Als je besmet bent, duurt het meestal 6 tot 15 dagen voordat je ziek wordt, maar het kan ook enkele maanden duren. Vaak krijg je eerst last van rusteloosheid, geprikkeldheid en hoofdpijn. Daarna treedt verkramping van de spieren op. Zonder behandeling is tetanus dodelijk.
De ziekte begint meestal met niet-specifieke klachten, zoals hoofdpijn en spierstijfheid in de kaken. Vervolgens treden binnen 3 dagen specifieke verschijnselen op, die lokaal of algemeen kunnen zijn. De ziekteverschijnselen zijn (onder meer) afhankelijk van de leeftijd van de patiënt.
Je kunt tetanus krijgen als je een wond hebt waar vuil in is gekomen. Bijvoorbeeld: een wond waar straatvuil, aarde of mest in is gekomen. een beet van een dier.
In tachtig procent van de gevallen treden er echter zeer pijnlijke spierkrampen op in het gehele lichaam. Door de spierkrampen kan iemand slikklachten krijgen en ademhalingsproblemen. Als complicaties kunnen er botbreuken en hartproblemen ontstaan.
Tetanus wordt veroorzaakt door een bacterie. Als deze bacterie in een open wond komt, kunt u erg ziek worden of overlijden. U moet dan zo snel mogelijk behandeld worden. De bacterie komt voor in straatvuil, roest, aarde, uitwerpselen en stof.
Bent u nog niet eerder ingeënt, dan heeft u 3 inentingen nodig: de eerste 2 met een maand ertussen, de laatste 6 maanden na de tweede inenting. De bescherming tegen tetanus duurt minstens 10 jaar. Als u elke 10 jaar opnieuw 1 inenting krijgt, blijft u steeds beschermd tegen tetanus.
Korte incubatietijd. Gezien de korte incubatietijd van tetanus (3 dagen tot 3 weken) is het belangrijk dat de bescherming tegen tetanus zo snel mogelijk na de verwonding op peil wordt gebracht.
U krijgt van tetanus kramp in de spieren. Ook kunt u ernstige problemen krijgen met het ademhalen. Als tetanus niet goed wordt behandeld, kunt u eraan doodgaan. Door het Rijksvaccinatieprogramma komt tetanus gelukkig bijna niet meer voor in Nederland.
Check online op www.mijngezondheid.be. Je kan zelf online raadplegen welke vaccinaties je al gekregen hebt.
De ziekte komt het meeste voor in landen met een warm klimaat. Met name in India, Bangladesh, Pakistan en delen van Zuidoost-Azië. Maar ook in Afrika, Zuid-Amerika en de landen langs de oostkust van de Middellandse Zee. Verder komt tetanus voor op het platteland, waar de mensen veel in aanraking komen met grondvuil.
De arts of verpleegkundige geeft de injectie in de spier van de bovenarm of dijbeen. Het Rijksvaccinatieprogramma start bij kinderen in het eerste levensjaar met DKTP-Hib-HepB-prikken. Dit vaccin beschermt behalve tegen tetanus ook tegen difterie, kinkhoest, polio, Haemofilus influenzae B en Hepatitis B.
Difterie is een zeer ernstige besmettelijke bacteriële infectieziekte. Besmetting gaat via hoesten, niezen en aanraken. De meeste kinderen zijn beschermd met een vaccinatie. Difterie is een besmettelijke ernstige ziekte die wordt veroorzaakt door een Corynebacterium bacterie.
9 jaar. Op deze leeftijd krijgt je kind de laatste inentingen tegen de bof, de mazelen en rodehond, en tegen difterie, tetanus en polio. Deze twee vaccinaties zorgen voor een goede, langdurende bescherming tegen deze ziekten. Vaccinatie tegen kinkhoest, pneumokokken en hib-ziekten is niet meer nodig.
Bekijk op de website www.rijksvaccinatieprogramma.nl welke vaccinaties je allemaal hebt gehad. Vervolgens kun je bedenken naar welke landen je de afgelopen jaren op vakantie bent geweest. Voor lang niet elk land zijn vaccinaties vooraf nodig.
Een tetanusprik of tetanusvaccinatie is een injectie met de stof die tetanus veroorzaakt. Het lichaam bouwt hierdoor antistoffen op en bestrijdt de ziekteverwekkers. De tetanusprik beschermt 10 jaar tegen een tetanusinfectie.
Elke wonde die na 6 uur niet grondig gereinigd en ontsmet is, heeft eveneens een verhoogd risico op besmetting met de tetanusbacterie. Ook na een miskraam en bevalling door bloedvergiftiging kan tetanus voorkomen, zowel bij de moeder als het kind.
Voor de reis kun je er doorgaans nog wel twee halen met een tussen tijd van twee tot vier weken. De laatste haal je bij een volgende reis. DTP vaccinatie is tien jaar geldig.
Hoe kunt u tetanus oplopen? U kunt met tetanus besmet worden als straatvuil, aarde, mest of stof in een open wond komt. U kunt in een roestige spijker trappen of een vuil stuk glas of een brandwond oplopen in een gebied met slechte hygiëne.
Op 9-jarige leeftijd krijgt je kind opnieuw vaccinaties tegen bof, mazelen en rodehond (BMR), en tegen difterie, tetanus en polio (DTP). Deze twee vaccinaties zorgen voor een goede, langdurende bescherming tegen deze ziekten. Vaccinaties tegen kinkhoest, pneumokokken en Hib-ziekten zijn niet meer nodig.
Kenmerkend voor kroep zijn een blafhoest, stridor, heesheid en moeite met ademhalen, verschijnselen die 's nachts vaak erger worden.
Wat is kroep? Kroep is een heel oude benaming van difterie aan het strottenhoofd. Als we tegenwoordig spreken van kroep bij kinderen dan wordt meestal pseudokroep of valse kroep bedoeld. Kroep is een heel oude benaming van difterie aan het strottenhoofd.
“Echte” kroep is een oude naamgeving voor een bacteriële infectie aan de luchtwegen (difterie aan het strottenhoofd). Pseudokroep kan ook bij volwassenen voorkomen maar is veel zeldzamer.
Een rode zwelling op de plaats van de injectie. Dit is een normale, tijdelijke reactie. Een algemeen gevoel van ziek zijn en koorts. Hiertegen kunt u een paracetamol innemen.