Muggen zijn erg vervelend en vooral wanneer je paard er erg gevoelig voor is. Er zijn speciale dekens te koop voor paarden met staart- en maneneczeem. Ook het insprayen met een goede anti-insectenspray kan helpen. Heeft je paard erg veel jeuk dan zijn er ook diverse middelen op de markt om de jeuk te verlichten.
Waarom trekken paarden vliegen aan? Het is de (zweet)geur en de warmte van het paard waar de insecten in eerste instantie op af komen. Vliegen zie je zich vaak verzamelen rondom de ogen, mond en neus van het paard. Dit komt omdat het traanvocht eiwitten bevat, waar ze naar op zoek zijn.
Paarden hebben veel last van vliegen die rond de ogen, mond en neus irriteren. Daarnaast kunnen insectenbeten en steken voor pijn en jeuk zorgen. Vliegen kunnen zelfs ziektes overdragen en allergische reacties veroorzaken.
Vliegendekens en -maskers
De beste manier om je paard te beschermen tegen aanwezige vliegen is met een goede vliegendeken. Vliegendekens zijn licht en ademend, waardoor het paard het niet te warm krijgt. Veel van deze dekens hebben ook een buikflap en een halsstuk om het paard optimaal te beschermen.
Bij paarden is een hoeveelheid van 0,2 gram per kilo lichaamsgewicht schadelijk voor de rode bloedlichaampjes; dat betekent voor een paard van 500 kg 100 gram knoflook per dag. Wij adviseren om 15-30 gram per dag aan te houden; dan is knoflook een zeer gezonde aanvulling.
Eitjes. De vrouwtjesvlieg legt haar eitjes in de drol, zodat ze zeker weet dat mensen de eitjes met rust laten.
Paarden gaan altijd in een speciale box een vliegtuig in. Daar kunnen drie (economy) of twee (business) paarden in. Als een paard de gehele box voor zichzelf heeft, vliegt hij first class. De ruimtes zijn verschillend, maar in tegenstelling tot bij reizigers blijft de catering hetzelfde.
Vliegen houden niet van de geur van kruidnagel of citroen!
Dazenbeet voorkomen
Draag wanneer u last heeft van dazen een lange broek met lange mouwen van een wat dikkere stof waar dazen niet doorheen kunnen bijten. Draag kleding met een lichte kleur, dazen hebben de voorkeur voor donkere kleuren. Draag een pet. Dazen worden aangetrokken door transpiratievocht.
Er is een natuurlijke oplossing tegen vliegen, of ten minste, om ze een beetje op afstand te houden. Vliegen houden niet van lavendel en citroenmelisse. Door deze rondom het weiland te planten creëer je plekken waar vliegen minder graag komen. Bijkomend voordeel is dat je de bijen, hommels en vlinders helpt.
Om de muggen bij de stallen weg te lokken kan ervoor gekozen worden om 's nachts gloeilampen te laten branden op enige afstand van de stallen. Wanneer de paarden 24 uur per dag buiten staan, kunnen ze enigszins beschermd worden tegen de muggen door ze een zomer eczeem deken op te de doen.
Een eczeemdeken is tot dusver het beste medicijn tegen zomereczeem. Spray je paard en de deken in met een goede anti-vliegenspray. Er zijn veel crèmes, zalven en shampoos op de markt die in meer of mindere mate kunnen bijdragen aan het stillen van de jeuk. Het is een kwestie van proberen wat bij jouw paard helpt.
Citroengeranium kopen: waar kan het? Je koopt de citroengeranium bij je lokale tuincentrum of op bol.com kun je 3 plantjes voor €24,95 kopen. Bij plantje.nl kun je er 1 kopen voor €9,95.
In het voorjaar en zomer verpoppen ze zich tot volwassen dazen, waarna ze nog enkele weken leven. Er ontwikkelt zich maar 1 generatie per jaar en vaak komen er veel poppen tegelijk uit, zodat er plagen kunnen ontstaan.
De regendaas kan zeer hinderlijk zijn voor de mens, in tegenstelling tot andere soorten dazen. Alleen de vrouwtjes bijten, op zoek naar bloed. De beet is pijnlijk en de daas laat niet los als zij wordt ontdekt. In België en Nederland is de regendaas voornamelijk actief van mei tot oktober.
Dazen bevinden zich vooral in landelijke gebieden waar ook paarden en koeien grazen. Ze worden dan ook wel 'paardenvliegen' genoemd. Natuurgebieden met water zijn ook geliefd bij dazen. Ze hebben namelijk water nodig om eitjes te leggen.
Groenten voor paarden: Naast fruit is groente (met mate) ook een optie. De volgende groenten kan je veilig aan je paard voeren: broccoli, boerenkool, spruitjes, spinazie, radijsjes en wortelen. Vooral wortelen zijn een gezonde aanvulling, ze bevatten erg weinig suiker, veel vocht en daarnaast ook nog bèta-caroteen.
Voor een vlieg is er weinig lekkerder dan uitwerpselen, rottend eten en karkassen. Dat, en wat alles jij op je eettafel zet. Met hun pootjes vol bacteriën wandelen ze namelijk net zo lief over jouw ontbijt heen. Bovendien poepen en plassen ze ook nog eens overal waar ze landen.
De vlieg maakt spectaculaire vliegmanoeuvres, past zijn snelheid in een fractie van een seconde aan, weet obstakels te ontwijken, en gaat gevaar moeiteloos uit de weg. Niet zo boeiend, zou je denken… totdat je beseft dat de vlieg dat alles doet met een minuscuul brein van slechts honderdduizend neuronen.
Menselijke poep is bitter, vanwege de gal. Dat wordt afgescheiden door de lever en opgeslagen in de galblaas. De korrels die overblijven in uitwerpselen hebben geen smaak. We gaan ervan uit dat de smaak van poep voornamelijk door de geur wordt bepaald.