Wil je toch met hem mee doen, pak dan een ander speeltje of geef eerst een gehoorzaamheidsopdracht. Speel niet te lang, ongeveer 5-10 minuten. Je pup kan zelf zijn grenzen nog niet aangeven dus dat moet jij doen. Sluit het spel af met een vast commando zoals 'klaar' en leg het speeltje weg.
Een jonge pup vanaf 8 weken oud kun je vergelijken met een baby. Hij speelt, eet, slaapt - en dat gaat heel de dag door. Het advies is om na elk slaapje en elke maaltijd naar buiten te gaan en hem zo langzaam zindelijk te maken. In de loop van de tijd vraagt de pup iets minder aandacht.
Een puppy moet veel slapen, en goed slapen, zonder afleiding en prikkels (denk aan bv. de kinderen). Je kunt een puppy helpen met goed slapen door de bench af te dekken of de positie van de bench/mand/rennetje op een zo rustig mogelijke plek te zetten. Een puppy (t/m 6 maanden) slaapt ongeveer 18 tot 20 uur.
Een volwassen hond (vanaf +/- 1 jaar)
De vuistregel is dus vier tot vijf keer per dag uitlaten, waarvan één keer een lange ronde van een half uur tot een uur, of langer. Ook dit is natuurlijk afhankelijk van het ras van jouw hond.
Honden kunnen gemiddeld maximaal 6 uur alleen zijn. Maar dit geldt voor honden die gewend zijn én die geen verlatingsangst hebben. Sommige honden gaan na 2 minuten al piepen van ellende, andere honden kunnen gerust een paar uur alleen gelaten worden zonder dat ze het huis op stelten zetten.
Wanneer stopt je pup met bijten en happen? Tijdens het wisselen van het melkgebit kan de pup juist nog iets meer gaan bijten. Maar wees gerust: het gaat over! Na het wisselen van het melkgebit (met maximaal 7 maanden) stopt het happen en bijten over het algemeen.
Wanneer je hond gedrag vertoont wat je niet prettig vindt, dan zou je je hond kunnen straffen. Dat kan op allerlei manieren. Je kunt `nee´ zeggen, een ruk aan de lijn geven, een speeltje afpakken of een stroomband gebruiken. Al deze handelingen hebben als doel het gedrag te stoppen of te doen afnemen.
Loop het laatste rondje vlak voordat jullie gaan slapen en zorg dat in ieder geval één van de uitlaatrondes minimaal een half uur duurt. Extra tip: Wacht met je hond uitlaten tot minimaal een uur na zijn maaltijd om de kans op een maagtorsie te verkleinen.
Een gelukkige hond is een gemanierde hond. Hij houdt zich rustig, maakt niets kapot en probeert geen aandacht te trekken door stoute dingen te doen zoals in huis plassen. Als je pup vaak bijt, graaft of meubels en kleren vernielt, probeert hij je te zeggen dat hij zich verveelt, stress heeft of bang is.
Hoe vaak speel jij met je hond? Studies hebben uitgewezen dat honden van mensen die dagelijks met hun hond spelen. En dan bedoel ik echt geen uren per dag. Deze honden hebben beduidend minder of zelfs geen gedragsproblemen dan mensen die nooit speeltijd inlassen met hun hond.
Een puppy gaat wanneer hij overprikkeld is vervelend gedrag vertonen. Hij bijt in alles: in je handen, armen, voeten, benen en hij wil daar niet mee stoppen, wat je ook doet. Je zult vaak merken dat een hond dit gedrag vaak 's avonds of aan het einde van de dag vertoont.
Veel pups vocaliseren (huilen, piepen, etc.) de eerste nachten. Het beste kun je de puppy de eerste tijd een plekje in de slaapkamer geven. Dit kan bijvoorbeeld in een bench of hondenmand. Het is onzin dat je hiermee je hond zou 'verwennen', of dat hij dan niet meer kan leren alleen te slapen.
Puberteit: Als je pup ongeveer 12 weken is, zal hij gaan experimenteren met dominant gedrag en zal hij grenzen gaan aftasten om erachter te komen wat zijn plek in het gezin is. Dit is het moment waarop je consequent moet zijn, maar de pup ook veel bevestiging moet geven.
De voornaamste reden dat honden likken is plezier. Je hond heeft het naar zijn zin of ontmoet nieuwe mensen die met hem willen spelen. Wanneer een hond je gezicht, handen of voeten likt bij thuiskomt, is het erg waarschijnlijk dat hij blij is dat je thuis bent. “Welkom thuis en geef mij aandacht!”.
Knuffelen: liever niet.
We vinden onze honden vaak zó lief dat we ze een dikke knuffel willen geven. Maar honden begrijpen hier weinig van. Ze voelen zich gevangen door de armen die om hen heen worden geslagen. Het is niet veilig en de hond kan onverwachts reageren.
Hoewel dit niet concreet bewijst dat honden besef hebben van het verstrijken van tijd, toont het wel aan dat de tijdsduur dat honden alleen gelaten worden, wel degelijk effect heeft op de hond. Omgevingsfactoren, 'Hoe laat ruikt het?' Naarmate tijd verstrijkt, verandert de omgeving.
Dat is een teken van agressie. De hond kan zich in het nauw gedreven voelen. Sommige honden vinden het fijn om bovenop hun hoofd geaaid te worden, maar start hier nooit mee. Ook knuffelen of omhelzen is uit den boze.
Alhoewel de betekenis iets heel anders veronderstelt, nu even letterlijk: maak geen slapende honden, met name dromende honden, wakker. Want juist in die dromen consolideren, oftewel verwerken en bewaren, honden hun nieuwste herinneringen.Net als bij mensen dus.
Laat het beestje elke drie tot vier uur uit. Het liefst na het eten, na een middagslaapje of na het spelen. Ook 's nachts moeten puppy's hun behoefte doen. Kleine hondjes hebben nu eenmaal een kleine blaas.
's Ochtends is natuurlijk het meest voor de hand liggende moment. De hond heeft immers gedurende de nacht zeker 8-9 uur zijn behoeften niet kunnen doen. Dan een uur of 4-5 later, is het tijd voor een middagrondje. Net voor het avondeten of erna is een volgend moment en dan tenslotte voor het slapen gaan.
Soms kan een hond die ontspannen is ook een knipoog geven. Dit is een vriendelijk gebaar. We noemen deze ontspannen ogen “zachte ogen” Je ziet bij deze hond dat zijn hele uitdrukking zacht, vriendelijk en ontspannen is. De oren staan vaak wat naar de zijkant of naar voren en de staart hangt er ontspannen bij.
Hoe kun je het bijtgedrag van je pup trainen? Bij te hard bijtgedrag kun je 'AU' zeggen, het spel staken en weglopen. Als je dit consequent toepast leert je pup wanneer hij te hard bijt. Hij leert ook dat het spel stopt als hij dit doet, dus dat het bijtgedrag hem niets oplevert.
Ondanks dat het voor jou misschien niet altijd zo voelt, is dit gedrag heel goed bedoeld. Dit knabbelen is namelijk een teken van liefde. Je hond geniet van een goede 'vlooibeurt' en wil jou graag net zo verwennen.
Laat je hond het gedrag zien.
Om je hond `nee` of `laat dat` aan te leren, begin je door het gewenste gedrag te laten zien. Laat hem bijvoorbeeld zien dat je een koekje in je hand hebt en zeg dan `nee` voordat je je vuist om het koekje sluit. Laat hem aan je hand ruiken en likken, maar geef hem het koekje niet.