen- of limoensap heeft 2 voordelen: Het heeft een hoog pectinegehalte en helpt daardoor je jam te stollen. Het zure, frisse sap is een goede tegenhanger voor de grote hoeveelheid suiker.
Niet te veel zoet broodbeleg
Zoet broodbeleg als confituur en chocopasta is vaak rijk aan suiker en/of verzadigd vet, maar bevat verhoudingsgewijs weinig of geen vitaminen en mineralen. Beter niet dagelijks op je boterham smeren dus.
Jam bevat geplet of gepureerd fruit, wat het een meer gestructureerde consistentie geeft. Op basis van onze ervaring voegt deze toevoeging van heel fruit toe aan de vezels en voedingsstoffen, waardoor het iets beter en gezonder is dan gelei .